Cu exceptia lui Nastase, nici unul din greii PSD nu ar mai intra pe listele parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Demisionarii si suspendatii vor fi exclusi de la alegerile preliminare interne, potrivit unui proiect de norme metodologice nevalidat inca de Adrian Nastase

Cadrele de conducere din PSD care au fost revocate, suspendate din functie sau si-au dat demisia din functie, cu sase luni inainte de preliminare, precum si cele carora li s-a retras sprijinul politic nu vor mai avea dreptul de a candida in alegerile din toamna. Acest lucru este trecut in documentul de lucru al PSD referitor la metodologia de desemnare a candidatilor pentru alegerile interne si intocmirea listelor pentru parlamentare. Materialul, nevazut inca de Adrian Nastase, descrie pe larg toate procedurile legate de numirea candidatilor si desfasurarea preliminarelor. Pe langa criteriile obisnuite, unanim acceptate, referitoare la tinuta morala, la activitatea politica si pregatirea profesionala, autorii documentului au trecut, la capitolul "Candidaturi", si interdictiile amintite mai sus, care au dat fiori celor din fosta conducere pesedista. Aplicarea acestui articol i-ar scoate de pe liste pe toti cei inclusi pana recent in Delegatia Permanenta. Viorel Hrebenciuc, Dan Ioan Popescu, Dan Matei Agathon, Serban Mihailescu, Miron Mitrea, Doru Ioan Taracila sau mai tanarul Mircea Geoana ar fi exclusi nu numai de la alegerile preliminare, dar si de pe listele finale ale partidului. Articolele din proiectul Normelor metodologice sunt acoperitoare pentru orice interpretare: daca Delegatia Permanenta se socoteste ca a fost suspendata, atunci e o sanctiune, deci membrii ei n-au voie sa candideze. Daca decizia de acum doua saptamani e socotita o autosuspendare, atunci ea se incadreaza la restrictia privindu-i pe demisionari. Surse din partid spun ca metodologia a fost adusa de Alin Teodorescu si impartita membrilor Biroului Coordonator pentru studiu. Imediat ce si-au dat seama de enormitatea care e pe cale sa ii rada definitiv pe greii PSD, coordonatorii s-au intrunit pentru a modifica respectivul articol. Intentia era sa-l faca aplicabil doar celor din teritoriu si sa introduca o exceptie pentru membrii Delegatiei Permanente. In felul acesta, partidul ar inlatura orice posibilitate a baronilor locali de a se regasi pe liste, evitand totodata un conflict intre vechea conducere si cea noua.
PSD isi cheama membrii de partid la vot, in septembrie
Alegerile preliminare pentru listele de candidati ar urma sa se desfasoare la o saptamana dupa Congresul extraordinar al PSD, din 27 august. Metodologia descrie pe larg cum vor avea loc acestea. In mare, este vorba de o replica a alegerilor nationale. Votarea se desfasoara in aceeasi zi in toata tara. Listele de alegatori cuprind toti membrii de partid cu cotizatia la zi. Sectiile de votare sunt in incinta sediilor de partid ale organizatiilor locale. Candidatii sunt votati nominal, iar cel cu scorul cel mai mare e trecut in fruntea listei. Alegerile interne sunt validate de comisii judetene si de o comisie centrala. Nu este foarte clar ce se va intampla in aceste conditii cu persoanele impuse de la centru. Conform statutului actual, o treime din candidati provin de la centru. Exista voci care spun ca statutul urmeaza a fi si el modificat, astfel incat 90% din candidati sa provina din teritoriu si doar 10 la suta de la centru.
Membrii Biroului Coordonator incep sa primeasca functii
Trei dintre membrii Biroului Coordonator au primit deocamdata atributii pe domenii. Dan Nica va raspunde de comunicare, colaborand indeaproape cu actualul purtator de cuvant, Titus Corlatean (si el membru in Biroul Coordonator). Gabriel Oprea, pentru ca a fost ministru peste administratie, a luat in carca organizatiile judetene, ai caror lideri sunt, in general, prefecti ai judetelor respective: "Imi voi face treaba in teren, pentru ca vreau si trebuie sa cunosc partidul om cu om", a spus generalul in rezerva, adaugand ca va continua si in teritoriu procesul de innoire inceput la centru. De politica de cadre urmeaza sa se ocupe deputatul Ion Stan, sef la Comisia de supraveghere a SRI, insa acesta a negat, ieri, ca i s-ar fi incredintat aceasta sarcina. Deocamdata, toti membrii Biroului Coordonator sunt raspanditi prin tara, in judetele la care sunt arondati pentru a asista la sedintele Delegatiilor permanente locale. Urmeaza conferintele judetene si, peste o luna, Congresul la care se va decide candidatul pentru prezidentiale.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite