"Cum să furi un bancomat", episodul II

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei hoţi mascaţi au încercat să smulgă un ATM aflat în holul unei bănci din Capitală La nici 24 de ore de la furtul bancomatului din holul unei agenţii Raiffeisen Banck din cartierul

Trei hoţi mascaţi au încercat să smulgă un ATM aflat în holul unei bănci din Capitală

La nici 24 de ore de la furtul bancomatului din holul unei agenţii Raiffeisen Banck din cartierul bucureştean Crângaşi, alţi trei spărgători au încercat să smulgă un ATM aflat în holul OTP Banck de pe Bulevardul Ion Mihalache numărul 174.

Tentativa de jaf s-a petrecut în jurul orei 5.00 dimineaţa. De această dată hoţii au intrat în bancă cu ajutorul unui card de client. Iniţial au vrut să smulgă bancomatul cu totul, dar nu au reuşit deoarece acesta era încastrat în zid.

Apoi au încercat să scoată cutiile cu bani, cu ajutorul unei răngi, numai că atunci a pornit sistemul de alarmă, care a alertat agenţia de pază şi poliţia. Hoţii au fost nevoiţi să fugă, iar oamenii legii încearcă acum să le dea de urmă.

Anchetatorii nu ştiu până în acest moment dacă cei trei indivizi au vreo legătură cu furtul bancomatului din noaptea de miercuri spre joi, din cartierul Crângaşi.

Atunci cinci indivizi mascaţi au reuşit să scoată, fără probleme, din holul băncii Raiffeisen, un ATM în care se găseau peste 80.000 de lei, să îl bage într-o maşină şi să fugă cu el.

Tehnici europene

Specialişti din Inspectoratul General al Poliţiei Române confirmă faptul că furtul de şi din bancomate reprezintă o infracţiune comisă cu predilecţie de către infractorii români în străinătate şi este posibil ca ceea ce "au învăţat acolo" să fie pus în practică în ţara noastră.

Poliţiştii Capitalei nu exclud nici ei varianta "aplicării", în cele două cazuri, a unei tehnici învăţate în străinătate de către infractorii români. "S-au mai înregistrat astfel de furturi de bancomate în alte ţări. Acum ancheta este în curs de desfăşurare, dar nu excludem posibilitatea ca cei care au operat în cele două cazuri să fi fost "antrenaţi" în afara ţării.

Se analizează orice variantă în acest moment, dar abia după ce îi vom prinde vom şti dacă cei care au furat, respectiv au încercat să fure bancomatele din Bucureşti, au practicat sau nu această metodă şi în străinătate", a declarat pentru "Adevărul", comisarul-şef Mihai Pitulescu, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale al Poliţiei Capitalei. În urmă cu aproximativ doi ani, un alt bancomat, de această dată aflat în sediul unui magazin din Piaţa Victoriei, a fost golit de bani. Nici până în prezent nu s-a dat de urma hoţilor.

Know- how occidental

După 1990, hoţii români au importat din Occident tot ce este la modă în materie de spargeri, furturi şi fraude. Primii au fost hoţii de maşini care şi-au procurat software special pentru calculator cu ajutorul căruia pot sparge computerul de bord al maşinilor, înlocuind astfel datele de identificare ale autoturismului.

Au urmat apoi decodoarele care anihilează alarmele auto. Acestea captează frecvenţa alarmei, o copiază, după care o dezactivează la fel de uşor ca şi telecomanda originală.

Şi metoda spargerii unei locuinţe prin smulgerea butucului din yală este un sistem "importat" din ţările occidentale încă din 1999. Tot din Occident a fost importat şi skimmerul, dispozitiv de copiere a cardurilor, instalat pe un bancomat împreună cu un sistem video de identificare a codurilor PIN. O altă fraudă "europeană" este "smishingul".

Acest tip de infracţiune constă în trimiterea de mesaje scrise pe telefoanele mobile, în care sunt solicitate datele bancare ale destinatarului. La acest capitol intră şi sms-urile în care eşti anunţat că ai câştigat un premiu şi ţi se cere să suni la un telefon cu tarif special sau să trimiţi codul unei cartele de reîncărcare cu credite. (I. Stoica)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite