Comentariu Ovidiu Nahoi: Credeţi în „flacăra violetă?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Povestea cu „facăra violetă” pare o prostie, şi foarte probabil, aşa şi este. Problema este dacă se vor găsi destui care să creadă în ea, fără cea mai mică urmă de demonstraţie. Răspuns: DA.

România este locul în care iraţionalul şi arhaicul sunt, pentru foarte, foarte mulţi, mai credibile decât adevărul ştiinţific. Suntem ţara în care elucubraţiile lui Hâncu despre iminentul cutremur, care ar fi trebuit să distrugă România de vreo cinci ori până acum, fac carieră în faţa comunicărilor oamenilor de ştiinţă de la institutul de seismologie. La noi, inundaţiile vin fiindcă aşa vrea Cel de Sus, nu fiindcă tăiem pădurile, ne facem case lângă albiile râurilor şi nu suntem în stare să întreţinem digurile.
 
În România, oameni care se pretind serioşi merg la vrăjitoare şi consultă horoscoape, înainte de a lua decizii cruciale în afaceri sau politică. Doar în România a fost posibil ca Parlamentul să ia în serios protestele legate de „numărul fiarei” de pe paşapoartele biometrice. România este ţara în care, la început de secol XXI, are loc o puternică ofensivă împotriva predării evoluţionismului în şcoli.
 
Şi tot în România a fost posibil ca oameni politici să afirme sus şi tare că experimentul din uriaşul accelerator de particule de la Geneva va crea o gaură neagră, în care vom fi absorbiţi cu toţii – şi asta nu i-a costat cariera pe respectivii, nici nu le-a aruncat partidul definitiv în ridicol.
 
De la ştiinţa lui Ioan Stoica de a înmulţi banii de opt ori prin sistemul Caritas, la terapiile de grup ale lui Mudava şi până la delirul misticoido-fotbalistic de tip becalian, toate şi-au găsit în România adepţi fervenţi. Sunt, toate acestea, semnele unei involuţii sociale, simptomele unei societăţi care nu îşi găseşte reperele într-o lume în continuă schimbare. Şi mai sunt dovezile unei lipse cronice de încredere în tot ce înseamnă autoritate civilă sau ştiinţifică.
 
Nu ştiu dacă Mircea Geoană a ţinut cont de toate acestea atunci când a lansat povestea cu influenţarea energetică. Dar, mai presus de toate, nu cred să existe pe lumea asta asemenea forţe malefice, capabile să-l trimită, la fapt de seară, pe Mircea Geoană, acasă la Sorin Ovidiu Vântu. Sau, mai ştii?



Ovidiu Nahoi
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite