O nouă generaţie traumatizată în Valea Jiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> 2.500 de copii ai foştilor mineri care au plecat să muncească peste hotare îşi vor petrece sărbătorile la rude sau chiar singuri . Minorii "părăsiţi" de părinţi trăiesc adevărate

>> 2.500 de copii ai foştilor mineri care au plecat să muncească peste hotare îşi vor petrece sărbătorile la rude sau chiar singuri .

Minorii "părăsiţi" de părinţi trăiesc adevărate drame, iar în unele cazuri rămân traumatizaţi pe tot restul vieţii. De dorul părinţilor, unii copii ajung chiar şi la sinucidere, cum a fost şi cazul unui şcolar de opt ani din localitatea hunedoreană Uricani, care în acest an s-a spânzurat de dorul mamei sale, plecată la muncă în Germania. Specialiştii spun că sărbătorile le pot accentua aceste stări.

Numărul cel mai mare de copii "abandonaţi" este înregistrat în zonele monoindustriale ale judeţului, cum ar fi Valea Jiului - 873 şi municipiul Hunedoara - 818 copii. "Este o traumă, iar plecarea părinţilor îi poate afecta şi psihic. Copiii sunt debusolaţi, nu au cu cine comunica pentru a-şi putea spune problemele cu care se confruntă la şcoală, în societate sau chiar în grupul de prieteni", spune Viorica Popescu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).


Îngrijire pe bani


De cele mai multe ori, bunicii sau mătuşile care se îngrijesc de copiii lăsaţi de părinţi în ţară sunt depăşiţi de situaţie şi cer ajutorul asistenţilor sociali. "În multe situaţii, persoanele în grija cărora sunt lăsaţi copiii vin la Direcţie şi cer ca instituţia să preia minorii, pentru că ele nu mai pot să le îngrijească. Înainte să plece, părinţii stabilesc cu rudele, cunoştinţele sau vecinii că vor trimite lunar sume de bani pentru îngrijirea minorilor.

De cele mai multe ori, astfel de înţelegeri nu sunt respectate. Se mai întâmplă ca părinţii să îşi lase micuţii cu persoane foarte în vârstă, care nu îi pot îngriji", a mai spus directorul DGASPC. Este şi cazul unei femei din Simeria, în vârstă de 82 de ani, care a rămas să se îngrijească de doi nepoţi cu vârste mai mici de doi ani.


Au ajuns la sinucidere


O parte a minorilor "părăsiţi" de părinţi ajung să se gândească chiar la sinucidere. Anul acesta, doi minori care au fost lăsaţi de părinţi în ţară au recurs la sinucidere sau tentativă. În luna februarie, un elev de opt ani, din oraşul Uricani, s-a spânzurat de dorul mamei sale plecate la muncă în Germania. Copilul rămăsese în grija surorii, şi ea minoră. Al doilea caz a fost înregistrat în luna noiembrie, în municipiul Petroşani.


Un tânăr de 17 ani s-a aruncat în gol de la etajul şapte al blocului în care locuia împreună cu sora sa. Copilul a lăsat un bilet de adio în care arăta că dorul de părinţi este unul dintre motivele pentru care a recurs la acest gest. Atât mama, cât şi tatăl minorului erau plecaţi la muncă în Italia şi, respectiv, Spania.


Fraţi împrăştiaţi prin centre

Alexandru, un băiat de 16 ani, din Petroşani, a ajuns într-un centru de plasament din localitatea hunedoreană Brad, după ce mama sa a plecat în Ungaria la muncă. Sora băiatului a rămas într-un centru similar din Petroşani, iar alţi doi fraţi ai acestuia, în vârstă de trei şi patru ani, au fost preluaţi de un asistent maternal. A

dolescentul speră că va veni ziua în care mama lui se va întoarce, iar cu banii câştigaţi va putea cumpăra un apartament în care să locuiască întreaga familie. "Tata este în ţară, însă nu ne-a oferit suficientă dragoste pentru a rămâne cu el. Aici (n.r. - în centrul de plasament) mă simt bine, dar îmi este dor de fraţii mei", declară Alexandru. Băiatul spune, cu lacrimi în ochi, că îşi doreşte o familie, iar atunci când va avea copii, nu-i va abandona niciodată.


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite