Aviz către SUA. Topul celor mai mari 10 imperii din istorie care s-au destrămat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De-a lungul istoriei, o mare parte a lumii a fost condusă de către imperii. Pentru ca o bucată mare de pământ să fie considerată imperiu trebuie să fie condusă politic de către un monarh, un împărat sau poate un tiran.

Cum declinul Statelor Unite este ovaţionat în ştiri şi în rândul opiniei publice, Business Insider a realizat un top al celor mai mari imperii din trecut.

Dincolo de modelul de conducere, singurul lucru pe care l-au avut în comun este că fiecare dintre ele a dispărut.

Din topul Business Insider lipsesc însă o serie de imperii, precum cel Otoman sau cel bizantin.

10. Califatului Rashidun s-a întins pe o suprafaţă de 4,82 milioane de kilometri pătraţi, reprezentând 6% din suprafaţa Pământului. Califatul a apărut după moartea profetului Mohammed în 632 d. Hr. în contextul disputelor dintre urmaşii săi. În ciuda faptului că era un imperiu dominat de religie, celelalte confesiuni au avut parte de un tratatment bun atâta trimp cât plăteau impozitele către calif.

9. Imperiul Portughez a fost primul imperiu colonial modern din istorie, ale cărui colonii au dăinuit cel mai mult. Imperiul a fost creat în 1415 prin capturarea Ceutei (un teritoriu marocan de astăzi) şi a dăinuit până în 1999, când Portugalia a predat Chinei oraşul Macao. Cea mai valorosă colonie a imperiului, Brazilia, şi-a cucerit independenţa în 1822.

8. Califatul Abbasid acoperea un teritoriu de 6,9 milioane de kilometri pătraţi, reprezentând 7% din suprafaţa Pământului. Nu se cunoaşte cu exactitate câţi locuitori erau în califat, a cărei capitală a fost Bagdadul. A dăinuit între 750 - 1258, iar declinul a survenit ca urmare a creşterii puterii armatei turceşti.

7. Califatul Umayyad se întindea pe o suprafaţă de 8 milioane de kilometri pătraţi, reprezentând 8% din suprafaţa Pământului. Imperiul avea o populaţie de 62 milioane de oameni, între anii 720 - 750, aproape 30% din populaţia lumii. A fost al doilea califat islamic dintre cele patru fondate în Arabia după moartea profetului Mohammed. Deşi familia umayyazilor era originară din Mecca, au ales drept capitală Damascul. Califatul Umayyad a existat între 661 - 750 d.HR.

6. Dinastia Yuan a fost fondată de către nepotul lui Genghis Khan, în 1271. La cinci ani de la fondarea dinastiei,  Kublai Khan a capturat capitala dinastiei rivale Song şi a unificat toată China. Imperiul dinastiei Yuan s-a întins pe o suprafaţă de 8, 7 milioane de kilometri pătraţi (9% din Pământ). În perioada de apogeu a imperiului, 1291, ajunsese la o populaţie de 60 milioane de oameni (17% din întreaga populaţie  a lumii). Dinastia a dezvoltat o viaţă bogată, încurajând comerţul cu ţările străine. Astfel a avut loc în teritoriile chineze chiar o vizită a renumitului negustor italian Marco Polo.

5. Dinastia Qing a fost ultima din istoria imperială a Chinei, fondată în secolul al 17-lea, după înfrângerea mongolilor. A dăinuit până în secolul XX, punctul maxim al prosperităţii atingându-l în 1.800. S-a întins pe un teritoriu de 9.14 milioane de kilometri pătraţi (10% din Pământ), iar în 1851 avea circa 432 milioane de locuitori (35% din întreaga populaţie  a lumii). Instaurarea Republicii Populare Chineze a pus capăt dinastiei Qing.

4. Imperiul Spaniol se întindea pe o suprafaţă de 14,4 milioane de kilometri pătraţi, reprezentând 13% din suprafaţa Pământului. Între anii 1740 - 1790 a avut o populaţie de 68,2 milioane de oameni (12% din întreaga populaţie  a lumii). Imperiul spaniol a început în zilele lui Cristofor Columb şi a dăinuit, în unele părţi ale Africii, până în secolul XX. Spaniola este în prezent a doua cea mai vorbită limbă din întreaga lume.

3. Imperiul Rus avea în 1913 o pupulaţie de 176,4 milioane de oameni (peste 9% din întreaga populaţie  a lumii). Rusia a fost ultima monarhie absolută a Europei şi, până la Primul Război Mondial, una dinrre cele mari cinci puteri de pe continent. S-a întins pe un teritoriu de 14,72 milioane de kilometri pătraţi, reprezentând peste 15% din suprafaţa Pământului. În timpul imperiului, societate era strict împărţită pe clase sociale. Rusia Ţaristă a luat sfârşit în 1917, după revoluţia bolşevică sângeroasă.

2. Imperiul Mongol a fost cel mai întins din istorie, reunind triburile mongole cu cele turce sub conducerea temutului Genghis Khan. Imperiul s-a întins pe o suprafaţă de teren de 14,72 milioane de kilometri pătraţi, reprezentând peste 15% din suprafaţa Pământului. Între 1270 - 1309 a avut o populaţie de 110 milioane de oameni (25% din întreaga populaţie  a lumii). Mongolii au realizat în timpul imperiului o serie de avansuri tehnologice. Ciuma a dus la decăderea imperiului începând cu 1331, care a culminat cu anexarea lui de către Imperiu Ţarist în 1783.

1. Imperiul Britanic, creat la început din coloniille de peste mări şi centrele de schimburi comerciale, s-a întins pe o suprafaţă de 20,9 milioane de kilometri pătraţi, reprezentând peste 22% din suprafaţa Pământului. În 1938 avea o populaţie de 458 milioane de oameni (20% din întreaga populaţie  a lumii). Decăderea Imperiului Britanic a început ca urmare a problemelor financiare generate de Primul Război Mondial. Ocuparea teritoriilor sale de către Japonia, în al Doilea Război Mondial, şi pierderea Indiei în 1947 a însemnat sfârşitul lui. Multe dintre popoarele cucerite de britanici şi-au modificat modul de viaţă şi valorile culturale, ajungând ca limba engleză să fie una dintre cele mai cunoscute şi vorbite de pe Glob.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite