Leonard Orban va fi şeful Ministerului Fondurilor Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a anunţat, vineri, că Ministerul Fondurilor Europene va fi condus de fostul comisar pentru multilingvism Leonard Orban.

UPDATE 11.58 "Ministerul Fondurilor Europene va fi înfiinţat în luna octombrie, iar, cel mai probabil, el va fi condus de Leonard Orban", a declarat la Craiova, ministrul Elena Udrea, citată de Mediafax. Udrea se află la Craiova pentru semnarea a trei contracte prin Programul Operaţional Regional.

Consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat, marţi, la RFI, că rata de absorbţie a fondurilor europene se va îmbunătăţi "la un an, un an şi ceva" de la înfiinţarea noului minister, el refuzând însă să facă vreun comentariu privind informaţiile legate de nominalizarea sa la conducerea acestuia.Viitorul minister pentru fonduri europene ar urma, în opinia lui Leonard Orban, să coordoneze, nu să preia programele operaţionale de la alte ministere.

"Rolul principal al acestui minister şi al ministrului responsabil ar trebui să fie de coordonare. Nu e vorba de a prelua programele operaţionale care există la diferite ministere, pentru că asta ar însemna reînceperea procesului de evaluare, lucru care ar dura extrem de mult, ci o coordonare pe orizontală, o gestionare a problematicii extrem de largi, care se întâlneşte pentru toate programele operaţionale. Mă refer aici la chestiunile de achiziţii publice, unde sunt de departe problemele cele mai mari, la chestiunile legate de capacitatea administrativă, chestiunile strategice legate de negocierea politicii de coeziune în viitoarea pe viitoarea perspectivă financiară a Uniunii", a spus el.

Bruxelles-ul salută decizia

Reprezentanţii Comisiei Europene au cerut Bucureştiului în mai multe rânduri măsuri concrete pentru creşterea rapidă a ratei de absorbţie a fondurilor structurale, cea mai mică dintre statele membre. "Salutăm orice decizie care ar duce la îmbunătăţirea ratei de absorbţie", au declarat, pentru Adevărul Europa, oficiali ai cabinetului comisarului pentru dezvoltare regională Johannes Hahn.

În urmă cu câteva luni, după semnalele extrem de critice venite de la Comisia Europeană, executivul de la Bucureşti a făcut prima mişcare:  a trecut Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale în subordinea primului ministru şi a numit un secretar de stat în fruntea Autorităţii. „Acest pas este insuficient.  Ar fi de dorit existenţa unui  minister, cu responsabilitate politică deplină. Bulgaria a făcut această mişcare şi şi-a îmbunătăţit simţitor capacitatea de absorbţie", au declarat oficiali ai Comisiei Europene.

Într-un interviu acordat în martie pentru Adevărul Europa, primul român care a ocupat o funcţie de comisar european, Leonard Orban, consilier prezidenţial pentru Afaceri Europene, a vorbit despre contraperformanţele României în ceea ce priveşte cheltuirea fondurilor alocate de la Bruxelles. În opinia lui Orban, la sfârşitul anului 2012, Uniunea Europeană poate decide reducerea fondurilor pentru România, mai ales că mai multe state membre fac deja presiuni pentru ca viitoarele alocări de resurse financiare să fie mai scăzute. „Va fi foarte greu să mai obţinem măcar aceleaşi sume pe care le-am obţinut în perioada 2007-2013", spune consilierul prezidenţial. Leonard Orban, 40 de ani, este de profesie economist. În perioada ianuarie 2007 - februarie 2010 a fost comisar european pentru Multilingvism. Leonard Orban afirmă că în acest moment România a încasat doar 2,6% din fondurile de coeziune, motiv pentru care suntem în pericol să ni se reducă semnificativ sumele de la Bruxelles.

Revenim cu informaţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite