A șasea zi de proteste. Studenții scriu pe Facebook: ”Hai în stradă! Atmosfera este foarte faină”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii ies în stardă pentru cea de-a șasea zi. Suporterii și-au anunțat prezența în Piața Universității joi, începând cu ora 18, iar Primăria Capitalei a aprobat mitingul USL, tot pentru ziua de mâine, la care vor participa în jur de 10.000 de persoane, potrivit lui Crin Antonescu.

UPDATE 22:18 Protestele s-au încheiat în ţară, doar în Piaţa Universităţii din Bucureşti oamenii continuă să mai scandeze, a declarat, miercuri seară, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Marius Militaru. În Piaţa Universităţii mai sunt aproximativ 500 de persoane.

UPDATE 21:50 Protestele sunt în desfăşurare în 12 judeţe din ţară, în alte opt manifestaţiile s-au încheiat, potrivit situaţiei înregistrate până la ora 21.00, a declarat, miercuri seară, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). Potrivit estimărilor MAI, în toată ţara au protestat, miercuri, aproximativ 8.000 de persoane, în Capitală fiind aproximativ 700 la ora 21.00.

UPDATE 20:45 Preşedintele PE, Martin Schulz, a declarat, miercuri, la Parlamentul European, că Guvernul României ar trebui să ia în serios revendicările protestatarilor care au ieşit în stradă în ultimele zile. El a mai arătat că oamenii din stradă nu sunt interesaţi de dezbaterile instituţionale, ci de viitorul copiilor lor, informează Agerpres.

image

Click pe imagini pentru fotogalerie!

UPDATE 20:33 Un huligan a fost arestat preventiv pentru 25 de zile în Capitală sub acuzaţia de furt de telefoane în seara zilei de duminică, atunci când mai mulţi protestatari au spart un magazin Vodafone aflat în zona Unirii, în Bucureşti. Alţi doi tineri au fost eliberaţi de către magistraţii Judecătoriei sectorului 3.

UPDATE 19:52 În acest moment, 500 de persoane prostestează în Piața Universității.

UPDATE 19:49 Un bărbat din Piaţa Universităţii care a afişat un banner cu mesaj interzis a fost dus la secţia de poliţie, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache.

Bărbatul se afla în zona Palatului Şuţu, iar în momentul în care a afişat bannerul pe care scria "Legalizaţi marijuana", mai mulţi oameni aflaţi în zonă s-au repezit spre el să îl ia la bătaie. Acesta a fost scos de forţele de ordine din mulţimea furioasă.

image

Click pe imagini pentru fotogalerie!

UPDATE 19:48 Încă trei tineri au fost reţinuţi de jandarmi în Piaţa Universităţii din Capitală pentru posesie de substanţe interzise şi arme albe, informează televiziunile de ştiri.

UPDATE 19:02 Doi tineri au fost prinşi cu substanţe interzise la mitingul de la Universitate. Cei doi tineri se află în autospecială şi vor fi duşi la secţie. La controlul jandarmilor de la intrarea în piaţă au fost găsite asupra tinerilor substanţe interzise, probabil etnobotanice, potrivit RTV.

UPDATE 18:20 Aproximativ 300 de profesori, membri ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), vor protesta în fața sediului Ministerului Educației, apoi se vor deplasa către Piața Universității.

UPDATE 18:15 26 de ONG-uri au anunţat că vor veni în Piaţa Universităţii, după ce au refuzat dialogul cu PDL, din cauza declaraţiilor jignitoare făcute de ministrul de externe Teodor Baconschi la adresa manifestanţilor.

UPDATE 18:10 În Bucureşti se vor organiza în continuare filtre şi se vor efectua controale corporale preventive, a anunţat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache. El a adăugat că a cerut Primăriei Sector 1 să interzică vânzarea de băuturi alcoolice în zona Pieţei Universităţii, transmite Mediafax.

image

Click pe imagini pentru fotogalerie!

UPDATE 18:00 Băuturile alcoolice nu vor mai fi vândute pe o rază de 1.000 de metri faţă de Piaţa Universităţii din Bucureşti în perioada 18 - 23 ianuarie, între orele 17:00-00:00, din cauza protestelor din această zonă.

UPDATE 17:40 1.000 de studenți vor participa la protestele din această seară. Liderul UNSR a spus că sunt aşteptaţi să se alăture toţi studenţii care vor să îşi exprime nemulţumirile, dar într-un mod paşnic.

image

”Haideți și azi în stradă! Vremea ține cu noi, atmosfera e foarte faină, protestele sunt pașnice! Haideți să prelungim forța Facebook de pe internet în realitatea de pe stradă!”, au scris studenții pe Facebook.

UPDATE 16:30 Peste 100 de protestatari participă la această oră la un miting în Piaţa Universităţii.

UPDATE 16:20 Membrii Asociaţiei Suporterilor Români, care reuneşte fani ai mai multor echipe din ţară, vor participa joi, începând cu ora 18.00, în mod organizat, la protestele din Piaţa Universităţii, delimitându-se însă de orice "factor politic", se arată într-un comunicat al reprezentanţilor organizaţiei.

UPDATE 16:10  Primăria Capitalei a aprobat mitingul USL pentru joi, începând cu ora 16:00.

"Nu pot să nu dau autorizaţie de miting dacă se cere. Cum să nu dau, când ştiu foarte bine ce se întâmplă şi cum se trăieşte în ţara asta? Dar mă despart de cei care distrug. (...) Am avut un sentiment de solidaritate cu bucureştenii care au manifestat paşnic, dar şi un sentiment de disconfort generat de cei care au stimulat actele violente. Cred că, dincolo de orice, mai important decât carosabilul este ce se întâmplă cu bucureştenii care vor să protesteze paşnic", a declarat ieri Sorin Oprescu, potrivit Mediafax.

Conducerea PNL a cerut primarului Oprescu autorizaţie pentru un marş şi un miting de 10.000 de oameni, punctul de plecare fiind Arcul de Triumf. Protestul ar urma să aibă loc joi în Piaţa Universităţii, de la 15.30.


ZIUA DE MARȚI ÎN CIFRE

La nivel naţional, marţi, au protestat 9.700 de oameni, măsurile de ordine publică fiind asigurate de peste 3.700 de jandarmi.

În Bucureşti au protestat 1.000 de persoane. 427 dintre acestea au fost legitimate, 11 conduse la secţiile de poliţie pentru identificare, patru sancţionate contravenţional.

Au fost aplicate 13 sancţiuni contravenţionale, respectiv trei avertismente scrise şi zece amenzi de 2.700 lei în Bucureşti, Buzău şi Cluj (3 tineri cu câte 200 de lei).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite