O familie din Iaşi cere preşedintelui graţierea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ovidiu Mirel Gulian a fost încarcerat, pentru doi ani, după ce a avut o relaţie cu cea care avea să-i devină mai târziu soţie. Doi copii îşi aşteaptă acum, în zadar, tatăl O

Ovidiu Mirel Gulian a fost încarcerat, pentru doi ani, după ce a avut o relaţie cu cea care avea să-i devină mai târziu soţie. Doi copii îşi aşteaptă acum, în zadar, tatăl

O poveste de dragoste între un bărbat de 25 de ani şi o fată de 14 ani s-a transformat într-o adevărată dramă pentru cei doi tineri. Căsătoriţi acum şi cu doi copii, Gabriela şi Ovidiu sunt separaţi de o sentinţă judecătorească care l-a condamnat pe bărbat la doi ani de închisoare cu executare pentru relaţii sexuale cu o minoră, care i-a devenit soţie. Rămasă fără niciun sprijin financiar şi cu doi copii mici în grijă, Gabriela se află în pragul disperării.

Tânăra femeie îşi împarte timpul, de două luni de zile, între propriii copii, gospodărie şi drumurile la Penitenciarul Iaşi ca să-şi vadă soţul. Cu lacrimi în ochi, Gabriela ne-a mărturisit că refuză să înţeleagă cum de au ajuns într-o astfel de situaţie ei, care formează o familie.

Primul copil i-a găsit împreună

Povestea celor doi tineri a început acum mai bine de doi ani de zile. Am aflat-o chiar de la Gabriela. Ovidiu Mirel lucra în Iaşi, la o firmă de construcţii cu sediul în blocul în care locuia tânăra. Era vara anului 2005. "Era înalt şi îi şedea bine. Mi-a plăcut. Dacă tot trecea zilnic pe acolo, am zis să facem şi noi cunoştinţă, aşa, ca oamenii", îşi aminteşte Gabriela.

O săptămână mai târziu a invitat-o în oraş. Din ziua aceea a început şi povestea lor de dragoste. "Tata a aflat şi s-a supărat foc. S-a împotrivit relaţiei, dar n-avea ce să ne facă. Noi ne iubeam", ne-a spus tânăra femeie. În toamna lui 2005 a rămas însărcinată cu primul lor copil. Imediat ce a aflat însă ce se întâmplă, mama fetei s-a dus la poliţie. Se temea că bărbatul nu are gânduri serioase cu fiica ei. Ovidiu a fost audiat de câteva ori de poliţişti dar i s-a spus să stea liniştit, că nu păţeşte nimic, ne-a povestit Gabriela.

Bucuros că va avea un copil, bărbatul i-a propus tinerei să se căsătorească. Au mers la Starea Civilă, dar de acolo au aflat că nu pot fi soţ şi soţie până ce ea nu va împlini 16 ani. Atunci au hotărât să locuiască împreună şi au închiriat o cameră în Iaşi. Aşa i-a găsit Sorina, primul lor copil. "Muncea din greu la firmă. Lua în mână vreo şapte milioane.

După program se ducea să zugrăvească apartamente, ca să avem cât mai mulţi bani. Cu ce mai lucra în particular, câştiga peste 15 milioane. Mie nu-mi lipsea nimic", ne-a mai spus, cu ochii în lacrimi, Gabriela. În cele din urmă, părinţii tinerei mămici s-au obişnuit cu ideea şi au dorit să retragă plângerea de la poliţie. Fără succes însă, mai ales că în acest caz intervenise şi Direcţia pentru Protecţia Copilului. Tinerii au continuat să-şi trăiască viaţa.

Al doilea copil i-a determinat să se mute în casa părintească de la ţară, în comuna Movileni. El a continuat să lucreze, iar la începutul anului 2007 s-au căsătorit. Până într-o zi însă când se pregătea să plece de acasă. Atunci bărbatul s-a trezit cu o maşină a poliţiei la poartă. "A plecat cu ei, iar seara m-a sunat că nu se mai întoarce. M-a rugat să-i pregătesc pijamalele şi un pachet, că îl duc la închisoare", ne-a spus tânăra. Femeia a epuizat toate căile de atac în instanţă, în dorinţa de a-şi elibera soţul.

"Singura şansă, un decret prezidenţial de graţiere"

Impresionaţi de drama ei, oamenii din sat o ajută cum pot. "E un consilier local, nenea Ticu Bura. El ne-a angajat un avocat şi am cerut judecătorului să întrerupă pedeapsa. Avem termen peste câteva zile, dar nu cred că se rezolvă ceva. Singura şansă ar fi un decret prezidenţial de graţiere", speră în continuare tânăra. O mai ajută şi părinţii. "Îmi pare rău de ce s-a întâmplat cu Mirel. Chiar săptămâna trecută l-am văzut. Eu încerc să-i ajut, dar nu prea am de unde", ne-a declarat Leontina Lăcătus, mama Gabrielei.

"La noi justiţia e şablonardă"

Poliţia din Iaşi care a anchetat acest caz consideră că nu are ce să-şi reproşeze. "Noi am acţionat aşa cum spune legea. Atât timp cât a fost formulată o plângere, iar la mijloc era vorba de sex cu un minor, am fost nevoiţi să continuăm cercetările. Legea nu prevede situaţii în care o astfel de plângere să poată fi retrasă", ne-a comunicat Lucian Solomon, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi.

Ioan Serbina, secretarul Consiliului Judeţean şi cel care are în subordine Direcţia pentru Protecţia Copilului Iaşi, a calificat însă hotărârea instanţei drept o "aberaţie": "Justiţia română nu este pregătită să soluţioneze astfel de dosare. Pur şi simplu cazul a fost judecat după un tipar. La noi justiţia este şablonardă. Dovada o constituie această familie decimată. Cui foloseşte asta?".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite