Cu privire la excluderea lui Stolojan, Tăriceanu a luat o hotărâre foarte corectă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Căline, aduci poporul român în UE, dar nu ştiu dacă îi va plăcea tot ce va găsi acolo", l-a avertizat, ieri, liderul grupului liberal-democrat din Parlamentul European (ALDE), Graham Watson,

"Căline, aduci poporul român în UE, dar nu ştiu dacă îi va plăcea tot ce va găsi acolo", l-a avertizat, ieri, liderul grupului liberal-democrat din Parlamentul European (ALDE), Graham Watson, pe premierul Tăriceanu, amintind de povestea lui Noe. Referitor la politica bucureşteană, faptul că PD şi PNL au continuat să guverneze împreună în coaliţie a fost o decizie bună, consideră Watson. În interviul acordat ziarului Adevărul, liderul liberal-democraţilor apreciază că PD şi PNL ar trebui să meargă la viitoarele alegeri pe liste separate, dar cu o platformă comună. Totodată, el spune că PC-ul lui Voiculescu este bine-venit în grupul liberal-democraţilor din PE şi că "umanist" e mai plăcut urechii unui liberal britanic decât "conservator".
- Cum apreciaţi propunerea liderului democraţilor, Emil Boc, potrivit căruia fuziunea PNL-PD este singura soluţie pentru rezolvarea problemelor din Alianţa D.A.?
- Sunt mulţi oameni foarte buni în PD şi cred că aceştia ar fi foarte fericiţi într-un partid liberal. Dacă membrii PD decid să treacă la PNL, cred că liberalii îi vor primi bucuroşi. Dar este dificil să-ţi dai seama ce reprezintă (ce doctrină politică are - n.r.) PD-ul în acest moment pentru că vrea să adere la Partidul Popular European, deşi nu pare să aibă o ideologie de dreapta clară. Într-un final, acest lucru trebuie clarificat în interiorul partidului, în funcţie de orientarea politică a membrilor PD.
- Spuneţi deci că democraţii doritori pot trece la PNL, dar că nu agreaţi o fuziune a celor două formaţiuni?
- Fuziunea PD-PNL trebuie să o hotărască cele două partide. La fel trebuie să decidă singure dacă vor să candideze la alegeri pe o listă comună sau pe liste separate. Ambele variante pot fi întâlnite în întreaga Europă la partidele care guvernează împreună. Cred că, în contextul în care avem un partid cu o doctrină liberală clară (PNL) şi unul care se autodefineşte ca aparţinând dreptei (PD), cea mai bună decizie ar fi ca, la viitoarele alegeri, cele două să candideze pe liste separate, dar poate cu o platformă comună de guvernare, ca alegătorii care votează cu unul sau altul din aceste partide să ştie clar care partid din coaliţia la guvernare este dominant.
- Liderul PC, Dan Voiculescu, susţine că a început demersurile ca partidul său să intre în ALDE. Îi primiţi pe conservatori în grupul dvs.?
- L-am întâlnit pe Dan Voiculescu de câteva ori, cu diverse ocazii. De fapt, el a venit la congresul liberal european anul trecut şi am avut plăcerea să lucrez la diverse proiecte cu dumnealui. Voiculescu a trimis doi euroobservatori conservatori, Silvia Ciornei şi Dumitru Becşenescu, la lucrările grupului nostru din PE, şi am lucrat foarte bine cu ei. Cred că cei doi ar fi excelenţi membri ai grupului ALDE. Dar în PE grupul liberal este compus din reprezentanţi ai partidelor naţionale aparţinând fie familiei liberale, fie celei democrate. În acest moment însă partidul domnului Voiculescu nu face parte din niciuna dintre cele două familii. Dacă vor dori să se alăture ALDE sau democraţilor europeni din alianţa noastră, sunt bine veniţi.
- Se potriveşte însă doctrina conservatorilor cu cea a grupului ALDE?
- Cuvântul "conservator" este un cuvânt ciudat pentru unul ca mine venit din Marea Britanie, unde în mod cert Partidul Conservator nu are o doctrină liberală. Dar PC-ul lui Voiculescu s-a numit într-o vreme Partidul Umanist, iar crezul umanist şi cel liberal au multe în comun. Sunt mult mai importante însă platforma politică şi membrii partidului decât eticheta sau numele pe care îl poartă formaţiunea.
- Cum vedeţi excluderea din PNL a unor membri pe motiv că au criticat conducerea partidului ?
- Îi cunosc foarte bine pe Theodor Stolojan şi pe Valeriu Stoica. Călin Popescu Tăriceanu a luat o hotărâre foarte dificilă, dar şi foarte corectă, pentru că un partid nu poate accepta ca foştii săi lideri să critice public formaţiunea. Într-un partid trebuie să existe disciplină. Cu excluderea celor doi, Tăriceanu a demonstrat că în PNL există disciplină de partid.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite