Dinu Patriciu: Există interese pentru a transforma teritoriile mai puţin dezvoltate ale UE în teritorii de ocupaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Dinu Patriciu şi-a manifestat dezacordul faţă de ideea unei fiscalităţi comune la nivelul Uniunii Europene, argumentând că România trebuie să fie lăsată să crească pentru a ajunge la nivelul celorlalte state membre UE.

"La începuturi, Uniunea Europeană era concepută ca o Europă a libertăţii, nu ca pe o Europă imperială, o Europă care se integrează economic până la a avea monedă comună şi mai ales  fiscalitate comună. Fiscalitatea comună ar fi o povară pentru ţările care nu sunt aşa dezvoltate în Europa.

FIscalitatea comună nu ajută în vreun fel creşterea economică. Pentru a trăi mai bine, noi avem nevoie de stimularea creşterii economice. Noi trebuie să creştem, iar acest imperativ e condiţionat de o fiscalitate cât mai redusă, de un stat cât mai ieftin. Europa trebuie să ne dea libertatea de a creşte pentru a ajunge în rând cu ceilalţi", a declarat Dinu Patriciu, la Realitatea TV. Măsurile exagerate de austeritate luate de guvern contribuie, şi ele, la limitarea creşterii economice.

De altfel, omul de afaceri s-a declarat convins că există interese (de concerne, de corporaţii, interese financiar-bancare) pentru a transforma teritoriile mai puţin dezvoltate ale UE în teritorii de ocupaţie şi consideră că moneda euro este un "experiment nereuşit".

Adoptarea monedei euro ne sărăceşte

Referindu-se la posibilitatea ca România să adere mai repede la moneda euro, Dinu Patriciu a declarat că totul va deveni mai scump, aşa cum s-a întâmplat şi la crearea monedei euro pentru toţi europenii. "Absolut totul va fi mai scump. S-ar putem să crească şi veniturile datorită tendinţei politicienilor de a se împrumuta şi de a-i face pe oameni să trăiască mai bine iluzoriu, respectiv din datorie, aşa cum s-a întâmplat în toate ţările Europei, după crearea monedei euro. Văzut sau nevăzut, au crescut datoriile şi astăzi să plăteşte această stare nesănătoasă", a mai declarat omul de afaceri.

El şi-a exprimat convingerea că speranţa României stă în stimularea sectorului privat creator de locuri de muncă. "Restul sunt echilibrări cu lumânarea pe piept".

Patriciu propune reducerea TVA de 15 % de la 1 octombrie. Scădem fiscalitatea sau menţinem sărăcia?

image

De ce adoptarea euro este un proiect naţional?

În încheiere, omul de afaceri a ridicat problema motivului pentru care ţara noastră face sacrificii pentru a intra în zona euro.

"De ce trebuie să intrăm în euro, de ce acesta trebuie să fie un proiect naţional, de ce trebuie să ne unim cu toţii în jurul acestei idei, tocmai în momentul în care moeda euro slăbeşte şi de ce nu ne căutăm propriul drum? Iar după ce vom fi ajuns bogaţi, comparabil cu vecinii noştri din Vest, să ne punem întrebarea dacă trebuie sau nu să adoptăm o monedă şi o fiscalitate comună, deşi eu nu cred că Europa are ceva de câştigat în competiţia cu celelalte zone economice din lume prin acest exerciţiu", a explicat Dinu Patriciu.

La aceste întrebări, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a răspuns: "Există unitatea monetară. Fără unitate fiscală, unitatea monetară nu va ajunge la eficienţă. Dacă unitatea ficală se duce la nivelul a 27 de ţări, vom avea un sistem şchiop, pentru că unitatea monetară e pe 17 ţări la această oră şi trebuie împinsă la 27 de ţări. Atâta vreme cât e euro, nu se poate fără unitate fiscală".


image
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite