"Nu există niciun mormânt al familiei lui Iisus"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un film documentar realizat de americanul James Cameron, omul care a produs filmele "Titatic" şi "Terminator", este, prin definiţie, un eveniment. Dar ieri, realizatorii filmului "Adevăratul

Un film documentar realizat de americanul James Cameron, omul care a produs filmele "Titatic" şi "Terminator", este, prin definiţie, un eveniment. Dar ieri, realizatorii filmului "Adevăratul mormânt al lui Iisus" au avut o mare surpriză: profesorul de arheologie Amos Kloner, nimeni altul decât cel care a descoperit sicriele din peştera de lângă Ierusalim, spune că documentarul este "un fals istoric".

Amos Kloner neagă totul

Sicriele la care se referă filmul au fost descoperite în anul 1980, într-o peşteră din Ierusalim, şi au fost păstrate în arhiva Autorităţii israeliene pentru Antichităţi. Şase dintre ele sunt inscripţionate cu numele: Jesua fiu al lui Iosif, Maria, Maria, Matei, Jofa şi Judah fiu al lui Jesua. Descifrarea inscripţiilor a fost făcută publică în urmă cu 10 ani de renumitul profesor de arheologie israelian Amos Kloner. Totuşi, când şi-a auzit numele citat în textul documentarului, savantul israelian a sărit imediat ca ars.

El a dat un amplu interviu cotidianului "Jerusalem Post" în care a spus explicit: "Ceea ce pretinde documentarul este complet fals. Sigur că numele sunt cele pe care le-am descifrat, dar în epocă acestea erau nume foarte des întâlnite. Nu există un mormânt al familiei lui Iisus. Nici nu se putea face un astfel de mormânt, astfel încât să cuprindă persoane care au murit în locuri diverse, la distanţe mari în timp", a spus Kloner.

Filmul inventează un furt

Ca să facă povestea şi mai interesantă, filmul povesteşte că împreună cu cele 10 sicrie a mai fost descoperit şi aşa-zisul osuar al lui "Iacov, fratele lui Iisus", dar acesta a fost furat şi regăsit abia în 2002. În realitate, osuarul la care face referire filmul a fost testat de Autoritatea israeliană a Antichităţilor şi s-a dovedit a fi fals, iar arheologul Amos Kloner precizează: "Nu a existat niciun osuar care să poarte inscripţia "Iacov, fratele lui Iisus" în peşteră şi pot să vă garantez - din situl respectiv nu a fost furat absolut niciun obiect.

Cel la care se referă filmul este un fals grosolan". Culmea e că însuşi producătorul cere părerea matematicianului Andrei Feuerverger, expert în probabilităţi, pe care îl roagă să calculeze ce şanse ar fi ca toate cele şase nume să fi făcut parte din familia lui Iisus. Răspunsul acestuia a fost: "o şansă la 600". Problema lui James Cameron a fost că a neglijat prea uşor celelalte 599 de posibilităţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite