O fetita de 12 ani s-a inecat in scurgerea strandului din Caracal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operaţiunea de scoatere a micuţei din bazin a durat aproape şase ore. Poliţia a întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă Raluca Ştefania Giurea, din Caracal, a murit, duminică

Operaţiunea de scoatere a micuţei din bazin a durat aproape şase ore. Poliţia a întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă

Raluca Ştefania Giurea, din Caracal, a murit, duminică seara, înecată într-o gură de evacuare a apei dintr-un ştrand din oraş. Autorităţile responsabile nu vor să vorbească despre acest caz. Fratele, Florin, în vârstă de 14 ani, a văzut tragedia, dar nu a reuşit să salveze viaţa surorii sale

Raluca Ştefania Giurea (12 ani) venise, duminică, la Ştrandul Parc, cu fratele ei, Florin, şi cu vărul lor. Fata ştia să înoate mai bine ca fratele ei şi venea aproape în fiecare zi la ştrand. Duminică, un necunoscut a desfăcut robinetul care punea în funcţiune gura de evacuare, fără să-i anunţe pe copiii care mai erau în apă. "În apă, eram cam 15 copii.

Un om pe care nu îl mai văzusem până atunci pe acolo, care a venit să facă baie, a pus pe un băiat să deschidă robinetul. Noi eram în apă, nu ne-a zis nimic", spune Florin Giurea, fratele fetei. Aflată în dreptul gurii de evacuare, fata a fost trasă de curent. "Am văzut că sora mea intră la fund, am sărit după ea cu alt băiat. Era prinsă până la picioare", mai zice Florin.

Băiatul nu înţelege de ce omul nu a închis robinetul când a strigat la el că sora lui era prinsă în gura de evacuare. "Eu m-am dus la suprafaţă să-i zic omului să închidă repede robinetul, dar a zis că nu îl interesează asta pe el, că nu îl închide. După aceea, am rugat un străin să închidă robinetul.

Când i-am zis omului, prima dată, să închidă robinetul, puteam să o salvez", explică Florin, supărat că nu a putut să salveze viaţa surorii sale. Conform anchetatorilor, Marin Bobolea, în vârstă de 54 de ani, administratorul Ştrandului Parc, din municipiul Caracal, l-a trimis, duminică, pe Elvis Văcală să deschidă vana de evacuare a apei din ştrand pentru a-l curăţa.

Bărbatul nu s-a asigurat dacă în ştrand mai este cineva. Curenţii formaţi în momentul în care s-a început golirea bazinului au tras-o pe Raluca-Ştefania în ţeava de evacuare a apei. Gura de scurgere nu era prevăzută cu grilaj. "Ştrandul nu respectă nicio normă de protecţie" Cazul este încă în ancheta poliţiei. "S-a muncit aproape şase ore ca să o scoată de acolo, iar acum ştrandul e închis şi cazul se cercetează", spune primarul din Caracal, Gheorghe Anghel.

Deşi acesta zice că ştrandul avea autorizaţie de funcţionare, prefectul judeţului Olt, Octavian Popescu, e de altă părere. "Acolo, la ştrand, nu se respectă nicio normă de protecţie. Nu avea autorizaţie de funcţionare". Directorul Întreprinderii de Gospodărire Orăşenească (IGO), Stelian Veselin, nu a putut fi contactat telefonic. Prefectul spune însă că şi IGO este cercetată.

"Poliţia mi-a spus că şi IGO intră în cercetare, e un lanţ întreg implicat aici. Nu s-a respectat nicio normă, s-a lucrat aiurea şi e un lucru îngrijorător ce s-a întâmplat", spune prefectul de Olt. Deşi primarul ne-a spus că o să ajute familia îndoliată, ieri, oamenii nu primiseră niciun semn de la el.

"Între bine şi rău", ultimul desen făcut de Raluca Cea mai mare pasiune a Ralucăi era desenul. Recent, ea luase locul trei pe oraş la un concurs de benzi desenate. Ultimul desen pe care l-a făcut, sâmbătă, de ziua ei, şi cu o zi înainte de incidentul fatal, a fost un înger, deasupra căruia fata a scris: "Între bine şi rău". "Nu ştiu ce a vrut să spune ea cu asta.

Nu ştiu ce a gândit ea când a desenat asta", spune plângând mama fetei. Sâmbătă, Raluca a împlinit 12 ani. Florenţa, mama ei, îi pregătise un tort pe care să-l împartă duminică cu prietenii. "I-am luat un tort să i-l dau când se întorcea de la ştrand. Nici nu a apucat să-l vadă, iar acum l-am dat de pomană la copiii de pe stradă", oftează femeia.

Ieri, o mulţime de copii din cartier, prieteni de-ai Ralucăi, stăteau şi plângeau la poarta casei unde a locuit fetiţa. "Era mai băieţoaică ea, aşa. Făcuse şi karate, era o fată curajoasă foc", spune Mariana Căldăraru, o vecină de-a familiei Giurea. Pentru oamenii din cartier, moartea fetei este de neînţeles. "Nu pot să îmi dau seama cum a ajuns acolo, mai ales că ea era o bună înotătoare", spune Cosmin, un alt vecin.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite