Un fierar din Etiopia reciclează gloanţe şi rachete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Azemeraw Zeleke, un fierar care are un atelier medieval, undeva în nordul Etiopiei, face râşniţe de cafea din tuburile goale ale bombelor, iar cartuşele fostelor gloanţe le transformă în

Azemeraw Zeleke, un fierar care are un atelier medieval, undeva în nordul Etiopiei, face râşniţe de cafea din tuburile goale ale bombelor, iar cartuşele fostelor gloanţe le transformă în bricege. La cei 54 de ani ai săi, Zekele ştie deja că în orice rău e şi un bine, iar faptul că un fost conflict armat îi aduce acum profit îl încântă. Sătenii adună de pe câmpuri toate "resturile metalice" ale războiului dintre Etiopia şi Eritreea, din 1998 - 2000, iar fierarul locului se joacă de-a inventatorul şi transformă fiecare bucată de metal în ceva util. "Bronzul din tuburile mortierelor este perfect pentru râşniţe manuale, pentru că nu rugineşte şi e deja un cilindru perfect", explică hâtru bătrânul metalurgist.

Omul a lucrat în Franţa şi acum are pe lângă el o duzină de ucenici, gata să înveţe orice le arată meşterul.

Lucrurile produse de fierăria lui sunt atât de bune încât le cumpără turiştii străini, care plătesc sute de dolari pe obiectele lucrate manual, care se dovedesc a fi nu doar utile, ci şi estetice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite