Se deschide sezonul protestelor sindicale, încep la Muncă şi la Agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva sute de sindicalişti membri ai CNS "Cartel Alfa" şi Blocul Naţional Sindical vor picheta miercuri Ministerul Muncii, în semn de protest faţă de nefinalizarea negocierilor privind stabilirea sectoarelor de activitate.

Sulfina Barbu este al treilea ministru de la care aşteptăm să vedem cum se instrumentează Legea dialogului social. Proiectul a fost gata sub de Ioan Botiş, a fost şi Emil Boc interimar la Ministerul Muncii, a venit Lăzăroiu şi a trecut termenul prevăzut în lege şi noi tot n-am reuşit să stabilim sectoarele de activitate”, a declarat pentru "Adevărul" preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

Toate cele cinci confederaţii sindicale vor anunţa mâine formele de protest la care vor apela pentru a o forţa pe Sulfina Barbu, noul ministru al Muncii, să reia negocierile întrerupte pe vremea lui Botiş.
 
În mai, confederaţiile sindicale propuneau împărţirea economiei în 39 de sectoare de activitate, ceea ce ar însemna că în România ar putea exista 40 de salarii minime pe economie, câte unul pentru fiecare sector plus sistemul bugetar.

Protest şi la Ministerul Agriculturii

Circa 200 de salariaţi ai Administraţiei Naţionale Îmbunătăţiri Funciare RA şi ai Societăţii Naţionale Îmbunătăţiri Funciare SA, ambele membre ale Uniunii Sindicatelor Îmbunătăţiri Funciare, vor picheta zilnic, începând de miercuri, sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Acţiunea de protest va avea loc între orele 11.00-14.00.

Sindicaliştii protestează faţă de:

- nerespectarea de către MADR a prevederilor legislaţiei naţionale şi internaţionale privind informarea, consultarea salariaţilor şi transparenţa decizională în administraţia publică;

- afişarea pe site-ul MADR şi transmiterea către ministerele avizatoare a unui proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Legii 138/2004, ce are ca efect reducerea cu aproximativ 75% a numărului de salariaţi din sectorul de îmbunătăţiri funciare şi pe cale de consecinţă, abandonarea lucrărilor de îmbunătăţiri funciare;

- toate demersurile întreprinse de conducerea USIF şi de conducerea CNS “Cartel ALFA”, pentru stabilirea cadrului legal de promovare a proiectului de ordonanţă au rămas fără finalitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite