Nouă fraţi, crescuţi cu varză murată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ramona şi Marian Moraru îşi cresc cei nouă copii într-o locuinţă socială de la marginea Severinului Micuţii sunt sănătoşi, cuminţi, unii dintre ei, chiar cei mai buni la şcoală.

Ramona şi Marian Moraru îşi cresc cei nouă copii într-o locuinţă socială de la marginea Severinului

Micuţii sunt sănătoşi, cuminţi, unii dintre ei, chiar cei mai buni la şcoală. Şi-au tapetat pereţii cu diplomele obţinute la diferite competiţii educaţionale. Părinţii lucrează cu ziua, însă condiţiile în care trăiesc sunt greu de imaginat. Locuinţa socială din ghetoul Gura Văii, de la periferia municipiului Drobeta-Turnu Severin, este ticsită de cei 11 membri ai familiei Moraru. O bucată de pământ undeva, la ţară, i-ar salva.

Apă caldă sau căldură nu au avut niciodată. Iarna s-au încălzit cu vreascuri adunate din pădurea din apropiere. Zilele trecute, când i-am vizitat, mama lor tocmai se întorsese de la o femeie căreia îi spălase covoarele. Pe lângă bani, a primit două verze murate şi o pungă de jumări.

Când au văzut ce le-a adus mama lor, copiii n-au mai avut răbdare să li se pregătească masa şi s-au repezit să mănânce cu poftă din pachetul pus pe masa mică de lemn din mijlocul camerei. "Cea mai mare dorinţă a mea este să ne mutăm într-o căsuţă undeva la ţară, să avem şi noi un teren pe care să ne amenajăm o grădină, să avem păsări, porci şi animale.

Poate se găseşte cineva să ne ofere această posibilitate de a ne schimba viaţa. Şi eu, şi soţul suntem muncitori şi iubim copilaşii din tot sufletul. Pentru ei trudim zilnic, dar nu mai putem să facem faţă cheltuielilor", a spus Ramona Moraru, în vârstă de 32 de ani.

"M-am cunoscut cu soţul la sapă, la 14 ani"

Ramona s-a măritat cu Marian pe când avea doar 14 ani. De cinci ani trăiesc în locuinţa socială de la Gura Văii. El este zidar şi nu câştigă mai mult de 700 de lei, iar în perioada de iarnă are mai puţin de lucru. Cei nouă copii ai lor au vârste cuprinse între opt luni şi 14 ani, iar cei care sunt la şcoală au diplome şi medalii atât la sport, cât şi la carte.

Spre exemplu, Andreea, copilul cel mai mare, are numai premiul I, dar nici sora ei, Ana Maria, nu se lasă mai prejos, obţinând premiul I în fiecare an. După orele de curs, când vin acasă, copiii nu numai că învaţă, dar şi muncesc pe rupte.

Băieţii merg după vreascuri pe deal ori muncesc prin gospodăriile localnicilor, iar fetele gătesc, spală, fac curăţenie şi îngrijesc de frăţiorii cei mici. Andreea o creşte pe mezina Denisa, cu cartea lângă ea, iar Ana Maria este pricepută la bucătărie.

"Pe zi ne trebuie minimum 10 pâini, ca să nu mai spun de celelalte alimente pentru 11 persoane. Zilele trecute am spălat geamurile la o pizzerie şi am primit trei pizza şi 15 lei", explică Ramona. Ea a adăugat că au ordin de evacuare, pentru că au o datorie de 260 de lei.

"Până zilele trecute l-am avut şi pe tata în îngrijire. A murit săracul şi am rămas cu o groază de datorii. Ne-am mai împrumutat să-l operăm la ochi pe băiatul nostru Alexandru, care vede foarte puţin doar cu stângul şi are iarăşi probleme", povesteşte disperată Ramona Moraru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite