Pentru femei, aventurile de-o noapte afectează respectul de sine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În societatea modernă, emanciparea femeii include şi emanciparea sexuală. Escapadele amoroase nu mai sunt rezervate doar domnilor, ci pătrund şi în universul comportamental al sexului slab.

În societatea modernă, emanciparea femeii include şi emanciparea sexuală. Escapadele amoroase nu mai sunt rezervate doar domnilor, ci pătrund şi în universul comportamental al sexului slab.

De câte ori n-am auzit vorbindu-se (sau chiar experimentat) despre relaţiile "de o noapte", pentru a alunga plictiseala şi singurătatea? Cât de logic şi acceptabil sună teoria potrivit căreia "stau cu el (sau cu ea) până găsesc pe cineva cu adevărat potrivit pentru mine. Trece timpul mai repede, am cu cine face sărbătorile". În cele din urmă, o astfel de mentalitate este o gravă greşeală pentru bărbaţi, dar mai ales pentru femeile care cad într-o astfel de capcană! Dr. Tracy Cabot este unul dintre psihologii cei mai apreciaţi pentru studiile în privinţa relaţiilor amoroase.

Într-una din cărţile sale, "Marrying Later, Marrying Smarter" ("Căsătoria tardivă - căsătoria înţeleaptă"), dr. Cabot demonstrează că relaţiile pasagere afectează în primul rând şi foarte grav respectul de sine. Odată cu emanciparea femeii în societatea occidentală, liberalizarea comportamentului sexual s-a extins şi în cazul sexului slab.

În prezent, pentru o femeie nu mai este o ruşine să râvnească la un bărbat pe care îl poate plăti pentru o aventură "de neuitat". Jenny O"Connely, consilier în probleme de cuplu din Marea Britanie, subliniază câteva dintre avantajele, dar şi "capcanele" acestor comportamente, atât în cazul bărbaţilor, cât şi în cazul femeilor.

Imaginea stricată, greu de reparat

Problema apare în special în cazul sexului frumos. Chiar fără să fie conştiente, femeile practic acceptă - în momentul în care se implică într-o astfel de relaţie - că sunt incapabile să mai atragă un bărbat (în cazul în care sunt căsătorite) sau să întâlnească bărbatul potrivit, aşa că se mulţumesc cu ce este "la îndemână". De multe ori, crizele conjugale, lipsa comunicării cu partenerul împing femeile în vârtejul unei relaţii paralele. În cazul femeilor, o altă consecinţă păguboasă a aventurilor pasagere, mai ales în situaţia relaţiilor extraconjugale, este distrugerea reputaţiei.

De prea puţine ori ele conştientizează cu adevărat cât de greu este să "repari" o imagine stricată. De cele mai multe ori, anturajul află, în cele din urmă, de aventurile extraconjugale, iar vestea se răspândeşte rapid în tot cercul cunoscuţilor. În astfel de situaţii, nimeni nu caută scuze. Toţi vor spune: "Asta a ales, înseamnă că asta i se potriveşte". Nu este prea greu de prevăzut care va fi consecinţa unor astfel de escapade.

Din punct de vedere psihologic, o aventură de o noapte nu are şanse să dureze şi nici nu este indicat acest lucru, avertizează specialiştii. Intimitatea dintre cei doi vine prea repede, înainte ca aceştia să apuce să afle prea multe lucruri unul despre celălalt. Când lucrurile se petrec cu o asemenea repeziciune, nici nu se mai pune problema de încredere, afecţiune sau dragoste.

Totul se petrece contra cronometru, scopul inconştient fiind acela de a contabiliza cât mai repede o nouă cucerire, explică psihologii. Satisfacţia adăugării pe listă a unor noi "redute cucerite" este singurul ţel al celui care comite adulterul. Nu mai contează nici măcar dorinţa sexuală care, abia ce s-a născut, a şi fost satisfăcută. În plus, dacă relaţia va continua, există întotdeauna riscul ca amantul unei femei care "calcă greşit" să-i reproşeze acesteia lipsa de seriozitate şi uşurinţa cu care a "cedat" din prima noapte.

O femeie care comite un adulter sau care are o relaţie "blitz", oricât de nonconformistă s-ar considera, va fi privită ca o femeie "uşoară". "Oricât de modernă pare societatea, persistă încă mentalitatea conform căreia, dacă un bărbat se culcă cu multe femei, este semn de virilitate, însă, dacă o femeie face acelaşi lucru cu mai mulţi bărbaţi, este un semn de neseriozitate", afirmă Jenny O"Connely.

Niciodată la tine acasă!

Pentru femeile care chiar sunt tentate să evadeze din monotonia cuplului într-o aventură pasageră, psihologii au câteva sfaturi. În primul rând, pentru siguranţă, este recomandat să nu aveţi aventuri de o noapte cu bărbaţi pe care îi cunoaşteţi sau cu care vă întâlniţi frecvent (prieteni, amici, colegi, vecini).

A doua regulă: niciodată la tine acasă! Este bine să vă gândiţi şi cum scăpaţi de el în dimineaţa următoare. Ideal este ca întâlnirea să aibă loc pe un "teritoriu neutru" - la un hotel sau în apartamentul unor prieteni. Aşa scăpaţi de grija de a-l da afară din casă şi puteţi pleca oricând doriţi. Tot aşa, evitaţi şi eventualele lui vizite inopinate.

Aveţi grijă cu cine decideţi să aveţi o aventură de o noapte! Există toate şansele ca, după o noapte de amor în braţele unui amant, să rupeţi o legătură mult mai profundă.

De asemenea, dacă bărbatul cu care vă tentează să petreceţi câteva ore zburdalnice se află în convalescenţă după o relaţie eşuată, nu acceptaţi să fiţi femeia care uşurează trecerea de la fosta relaţie la statutul de bărbat singur din nou. Un alt sfat pe care Jenny O"Connely îl consideră foarte important pentru femeile care se simt atrase de un bărbat cu care ar vrea să înceapă o relaţie de lungă durată: nu vă culcaţi de la prima întâlnire cu acesta!

Persistă încă mentalitatea conform căreia, dacă un bărbat se culcă cu multe femei, este semn de virilitate, însă, dacă o femeie face acelaşi lucru cu mai mulţi bărbaţi, este un semn de neseriozitate
Jenny O"Connely,
consilier marital

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite