Cum va fi vremea în următoarele trei luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vom scăpa de seceta care ne ameninţă? Specialiştii arată că nu sunt mari şanse ca regimul precipitaţiilor să se schimbe semnificativ în cele două luni de iarnă care urmează. Primăvara începe cu vreme blândă.

Prognoza de la Centrul European pentru Prognoza Vremii pe termen mediu pentru următoarele trei luni arată că vom avea o lună ianuarie săracă în precipitaţii, o lună februarie cu ceva precipitaţii şi o lună martie cu temperature normale.

În ianuarie, cu excepţia litoralului Mării Negre, unde temperaturile medii lunare nu coboară sub0 grade C. "În restul teritoriului ţării aceste valori vor fi negative: între 0 şi -4 grade în zonele de deal şi de şes; între -4 şi -6 grade în nordul Moldovei şi Transilvaniei, între -6 şi -10 grade în zona arcului Carpaţilor şi în depresiunile intramontane", arată Roxana Bojariu, climatolog de la ANM.

Vreme închisă, cu ploi şi lapoviţă de Bobotează la Iaşi

Specialistul mai spune că, în ianuarie, temperatura minimă absolută a fost de minus 38.5 grade Celsius şi s-a în noaptea de 24/25 ianuarie 1942 în localitatea Bod (judeţul Braşov).

Temperatura maximă absolută consemnată la Oraviţa a fost de 22.2 grade- în 7 ianuarie 2001.

"În mod normal, luna ianuarie este săracă în precipitaţii. Cantităţile medii lunare sunt cuprinse între 25 şi 40 l/m2 în zonele de câmpie şi de podiş, între 45 şi 60 l/m2 în Subcarpaţii Olteniei şi Munteniei şi în Dealurile Vestice, şi peste 60 l/m pătraţi în zona arcului carpatic", arată Roxana Bojariu.
Februarie va veni cu un regim termic mediu lunar al aerului cu valori apropiate de mediile multianuale lunare pe aproape întreg teritoriul. Specialiştii arată că, în mod normal, în februarie temperaturile se încadrează între 0 şi 2 grade.

"În această lună, pe litoral şi într-o bună parte din Câmpia Vestică temperaturile medii depăşesc 1 grad, iar în sudul Câmpiei Române, în nordul Câmpiei Crişurilor şi în câteva zone restrânse din Subcarpaţii Olteniei şi Munteniei, valorile mijlocii se menţin peste 0 grade", arată Roxana Bojariu.
În Podişul Transilvaniei, în sudul şi centrul Moldovei, în cea mai mare parte a Munteniei şi în Nordul şi centrul Olteniei, temperaturile medii lunare se încadrează între 0 şi 2 grade. "Valori ceva mai scăzute se înregistrează în Bucovina şi în depresiunile intramontane din Carpaţii Orientali (între -3 şi -5 grd. C), în timp ce în zona înaltă a culmilor Carpaţilor, unde februarie este cea mai rece lună a anului, temperaturile medii variază intre -5 si -11 grade Celsius", arată Bojariu.

Martie vine cu mai multe precipitaţii locale în centrul şi vestul ţării. În schimb, prognoza arată că temperaturile vor fi apropiate de normalul perioadei.

Previziunile meteo pe durată medie se actualizează la începutul fiecărei luni. Pe durată scurtă, prognoza cea mai precisă se face pe trei zile.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite