Unde fugim de caniculă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ardelenii au la dispoziţie numeroase locuri amenajate pentru baie în apropierea reşedinţelor de judeţ, unele civilizate, altele, nu Aproape toate oraşele mari din Transilvania au

Ardelenii au la dispoziţie numeroase locuri amenajate pentru baie în apropierea reşedinţelor de judeţ, unele civilizate, altele, nu

Aproape toate oraşele mari din Transilvania au "staţiuni" satelit. Ardelenii se pot simţi ca la mare nu departe de casă.

Staţiune în toată regula, Băile Felix sunt, în perioada estivală, un loc de relaxare foarte căutat.

Ştrand nou-nouţ la Băile Felix

Turiştii au la dispoziţie peste 3.000 de locuri de cazare în hotelurile şi pensiunile din Băile Felix, la doar nouă km de Oradea, la preţuri începând de la 100 lei cameră/noapte. Pe lângă cele cinci bazine din incinta hotelurilor, staţiunea oferă turiştilor trei ştranduri publice cu apă termală - Felix, Apollo şi Padiş.

Cel mai impunător, Felix, a fost renovat recent, având şase bazine cu apă termală, diverse tobogane cu apă şi alte instalaţii pentru agrement, dintre care două pentru copii, şi un bazin cu valuri.

Ştrandul Apollo are patru bazine, din care două funcţionează tot timpul anului. Preţul biletelor la Felix şi Apollo este de 15 lei pentru adulţi şi şapte lei pentru copii, iar la Padiş de 10 lei pentru adulţi, respectiv şase lei pentru copii. Pretenţioşii pot intra la piscina Hotelului Internaţional, renovată anul trecut, cu 20 de lei.

Băile 1 Mai, pline cu bodegi şi terase

Ştrandul Venus din Băile 1 Mai, cel mai mare din zonă, a rămas neschimbat de ani de zile. Ştrandul are un bazin olimpic, un bazin cu trambuline, cea mai înaltă trambulină fiind la cinci metri, şi un bazin mare trapezoidal cu o adâncime în creştere. Există şi bazine rotunde pentru copii.

Însă, în loc să le pună la punct, administratorii, foşti şi actuali consilieri locali din comuna Sânmartin, au umplut ştrandul cu bodegi şi terase.

Unde mai pui că, deşi în privinţa condiţiilor şi a serviciilor, oferta ştrandului Venus lasă mult de dorit, preţurile sunt aproape aceleaşi cu cele din Ştrandul Felix. Adulţii plătesc 12 lei/persoană, copiii şapte lei, iar parcarea costă şi ea cinci lei/zi.

În Cluj au rămas doar Băile Turda

Clujenii au un singur loc amenajat în judeţ, pentru a se răcori, la Băile Sărate Turda. Aici este un bazin cu apă sărată şi plajă de nisip. Există cabine de duş cu apă rece şi un băruleţ, iar nămolul din zonă e la mare căutare. Biletul de intrare la Băile Sărate Turda este de şapte lei pentru adulţi şi trei lei pentru copii. În judeţ mai există băi amenajate, precum Băile Cojocna şi Someşeni, dar sunt în reparaţii.

Bazin pentru bebe la "Weekend"

Complexul de agrement "Mureşul", cunoscut sub denumirea de "Weekend", este locul preferat de mureşeni în zilele toride. În schimbul unui bilet de intrare de 5 lei pentru adulţi şi 2,5 lei pentru copii, vizitatorii se pot răcori în cele patru bazinele aflate în complex.

Aici există şi un bazin pentru cei mici, unde apa este de doar 30 de centimetri. La doar 5 km de Tg. Mureş, în Sângeorgiu de Mureş, există o bază privată de agrement, cu bazine cu apă sărată, preţurile fiind de 20 de lei pentru adulţi şi 8 lei pentru copii. (Valeriu Russu)

Marea de lângă munţii Făgăraş

Sibienii care îşi doresc apă sărată şi un loc ca pe plaja de la Mamaia nu au altceva de făcut decât să plece dis-de-dimineaţă pentru a prinde un loc în staţiunea Ocna Sibiului (foto). Apă sărată, nisip şi lacuri "fără fund", dar - e drept - cu viermişori de baltă. Cei care nu se încumetă să se bălăcească în cel mai sărat, dar şi cel mai adânc lac din ţară, au la dispoziţie ştrandurile din apropiere.

Pentru cei cu dare de mână există la Ocna Sibiului şi un ştrand select, cel de la Complexul Hellios, unde intrarea costă 30 de lei. Cei care au fost acolo spun că merită toţi banii, dar bazinulul ar trebui mărit, pentru că locul e destul de strâmt pentru atâtea trupuri fierbinţi. La complexul balnear doritorii au parte de băi de nămol, despre care se spune că fac minuni. (Laura Buciu)

Iojib şi Apa, la mare căutare

Locurile de scăldat preferate de sătmăreni sunt fostele balastiere de la Apa şi Iojib (foto), ştrandurile din Carei şi Tăşnad precum şi Valea Măriei.

Într-un weekend cald, la Apa sunt de obicei peste 5.000 de oameni. Preţul unui bilet este de cinci lei, iar pentru parcarea maşinii se mai plătesc zece lei. Plaja de la Apa se întinde ca un covor de nisip, există şi zone cu umbră, câteva ciuperci din stuf şi un bar-restaurant, dar luciul întins al apei, stufărişul de pe trei laturi şi cochetele căsuţe de vacanţă construite în zonă sunt vedetele locului. Situaţiea este asemănătoare şi la Iojib, unde preţul biletului este de 4 lei.

Şi ştrandurile din Tăşnad şi Carei sunt luate cu asalt în fiecare weekend. Aici costul unui bilet se ridică la suma de şapte lei, iar copiii au reducere de 50%. La Valea Măriei se refugiază persoanele care doresc să aibă parte de mai multă intimitate. Bazinele interioare sunt neîncăpătoare în unele zile, iar restaurantul complexului este pe placul turiştilor. (Ioana Gavrău)

Maramureş: Ocna Şugatag, vedetă

Băimărenii care nu fug de căldură la Apa, în judeţul Satu Mare, sau la unul dintre lacurile mai mult sau mai puţin amenajate din judeţ, optează pentru staţiunea Ocna Şugatag, situată la 50 de kilometri faţă de Baia Mare. Staţiunea are atât ştranduri cu apă dulce cât şi cu apă sărată.

Biletul de intrare la ştrand este de şase lei pentru adulţi şi patru lei pentru copii şi este valabil întreaga zi. Preţul unui bilet la bazinele interioare cu apă caldă costă 7,5 lei şi are valabilitate de o oră. Programul de functionare este de marţi până duminică, luni fiind inchis. (Mica Şvab)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite