O familie de lideri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Georgeta şi Robert Şerban, proprietarii reţelei de clinici Gral Medical, preferă să investească într-un spital privat în detrimentul extinderii în provincie. Cei doi soţi consideră că talentul în afaceri constă în abilităţile manageriale pe care şi le-au dezvoltat încă din timpul facultăţii.

Cei doi ingineri şi-au continuat funcţiile de conducere şi după absolvirea facultăţii. Nu şi-au neglijat nici studiile, pe care le-au îmbogăţit cu doctorate. Georgeta are un doctorat în management, dar spune că soţul ei are un CV mai impresionant. Trei facultăţi absolvite: Politehnică, ASE, SNSPA şi două doctorate în domeniul economic.

Şi, pentru că-i place mediul academic atât de mult, Robert Şerban este şi profesor de management la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti. „De felul meu sunt didactic“, spune el zâmbind.După o carieră de director general în sistemul public în domeniul sănătăţii, Robert Şerban a decis să schimbe direcţia spre iniţiativa privată.

Mai întâi, a vrut să înfiinţeze o şcoală post-liceală, mai ales pentru că ştia cum funcţionează sistemul şi îi cunoştea pe specialişti. A căutat un spaţiu şi, în cele din urmă, a găsit o fostă policlinică a unui liceu din Capitală.

Nu era prea potrivită pentru o şcoală, aşa că a făcut o... policlinică. „Aşa am ajuns în domeniul serviciilor medicale private“, spune el. Pe atunci, în 2000, nu erau studii de piaţă în domeniu, aşa că Robert a întrebat prietenii ce şi-ar dori de la o clinică privată. Bineînţeles, un autodidact ca el a apelat şi la cărţi.

I-a plăcut viaţa de antreprenor şi n-a ratat oportuniţătile atunci când i-au ieşit în cale. Însă dispersarea businessului în mai multe domenii l-a făcut să piardă din vedere lucrurile importante. Un prieten a venit la biroul lui şi l-a rugat să aşterne pe hârtie toate sarcinile de zi cu zi. La final, antreprenorul a văzut clar care sunt priorităţile, iar acum le respectă cu stricteţe.

Mai bine un spital decât cinci clinici

Afacerea de pe primul loc se numeşte Gral – o reţea de 14 centre medicale în patru judeţe şi în Capitală. În 2008, aceasta a avut o cifră de afaceri de 10 milioane de euro, mai mare cu 30% faţă de anul anterior. Iar pentru finalul lui 2009, cei doi oameni de afaceri şi-au propus să atingă pragul de 15 milioane de euro.

„Dacă nu depăşim nivelul creşterii din piaţă înseamnă că nu cucerim piaţa şi rămânem în urmă“, spune Georgeta Şerban. Se bazează şi pe investiţiile pe care le-au realizat în ultimii doi ani şi care acum încep să aducă bani. Anul trecut au dotat policlinica din Bucureşti cu un RMN şi cu un centru de dializă, investiţii ce au depăşit un milion de euro.

Pentru 2009, soţii Şerban ar fi vrut să se extindă cu încă cinci clinici, însă condiţiile economice îi îndeamnă la prudenţă. Aşa că se concentrează pe o singură investiţie: un spital privat Gral în Bucureşti.

Va fi chiar în curtea policlinicii centrale pentru că are aici tot ce-i trebuie unui spital: policlinica, laborator, imagistică. Mai rămân de rezolvat saloanele, cu o capacitate totală de 100 de paturi, şi sălile de operaţii. Dar nu cazarea este importantă, ci rulajul pe sălile de operaţii. „Noi nu suntem hotel!”, ţine să precizeze imediat Robert Şerban.

image

Nu avem agenda încărcată sâmbăta şi duminica, acestea sunt zile dedicate exclusiv familiei.

image


Robert Şerban
investitor

Pasiuni de soţ şi soţie

  • În weekenduri, Robert Şerban (40 de ani) este şef în bucătărie. Îşi pune cu plăcere şorţul şi prepară pentru toată familia specialităţi. „Toată lumea vine la spaghetele lui“, dezvăluie soţia sa. Nu face tocăniţă şi nici ciorbă, toate mâncărurile trebuie să fie gata în maximum 30 de minute.
  • Georgeta Şerban (37 de ani) este pasionată de design interior. Până acum a amenajat mai multe spaţii, înclusiv pe cele de la Gral. Nu face din asta o carieră, însă este un hobby care o relaxează.
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite