O femeie, un preot, o legendă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camembert, de exemplu, are în spate o tradiţie de aproximativ două secole. şi o frumoasă legendă. Se spune că acest sortiment de brânză a fost inventat în 1791 de Marie Harel. Tânăra

Camembert, de exemplu, are în spate o tradiţie de aproximativ două secole. şi o frumoasă legendă. Se spune că acest sortiment de brânză a fost inventat în 1791 de Marie Harel. Tânăra femeie locuia în satul Camembert, din Normadia, şi, în timpul Revoluţiei Franceze, a ascuns la ferma ei un preot romano-catolic care refuzase se jure credinţă noii republici. Drept mulţumire pentru adăpostul oferit, abatele Charles-Jean Bonvoust, care venea din regiunea Brie, faimoasă pentru brânzeturile sale, o învaţă pe Marie cum să prepare o brânză mai moale, mai cremoasă şi mai albă. Aşa s-a născut brânza Camembert. Deşi unii istorici contestă această poveste, în 1991, Franţa a aniversat bicentenarul brânzei Camembert, iar în satul cu acelaşi nume tronează la loc de cinste statuia "creatoarei" Marie Harel.

Quiche cu Camembert
Pentru 12 porţii
Ingrediente: 200 g făină, 2 linguriţe rase praf de copt, sare, 50 g unt, 1/8 l lapte, 1/2 legătură pătrunjel, 250 g brânză Camembert, 100 g şuncă, 250 g smântână groasă, de ţară, 3 ouă, piper
Mod de preparare: Se cern într-un vas făina cu praful de copt, se adaugă 1/2 linguriţă sare, untul înmuiat şi laptele. Brânza Camembert se curăţă de coajă şi se taie în bucăţele mici; la fel se taie şi şunca. Smântâna se bate cu gălbenuşurile, se adaugă pătrunjelul tocat mărunt, sare şi piper după gust. Se încorporează apoi şunca şi brânza. Se unge cu unt o formă rotundă (28 cm diametru). Aluatul se întinde pe planşeta presărată cu făină într-o foaie mai mare decât diametrul formei. Se aşază apoi în formă, ridicând marginile pe pereţii formei. Se întinde deasupra compoziţia de brânză şi se coace în cuptorul încins cca 25 de minute, la foc potrivit.

ştiaţi că?
În 1863, Thomas Paynel, nepotul lui Marie Harel, îl întâlneşte pe Napoleon al III-lea şi îi oferă să guste din brânzeturile sale. Împăratul este atât de încântat de noul sortiment de brânză, încât Paynel devine furnizorul oficial de Camembert al palatului regal.

Dacă doriţi să ne împărtăşiţi gândurile dvs sau o reţetă din repertoriul dvs culinar, scrieţi-ne pe adresa redacţiei: Adevărul, rubrica "Reţeta zilei", Piaţa Presei Libere nr.1, Bucureşti, sect. 1. Cele mai bune reţete vor fi premiate.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite