"Dacă nu fac faţă, mă retrag"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia, Iulian Gâlcă, este noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, în urma votului secret al membrilor Consiliului. Gâlcă va fi secondat din

Preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia, Iulian Gâlcă, este noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, în urma votului secret al membrilor Consiliului. Gâlcă va fi secondat din poziţia de vicepreşedinte de prim-procurorul Parchetului Constanţa, Cristian Deliorga. Iulian Gâlcă, al cărui nume a fost vehiculat ca viitor şef al CSM încă de acum o săptămână, a fost ales cu 14 voturi din 17, iar Deliorga şi-a adjudecat postul de vicepreşedinte cu 13 voturi. Monica Macovei s-a abţinut de la vot, în semn de protest că în momentul votului nu a fost admis accesul presei în sală, dar şi din cauza faptului că depunerea candidaturilor s-a făcut cu doar câteva minute înainte de alegeri. Întrebat chiar înaintea întrunirii plenului CSM dacă intenţionează să candideze, Gâlcă a negat cu vehemenţă acest lucru. Iulian Gâlcă este unul dintre membrii CSM care nu au fost implicaţi în scandaluri de-a lungul timpului, nu acelaşi lucru fiind valabil şi în cazul celui ales vicepreşedinte. Numele procurorului Cristian Deliorga a fost implicat în mai multe scandaluri, în 1999 fiind chiar demis din funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia, după ce a fost suspectat că ar fi muşamalizat mai multe dosare, printre care şi cel care îl viza pe fostul primar pedist Mircea Pintilie. Mandatul celor doi la şefia CSM este de un an.
[ Domnule preşedinte, de ce nu aţi dorit să candidaţi la funcţia de preşedinte al CSM?
- Nu am vrut, pentru că nimeni nu a vrut, însă, fiind propus de colegii mei, m-am gândit că trebuie să îşi asume cineva şi această responsabilitate. Îmi va fi foarte greu din toate punctele de vedere.
[ Credeţi că există probleme de imagine ale Consiliului Superior al Magistraturii?
- Sunt cele pe care le ştiţi, însă urmează să mă întâlnesc cu vicepreşedintele Consiliului şi să facem un plan de acţiune, în primul rând pentru implementarea reformei, pe care îl vom propune plenului Consiliului.
[ Relaţia CSM - ministrul justiţiei a fost una generatoare de scandaluri în ultimul an. Ce veţi face în acest sens?
- Cred că vom avea o colaborare foarte intensă cu ministrul justiţiei, iar acest lucru se va vedea în perioada imediat următoare, mai ales că strategia de reformă este în mâna guvernului.
[ 2006 este capital pentru integrarea României în UE, iar justiţia a fost considerată deseori una din "frânele" visului european. Ce veţi face dacă lucrurile nu merg bine?
- Unul dintre motivele pentru care am acceptat această funcţie a fost faptul că am considerat că acest an este foarte important pentru justiţia din ţara noastră. Ce se întâmplă, vom vedea în următoarele săptămâni sau luni. Dacă nu fac faţă, există varianta să mă retrag.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite