Un manager de cultură germană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un manager de cultură germană
Un manager de cultură germană

Cristian Secoşan conduce, din iulie 2009, activităţile din România ale grupului german Siemens. Secoşan consideră că România poate oferi mari oportunităţi de business în următorii ani, prin recuperarea decalajelor faţă de restul Europei.

Odată cu preluarea fotoliului de director general al Siemens SRL în luna iulie a acestui an, lui Cristian Secoşan (42 de ani) i-a revenit misiunea de a coordona operaţiunile din cele trei sectoare unde compania furnizează echipamente: industrie, energie şi medicină.

Funcţia de CEO nu este prima deţinută în subsidiara locală a grupului german. Între 2005 şi 2007, Secoşan a fost şeful diviziei de energie a Siemens SRL, după care a trecut la conducerea E.ON Moldova. De ce s-a reîntors în Siemens? „Mi s-a părut o provocare şi o onoare să am această funcţie într-una dintre cele mai puternice firme din lume“, spune el, adăugând că în această decizie au atârnat destul de greu rădăcinile sale germane şi faptul că întotdeauna s-a simţit legat cultura industrială germană.

Provocarea este cu atât mai mare cu cât criza a afectat puternic activităţile companiei din sectorul industrial, mai ales în domenii precum echipamentele pentru clădiri şi metalurgie. În aceste condiţii, Secoşan îndreaptă compania spre proiectele de infrastructură, cu potenţial mare de progres, precum şi spre investiţiile derulate de autorităţile locale, în special cu finanţări europene.

Afaceri triple în 10 ani

Pentru compania pe care o conduce, perioada grea de acum a economiei se va oglindi în următorul an. „În 2009 am beneficiat de contracte semnate acum un an sau doi“, explică Secoşan. Dacă în următoarele luni va obţine lucrări mari, va trece destul de bine peste momentul critic. Dacă nu, perioada cu probleme se va prelungi spre sfârşitul anului viitor.

Secoşan vede în România o piaţă cu multe oportunităţi, pentru că trebuie recuperat decalajul faţă de restul Europei. Anul trecut, afacerile Siemens în România au însumat peste 320 de milioane de euro, ceea ce reprezintă circa 0,35% din întregul grup. Secoşan urmăreşte ca, peste 5-10 ani, activităţile din România să se apropie de un miliard de euro. „Nu mi-am propus încă să depăşesc această valoare şi este greu de estimat acum dacă potenţialul ţării pe termen mediu şi lung permite o astfel de cifră“, spune el, precizând că stă cu ochii pe marile proiecte care se preconizează pentru următorii ani, precum termocentralele de la Galaţi şi Brăila.

În uzină, la trei ani

Primul contact cu industria energetică l-a avut la vârsta de trei ani. Tatăl său, care lucra la uzina UCM Reşiţa, îl lua deseori în fabrică. „Mi-au plăcut fiarele de-acolo. Una din primele imagini pe care mi le amintesc din copilărie este o hardughie mare: era o turbină hidro“, povesteşte el. Aşa a ajuns să urmeze cursurile Facultăţii de Maşini Hidraulice din Timişoara, care i-au deschis calea unei cariere în domeniu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite