Laszlo Borbely despre cutremurele de la Roşia Montana: I-am cerut datele lui Mărmureanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Riscurile seismice din zona Roşia Montana sunt analizate de un consiliu tehnic de la Ministerul Mediului.

Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutul de Fizică a Pământului, a atras atenţia, într-un interviu acordat Adevărul, asupra posibilelor efecte devastatoare ale unui cutremur în zona Roşia Montana. Mărmureanu a spus că au fost înregistrate peste 450 de cutremure în ultimii 200 de ani în această zonă şi că nimeni nu poate garanta, la un cutremur de peste cinci grade Richtr, siguranţa unui baraj care ţine apa cu cianură.

Contactat de adevarul.ro, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat:

"Am vorbit şi eu cu domnul profesor Mărmureanu, mi-a spus de aceste studii. Noi ne cunoaştem foarte bine, suntem prieteni buni, eu acopăr de mult timp domeniul Mediului. Mi-a spus despre aceste riscuri seismice. Nu ştiam de ele, aşa că i-am cerut toate datele de care dispune.

Există un consiliu tehnic la Ministerul Mediului, experţi care analizează toate aspectele legate de Roşia Montana. Datele de la domnul Mărmureanu le-am primit acum zece zile şi le-am trimis acestui consiliu tehnic.

În prezent, datele sunt în analiză şi urmează să luăm o decizie în cel mai scurt timp posibil".

"Toată zona Roşiei Montane, toată zona Munţilor Apuseni, toate izvoarele de-acolo riscă să fie otrăvite dacă lucrurile nu sunt făcute cum trebuie, iar apa se scurge prin aceste falii, în sol. Nu ştiu dacă toate riscurile au fost luate în calcul. Eu nu am nimic contra exploatării aurului, dar acum există şi alte tehnologii, fără cianuri! ", a declarat Mărmureanu în interviul pentru "Adevarul".

Bombă ecologică: Riscuri în cazul producerii unui cutremur în zona Roşia Montană

Gheorghe Mărmureanu, seismolog: „Roşia Montană e într-o zonă seismică activă"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite