Ziua în care s-a strigat: „Moarte intelectualilor!” - Revista presei interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Iliescu a fost primul preşedinte al României, după Revoluţie
Ion Iliescu a fost primul preşedinte al României, după Revoluţie

Presa internă de astăzi scrie despre trecerea a 20 de ani de la demonstraţia la ordinul FSN, prelungirea concediului de maternitate sau beneficiile exerciţiilor Pilates. Printre alte subiecte, tranzacţiile valutare pot fi anulate în 24 de ore, iar patronii sunt obligaţi să contribuie la pensii.

Ziua în care s-a strigat: „Moarte intelectualilor!”. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la primele ciocniri violente dintre susţinătorii partidelor istorice şi „oamenii muncii” chemaţi în ajutorul FSN, în Piaţa Victoriei. Pe 28 şi 29 ianuarie 1990, Televiziunea Română Liberă le spunea cetăţenilor că e „prea ceaţă” ca să difuzeze imagini de pe străzile Capitalei. Se adunase într-adevăr ceaţă peste Bucureşti, însă una simbolică: prin desişul ei, „oamenii muncii” strânşi la ordinul Frontului Salvării Naţionale (FSN) - structura înfiinţată ca mişcare revoluţionară şi condusă de Ion Iliescu - îi împingeau deoparte pe susţinătorii opoziţiei, într-o tăcută demonstraţie de forţă, scrie Evenimentul Zilei.

Concediul de maternitate, prelungit şi plătit 100%. Mămicile ar putea beneficia de un concediu de maternitate prelungit la 18 săptămâni, perioadă în care li se va plăti salariul integral. Şi indemnizaţia de maternitate ar urma să fie mai mare decât în prezent, şi anume 100% din ultimul salariu lunar sau salariu lunar mediu. Măsurile sunt cuprinse în avizul pe care europarlamentarul Rovana Plumb l-a prezentat ieri comisiei pentru muncă din PE la raportul vizând securitatea şi sănătatea la locul de muncă a femeilor gravide, care au născut de curând sau care alăptează, notează Jurnalul Naţional.

Pilates te ajută să pierzi repede centimetri din talie. Pilates reprezintă un grup de exerciţii fizice care a produs o adevărată isterie peste Ocean, în special la Hollywood, program de antrenament care a prins rapid şi în România. Aceasta în condiţiile în care la noi în ţară sunt doar două instructoare care au făcut cursuri de pilates şi se pot lăuda că ştiu despre ce este vorba. "Este o metodă foarte ştiinţifică şi foarte documentată. Este destul de rigidă şi nu ai cum să treci de la un curs la altul fără să ştii foarte bine ceea ce predai. Se învaţă foarte multă anatomie, foarte multă fiziologie", spune Cori Grămescu, cea care a făcut cursul în Canada, potrivit Gândul.

Tranzacţiile valutare, anulate în 24 de ore. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) le atrag atenţia clienţilor caselor de schimb valutar că tranzacţiile pot fi anulate în termen de 24 de ore dacă se constată că informaţia referitoare la cursul de schimb valutar menţionată pe formularul de acceptare a tranzacţiei diferă de cursul valutar afişat pe panoul exterior/interior, potrivit România Liberă.

Patronii, obligaţi să contribuie la pensii. Potrivit ultimului proiect de lege a pensiilor, acţionarii şi PFA-urile vor plăti peste 30% din venituri la sistemul de contribuţii sociale. Românii care obţin venituri mai mari de 610 lei pe lună doar din activităţi independente, fără să aibă un contract de muncă, vor fi impozitaţi de stat cu o contribuţie la asigurări sociale de 31,3%. Este cazul asociaţilor, al acţionarilor, administratorilor sau al managerilor, dar şi al persoanelor fizice autorizate (PFA), notează Evenimentul Zilei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite