Ce mai fac "vedetele" de pe Rasdaq?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corecţiile generalizate au scos din atenţia investitorilor de retail societăţile de pe fosta piaţă electronică Dacă în 2007 companiile de pe Rasdaq au luat faţa celor de la BVB prin

Corecţiile generalizate au scos din atenţia investitorilor de retail societăţile de pe fosta piaţă electronică

Dacă în 2007 companiile de pe Rasdaq au luat faţa celor de la BVB prin creşterile spectaculoase de preţ, de la începutul anului, "vedetele" au intrat într-un con de umbră.

Pentru fosta piaţă electronică, anul trecut a fost unul cu adevărat efervescent. "Supraîncălzirea" cotaţiilor acţiunilor a generat aprecieri de peste 100% în 2007 pentru indicii reprezentativi ai Rasdaq. Efectele turbulenţelor de pe pieţele financiare internaţionale au lovit, însă, şi în cotaţiile companiilor recent intrate în vizorul investitorilor.

Pentru unele companii de pe segmentul XMBS, scăderile au ajuns şi la 70%-80% din maximele anului trecut. Pe de altă parte, indicele Rasdaq-C a urmărit evoluţia indicilor BVB, aflându-se la un nivel de aproximativ 40% din maximum, observă brokerii.

Creşte aversiunea faţă de risc

"De la începutul acestui an, pe fondul turbulenţelor internaţionale, s-a diminuat apetitul pentru risc. Astfel, în acest context creat, emitenţii listaţi pe piaţa Rasdaq au înregistrat atât deprecieri ale cotaţiilor, cât şi volume de tranzacţionare mult mai scăzute, aceştia ieşind pentru moment mai ales din atenţia investitorilor de retail", explică Andreea Ciobanu, analist-şef în cadrul Intercapital Invest.

"Vedetele" anului 2007 au rămas, însă, în topul celor mai tranzacţionaţi emitenţi şi în primul semestru din acest an. Armax Gaz (ARAX), Albalact (ALBZ) şi Imotrust Arad (ARCV) s-au impus ca număr de schimburi perfectate, iar Prospecţiuni Bucureşti (PRSN), Comnord Bucureşti (COSC) şi Automobile Craiova (AUCS) aveau cele mai mari capitalizări de pe fosta piaţă electronică.

Volatilitatea s-a accentuat

Pe lângă contextul actual al pieţei, majorările de capital social şi rezultatele sub aşteptări au contribuit la corecţiile de preţ. "Din păcate, evoluţia pieţei în ansamblu s-a încadrat pe un trend descendent, astfel că "vedetele" anului 2007 nu au făcut excepţie, cu atât mai mult cu cât înregistrarea acţiunilor la Depozitar s-a făcut, în cazul unor companii (precum Albalact, Prospecţiuni sau Electromagnetica)", subliniază Rodica Manea, broker SSIF Carpatica Invest SA. Chiar dacă scăderile au marcat acţiunile în discuţie, trebuie remarcat faptul că motivele sunt diferite.

Prospecţiuni, de exemplu, a raportat pe primul trimestru o pierdere de 8,4 milioane de lei din cauza activităţii sezoniere specifice, după ce obişnuise investitorii, în anul 2007, cu profituri "frumoase", observă brokerul Carpatica. "La Albalact, din păcate, a contat amânarea investiţiilor, motiv pentru care investitorii au făcut presiune la vânzare", spune Rodica Manea.

Pe fondul lipsei de lichiditate, acţiunile COSC au scăzut anul acesta până la un nivel de 8,35 lei/titlu, cu 70% din maximul de 29,5 lei/titlu atins în septembrie 2007. Nici acţiunile ELMA şi ARAX nu au făcut excepţie de la scăderi, acestea înregistrând, până la jumătatea lunii iulie, noi minime, de 0,5050 lei/titlu, respectiv 0,15 lei/titlu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite