„Îmi fac meseria şi las pe alţii să judece!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Ştefănescu se pregăteşte să aniverseze zece ani de emisiune, zece ani de interviuri şi reportaje într-o Românie “altfel”. Nu cunoaşte ingre­dientele succesului, dar vorbeşte cu plăcere despre cultură şi bun- simţ. Spune că a învăţat câte ceva din fiecare reportaj difuzat.

Subiectele pe care le-au dezbătut Cătălin Ştefănescu şi invitaţii lui au avut foarte mult succes, dovada cea mai bună fiind longevitatea emisiunii pe care o prezintă acesta la TVR1, „Garantat 100%”.

„Adevărul”: Care sunt ingredientele ce garantează succesul unei emisiuni?

Cătălin Ştefănescu: Nu ştiu! Chiar nu ştiu! Dacă aş şti cu precizie treaba asta, m-aş plimba pe planetă, în calitate de guru, şi aş ţine conferinţe. Pot să-ţi spun cum a fost când ne-a ieşit nouă bine, la “Garantat 100%”. Şi nici acolo nu sunt foarte sigur, pentru că datele problemei se schimbă de la o zi la alta. Nu cred că există o reţetă infailibilă care să acopere răspunsul la întrebarea asta. Iar la o emisiune culturală, în România, succesul nu se compară, deocamdată, cu impactul unei emisiuni de divertisment.

Cum îţi alegi invitaţii?

În multe feluri. Depinde de ce se întâmplă în spaţiul public, de temele care sunt în dezbatere la ora respectivă, de personalităţi care ne vizitează ţara, de disponibilitatea unora de a apărea la televizor sau, uneori, de posibilitatea noastră de a face cunoscuţi oameni pe care nu îi vezi în fiecare zi la televizor. Deciziile astea nu le iau de unul singur. Lucrez într-o echipă la care ţin foarte mult.

Care sunt lucrurile despre care ţi-ar plăcea să vorbeşti oricând în ediţiile “Garantat 100%”?

Sunt chiar lucrurile despre care încercăm să vorbim de fiecare dată. Despre cultură care nu se adresează doar iniţiaţilor, despre solidaritate, despre bun-simţ, despre experienţa minunată a lecturii, a filmului, a teatrului, a muzicii, a artelor vizuale, despre compatrioţi, despre poveşti exemplare...

Dacă ai face un bilanţ al tuturor ediţiilor, ce simţi că ai luat din toate dialogurile pe care le-ai avut cu cei care au intrat în studio la “Garantat...”?


Multă experienţă. Multe lucruri de învăţat, de ţinut minte, de băgat la cap, cum se spune româneşte. În zece ani, de când facem emisiunea asta, am avut privilegiul să întâlnim sute de personalităţi. Am difuzat vreo 450 de reportaje, de poveşti ale unor compatrioţi care fac lucruri deosebite. E imposibil să nu înveţi ceva din toate astea!

După ce criterii stabileşti dacă o emisiune a fost mai bună decât alta?

După audienţă, mail-uri, zvonistică, feed-back de la presă, vorbe de ici şi de colo... În cazul unei emisiuni culturale, lucrurile sunt un pic diferite. Baza logică, de bun- simţ, e să faci o emisiune bună. Mai departe însă, în cazul ăsta, contează enorm şi suportul exterior al emisiunii în sine. Sistemul în care lucrezi.

Ce ai schimba la tine ca moderator al “Garantat 100%”?

Nu ştiu ce să zic! Am oroare de a simula. Orice aş spune, am senzaţia că ar suna uşor ipocrit. Prin urmare, mai bine tac, îmi fac meseria şi îi las pe alţii să judece.

Ai primit critici din partea telespectatorilor? Cum suporţi criticile?

Sigur că am primit. Nu le poţi fi pe plac tuturor. E imposibil! Unii te iau tare şi, la început, respingi opinia lor. Pe urmă, te mai gândeşti şi unora le dai dreptate. E un joc la care te-ai înhămat cu bună ştiinţă. O parte din jocul ăsta e şi să fii înjurat.

Ce ai vrea să aduci nou în formatul emisiunii?

N-aş povesti despre asta, pentru că o să se vadă, mai ales din luna februarie a anului viitor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite