Moise Guran, despre atenţionarea CNA: Nu sunt o persoană cu vederi rasiste, am prieteni ţigani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Realizatorul de emisiuni TV şi radio, Moise Guran, atenţionat de CNA pentru afirmaţii considerate discriminatoare la adresa romilor, afirmă că nu este o persoană cu vederi rasite şi susţine că a fost afectat de avertisment.

Joi, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis să atenţioneze postul de radio Europa FM pentru emisiunea "România în direct" din 12 august, în care realizatorul, Moise Guran, a făcut câteva afirmaţii "cu caracter discriminatoriu la adresa etniei rome".

Avertismentul dat de CNA a venit în urma unei adrese primite din partea Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

CNCD a fost sesizat de către o persoană, Hetea Estera Roxana, care a spus că Moise Guran, "aflându-se într-un dialog interactiv cu ascultătorii, a făcut câteva remarci publice cu caracter discriminatoriu la adresa etniei rome".

Hetea Estera Roxana s-a referit la unele afirmaţii făcute în respectiva emisiune de Moise Guran: "Dom'le, mă refer la ţigani, hai să o spunem pe aia româneşte (...) Dar vă spun că-i vedeţi pe toate drumurile, au foarte multe proprietăţi, nu sunt înregistraţi cu venituri, primesc ajutoare sociale şi foarte mici taxe pe proprietate...". La această replică, ascultătorul cu care dialoga Moise Guran, a spus: "(...) Dar să nu băgăm numai ţiganii, să băgăm şi românii".

"M-a afectat foarte mult acest avertisment de la CNA"

Într-o postare pe blogul personal, Moise Guran îşi cere scuze faţă de Hetea Estera Roxana, o doamnă din Cluj care lucrează la un institut pentru cercetarea minorităţilor naţionale. "Nu a fost intenţia mea să ofensez pe nimeni. Am vorbit despre 'Palatele ţigăneşti' în contextul acordării ajutoarelor sociale şi al taxelor pe proprietate dintr-o raţiune, cred eu, evidentă - specificul cultural al etniei ţigăneşti le face mult mai vizibile decât alte locuinţe ale unor oameni care solicită ajutoare sociale. Nu era vorba, aşadar, de o discriminare în sens peiorativ, rasist sau de alt fel, ci de o diferenţiere simplă, vizuală, în cazul unei anchete sociale", a explicat Moise Guran pe blogul său.

Totodată, el scrie: "Nu acoperind astfel de situaţii cu avertismente de la CNA sau palme puse peste gură, putem rezolva noi ca naţiune problemele sociale generale sau specifice unei etnii sau alteia".

"Nu sunt o persoană cu vederi rasiste şi m-a afectat foarte mult acest avertisment de la CNA. Am copilărit cu ţigani, am avut şi încă mai am prieteni ţigani şi consider această situaţie jenantă în primul rând pentru CNCD şi pentru CNA", mai spune Moise Guran.

Pe de altă parte, Hetea Estera Roxana a mai spus în sesizarea sa transmisă CNCD şi remisă ulterior CNA: "Am simţit comentariile domnului Moise Guran ca fiind discriminatorii, tendenţioase şi periculoase, având în vedere faptul că sunt transmise prin media de către o persoană publică, care influenţează opinia publică şi din cauza generalizării. În opinia domnului Guran, 'ţiganii' au proprietăţi, nu plătesc impozite şi beneficiază de ajutoare sociale (...) Devine de netolerat comportamentul persoanelor care se află în faţa unui microfon şi abuzează cu iresponsabilitate de 'forţa' pe care le-o conferă statutul de lucrător în media şi formator de opinie publică".

Totodată, în şedinţa de joi, Christian Mititelu, membru al CNA, s-a referit la o altă afirmaţie făcută de Moise Guran în respectiva emisiune, respectiv "Dacă aţi şti câţi oameni trăiesc în ţara asta din ajutoare sociale şi au trei Mercedesuri în curte... Sunt foarte mulţi". Moise Guran nu a prezentat nicio cifră şi niciun document care să probeze afirmaţiile sale, a precizat Christian Mititelu, potrivit Mediafax.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite