Când se fac examenele medicale pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a depista din timp posibilele probleme de sănătate, până la vârsta de şase ani, copiii trebuie examinaţi periodic de medici. De aceea, părinţii trebuie să ştie care este

Pentru a depista din timp posibilele probleme de sănătate, până la vârsta de şase ani, copiii trebuie examinaţi periodic de medici. De aceea, părinţii trebuie să ştie care este succesiunea exactă a consultaţiilor la care trebuie să se prezinte cu cei mici.

După naştere, consultaţiile nou-născutului şi ale copilului mic trebuie făcute la intervale precise. "American Academy of Pediatrics" oferă câteva sfaturi legate de examinările la care trebuie supuşi cei mici, pentru a exclude eventuale probleme de sănătate. Acestea sunt uneori greu de sesizat sau chiar sunt trecute cu vederea de părinţi.

Depistarea la timp a diverselor probleme poate preîntâmpina boli incurabile ulterior. La fiecare vizită, medicul trebuie să examineze aspectul general al copilului, ochii, şoldurile copilului - pentru a observa din timp existenţa unor malformaţii congenitale în această zonă, mişcările pe care bebeluşul le face, tonusul şi reflexele pe care le are cel mic - legate de dezvoltarea neurologică. Medicul trebuie să verifice felul în care copilul îşi ţine capul, apariţia surâsului, dacă stă în funduleţ etc.

De asemenea, trebuie inspectate gura, urechile şi reacţia celui mic la zgomote - pentru a depista o eventuală tulburare de auz. Medicul mai trebuie să asculte inima copilului, respiraţia şi să-i palpeze abdomenul. Nu trebuie să lipsească măsurarea şi cântărirea bebeluşului pentru a observa dacă acesta se dezvoltă normal - creşterea prea mare în greutate poate dezvălui predispoziţia pentru obezitate.

Vizitele obligatorii la medicul de familie sau la pediatru trebuie făcute lunar până în cea de-a şasea lună, în luna a noua şi apoi în cea de-a 12-a lună de viaţă a copilului. De la un an la doi ani copilul trebuie consultat obligatoriu de cel puţin trei ori de către medicul pediatru în cea de-a 16, a 20-a şi a 24-a lună de viaţă.

Consultaţii anuale la oftalmolog

După vârsta de doi ani, cel mic trebuie consultat de cel puţin două ori pe an, înainte de venirea iernii şi primăvara. Consultaţiile permit medicului să evalueze dezvoltarea fizică şi intelectuală a copilului şi să depisteze eventuale tulburări auditive sau vizuale.

Una dintre tulburările relativ frecvente este cea provocată de strabism care, uneori, poate fi însoţit de o altă tulburare numită ambliopie, care înseamnă o vedere mai slabă a unuia din cei doi ochi. Ochiul "mai leneş" îşi încetineşte dezvoltarea şi rămâne cu o acuitate vizuală scăzută. Tratat înaintea vârstei de doi ani, defectul se corectează cu ochelari special adaptaţi.

Ochii îşi definitivează dezvoltarea către vârsta de şase ani. Este important de aceea să se intervină cât mai devreme. După vârsta de trei ani este târziu, iar după şapte ani nu se mai poate face nimic. Copiii care suferă de strabism, miopie, astigmatism sau hipermetropie trebuie consultaţi anual de oculist.

De asemenea, copiii trebuie consultaţi şi de un dentist care să depisteze eventuale carii ale dinţilor de lapte, să decidă o eventuală suplimentare a fluorului în alimentaţia celui mic, iar în cazul unor malformaţii ale dinţilor, să permită ortodontistului să intervină pentru corectarea defectelor. Consultarea unui dentist trebuie făcută la vârsta de un an şi apoi anual după vârsta de trei ani, când apar toţi dinţii de lapte.

Sfaturile şi informaţiile prezentate în această rubrică nu se pot substitui indicaţiilor şi prescripţiilor medicului de specialitate. Redacţia nu îşi asumă responsabilitatea pentru eventualele efecte adverse provocate de aplicarea sfaturilor publicate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite