Faţa geopolitică a lumii, în schimbare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul viitor vor avea loc multe scrutinuri pe mapanond, care ne privesc, oricât de îndepărtate ar fi ele

Dacă la începutul lunii noiembrie 2009 spasmele crizei economice vor face ca omenirea să sufere şi mai mult, iar pericolele nu vor dispărea, faţa geopolitică a lumii nu va mai fi aceeaşi. În circa 50 de state din cele 192 de membre ale ONU sunt prevăzute alegeri în următoarele luni, scrutinuri decisive pentru controlul acestor ţări.

Desigur, alegerile legislative din Fidji, Andorra sau Botswana nu vor cântări greu asupra destinului omenirii, tot aşa cum alegerile prezidenţiale din Malawi, Vanuatu şi Salvador nu vor pasiona decât alegătorii din aceste ţări.

Însă, verdictul prezidenţial american din 4 noiembrie se află pe primul loc al acestor ‘’rendez-vous’’-uri democratice cruciale. Viitorul nu va avea aceeaşi meteorologie dacă va fi luminat de charisma lui Barack Obama sau va fi refrigerat de autoritatea doctrinară a cuplului John McCain-Sarah Palin. Există însă şi multe alte alegeri care ne privesc, oricât de îndepărtate ar fi ele.

Scrutinul din Israel va arunca un as în jocul păcii sau un joker în mâna războiului. Alegerile prezidenţiale din Iran, Afganistan, Sudan şi Ucraina, pe fronturi cu grad diferit de febră, vor avea de asemenea drept ecou zgomotul tunului sau şuşotitul negocierilor.

Scrutinele parlamentare din Indonezia, prima ţară musulmană ca număr de populaţie din Africa de Sud, putere dominantă a continentului negru, şi din India, cea mai mare democraţie din lume, vor avea mai puţină influenţă pe termen scurt, dar mai multă greutate pe marele cântar al destinelor colective. În funcţie de modul în care aceste ţări investesc în progres prin pace sau îşi pun miza pe naţionalism şi belicozitate, ruleta mondială nu se va mai învârti în acelaşi sens.

Obişnuită atât de mult cu democraţia, încât uneori cască, Uniunea Europeană va avea în 2009 lotul ei de duminici electorale. Slovacia, Lituania, Bulgaria, Luxembourg, România şi Portugalia îşi vor chema la urne alegătorii. Alegerile legislative din Germania vor avea mai mult impact concret asupra viitorului francezilor decât ultimele şi desuetele alegeri senatoriale franceze.

Apoi, ca un singur cetăţean, cele 27 de ţări membre ale UE vor reînnoi în iunie Parlamentul comun. Europei nu îi lipseşte decât eficienţa politică, cu alte cuvinte o guvernare dinamică, care trebuie impusă încă de pe acum, în numele crizei. Aceasta pentru că peste un an, indiferent care va fi lumea nouă, va exista o singură certitudine: că va fi prea târziu. 

“L’Express”, 29 octombrie 2008

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite