Baliverne

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce aţi spune dacă mâine dimineaţă, după ce vă veţi fi trezit şi vă veţi fi luat cafeluţa, televiziunile de ştiri ar anunţa că guvernul Boc a renunţat la impozitul forfetar şi că a revenit asupra ineptei decizii de reducere a salariilor şi de impozitare a pensiilor?

Dar dacă, după ce aţi mai sorbi de două, trei ori din ceaşcă, hop!, ar apărea preşedintele Traian Băsescu la Realitatea TV şi la Antena 3 afirmând răspicat că vrea să pună capăt dihoniei naţionale? Faceţi un exerciţiu de imaginaţie şi închipuiţi-vi-l pe şeful statului retractând cele declarate miercuri seara la B1 TV... Adică scuzându-se pentru faptul că a zis despre Victor Ponta că este „preş” şi „maimuţică”, iar despre Crin Antonescu că este „neajutorat”. Folosindu-se de prilejul ivit, preşedintele Băsescu ar mai spune că regretă şi vechile „etichete” pe care le-a lipit, flegmând intelectual asupra unor ziarişti – „găozar” şi „ţigancă împuţită”. Dar să mergem mai departe cu imaginaţia...

Să zicem că nici nu v-aţi revenit bine din uluire, stimaţi cititori, că zapând în căutarea unei emisiuni care să disece noua stare de lucruri, în loc de postul OTV, pe frecvenţa respectivă aţi da peste un anunţ în genul celor folosite de firmele de cablu: „Ne-am suspendat emisia pe termen nelimitat. Nici nu ştiţi ce-aţi câştigat!” Asta apropo de sloganul „lu` domnu` Dan” – „Nici nu ştiţi ce pierdeţi!”

Aşa-i că, în atare situaţie, aţi da fuga la calendarul de perete din bucătărie pentru a vă convinge că nu-i 1 aprilie? Apoi v-aţi uita pe fereastră şi aţi vedea că vecina de la cinci strânge frumos de pe spaţiul verde excrementele patrupedului său, că femeia de serviciu nu mai ridică nori de praf măturând trotuarul fără să-l stropească cu apă, că şoferii maşinilor ce rulează pe stradă nu mai fac depăşiri pe linia de tramvai. Fără a mai lungi vorba, v-aţi trezi într-o Românie mai uşor de suportat.

Acum însă opriţi-vă din visare şi deschideţi televizoarele. Aşa-i că nu vă place cam nimic din ceea ce auziţi şi vedeţi la posturile naţionale? De ce? Pentru că presa „mogulilor cei răi” exagerează, aşa cum susţine preşedintele? Pentru că „mogulul cel bun” al cărui post de televiziune îl frecventează şeful statului este singurul bine intenţionat din această „lume rea” a presei? Stimaţi cititori, acestea sunt baliverne, ca şi acelea potrivit cărora preşedintele nostru ar urmări numai Discovery şi Animal Planet. Noi ştim că nu-i aşa, şeful statului ştie că noi ştim şi cu toate acestea ne spune în faţă că negrul e alb şi că albul e negru.

Preşedintele ştie, aşa cum şi noi ştim, că „visul frumos” pe care vi l-am propus la începutul articolului n-are cum să devină realitate tocmai din cauza lui. Cultivând de la cel mai înalt nivel şmecheria ieftină, neadevărul, agresivitatea şi prostul gust nu poţi avea o societate normală.

Când şeful statului tău – oricare ar fi el – îi va încăiera pe profesori cu magistraţii şi pe salariaţi cu pensionarii, să nu te mire dacă vei avea vecini nesimţiţi care îşi lasă câinii să umple de mizerie puţinul spaţiu verde din faţa blocului în care locuieşti. Aşa cum, după o vreme de convieţuire, câinele începe să împrumute din trăsăturile stăpânului său, tot aşa şi cetăţenii unui stat încep, după un timp, să semene cu cel care îi conduce.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite