MAE: Nu mai sunt români înzăpeziţi în Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zăpada creează în continuare probleme
Zăpada creează în continuare probleme

Opt autocare, trei microbuze şi zece autoturisme cu cetăţeni români au fost înzăpezite pe teritoriul Bulgariei, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile - zăpadă de peste un metru, viscolită, vânt extrem de puternic, cu viteza de peste 100 de km/oră. În prezent nu mai sunt români blocaţi pe drumurile din Bulgaria,  informează un comunicat al MAE.

UPDATE Pasagerii autocarului care a rămas la Kavarna sunt cazaţi la un hotel din oraş, hotărârea fiind luată de firma transportatoare. În acelaşi timp, pasagerii unui microbuz care se întorcea spre România au rămas în oraşul Balcik pentru odihnă iar autocarele care mergeau spre Turcia au fost îndrumate, în localitatea Kavarna, să se întoarcă în România sau să folosească rute ocolitoare.

Celelalte autocare, microbuze şi autoturisme blocate pe teritoriul Bulgariei au intrat deja în România.

Ministerul Afacerilor Externe atenţionează asupra condiţiilor meteorologice extrem de nefavorabile în partea de est şi nord-est a Bulgariei, declarată de autorităţile bulgare în situaţie excepţională, din cauza ninsorilor abundente şi recomandă să se evite deplasările în această perioadă în zona respectivă.

UPDATE Prefectul judeţului Constanţa a declarat că două utilaje de la armată se deplasează spre vama cu Bulgaria pentru a ajuta maşinile înzăpezite.

UPDATE Şeful IJPF Constanţa, cms. şef Adrian Tobă, a declarat la Antena 3 că au ajuns în ţară două din autocarele înzapezite în Bulgaria.  Autocarele nu mai pot înainta spre Constanţa, deoarece drumul dintre Negru Vodă şi Constanţa este blocat. Pasagerii se află în afara oricărui pericol. Potrivit şefului IJPF Constanţa cele două  autocare cu circa 58 de oameni la bord, dintre care majoritate cetăţeni români,  au încercat să intre în ţară pe la Vama Veche, dar, din cauza viscolului şi ninsorii, nu au reuşit să ajungă în punctul de trecere a frontierei.

"S-au îndreptat atunci, şi cu ajutorul nostru, către Negru-Vodă, iar în jurul orei 17.30 le-am făcut formalităţile de intrare în ţară", a declarat comisarul şef Adrian Tobă, care a precizat că turiştilor le-au fost puse la dispoziţie alimente, apă şi combustibl pentru autocare în condiţiile în care şi drumul care face legătura cu Constanţa, DN 38, este blocat după ce viscolul a format suluri de zăpadă pe carosabil.

Potrivit acestuia, celelalte autovehicule româneşti care sunt blocate la această oră în Bulgaria nu pot fi ajutate de către autorităţile române pentru că sunt prea mult în interiorul statului vecin.

"Dacă ar fi la zece - 15 kilometri de graniţa noastră am mai putea să intrăm cu utilaje ca să-i ajutăm, aşa, la mica înţelegere cu colegii bulgari, dar aşa, aflaţi la distanţă mare în spatele graniţei, nu putem să acţionăm. Trebuie să aşteptăm ca autorităţile bulgare să deblocheze drumurile", a mai declarat Adrian Tobă.

Operaţiunile de doblocare a drumurilor au început după solicitările ambasadei române de la Sofia, însă, din cauza vântului puternic şi a  ninsorii abundente activitatea utilajelor de deszăpezire se desfăşoară cu dificultate.

Ambasada României la Sofia este în contact permanent cu şoferii unor autocare şi cu autorităţile locale.

Români sunt blocaţi în apropiere de vama Negru Vodă. Ministerul de Externe atrage atenţia că în estul şi nord-estul Bulgariei condiţiile meteo sunt extrem de nefavorabile şi recomandă evitarea deplasărilor în această perioadă în zona respectivă.

Bulgarii au închis autostrada Hemus şi portul Varna din cauza ninssorilor abundente şi a viscolului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite