Un vrâncean şi-a făcut casa muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costică Beşa a adunat sute de obiecte de artizanat, acareturi şi costume populare vechi în locuinţa sa din satul Bârseşti. La cei 69 de ani, Costică Beşa se mândreşte că va lăsa urmaşilor un adevărat tezaur, strâns cu migală, timp de zeci de ani. Bătrânul îşi numeşte muzeul „Rădăcina Vrancei”.

La „Rădăcină” găseşti aproape orice, de la celebra ploscă de nuntă, până la săbii, obiecte casnice, război de ţesut, sitar, putine, dar şi costume populare din regiune. Toate au fost adunate atât de la oamenii din comună, cât şi din localităţile învecinate.


Pe unele, vechi de sute de ani şi deteriorate, le-a recondiţionat aşa cum s-a priceput. „Oamenii sunt foarte încântaţi de muzeul meu în aer liber. Mai vin şi oameni din alte localităţi şi le place foarte tare. Muzeul este în amintirea bunicilor mei şi a trecutului nostru, al vrâncenilor“, a subliniat Costică Beşa, colecţionarul din Bârseşti.

Arca lu’ Costică

Vrânceanul este trist, dar în acelaşi timp onorat, că poate adăposti mărturiile unei lumi „demult apuse”, după cum o spune chiar el.

Specialiştii etnologi i-au văzut colecţia şi au stabilit că aceasta conţine peste 1.000 de obiecte cu valoare, care acoperă mai multe domenii ale civilizaţiei tradiţionale, de la agricultură şi vânătoare, până la meşteşuguri precum olăritul şi rotăritul, dar şi datini şi obiceiuri, cum ar fi cele de Anul Nou.

Fostul muzeu a fost retrocedat

Nea’ Costică ar fi vrut ca toate cele pe care le-a adunat să stea într-un muzeu adevărat, şi nu în gospodăria lui. La un moment dat, chiar îi convinsese pe şefii comunei să-i dea un „sediu”, clădirea fostului Cămin Cultural al comunei.

Însă, după ce a fost recondiţionată pe cheltuiala comunităţii, clădirea a fost retrocedată fostului proprietar, în 2004. „Muzeograful” Beşa s-a trezit cu exponatele în stradă. O parte le-a adăpostit chiar în casa lui. „Este vorba de piesele mai de valoare pe care nu le pot expune în stradă, pentru că îmi e teamă să nu mi le fure”, a precizat ţăranul.

Cu exponatele în soare

Pe celelalte obiecte le-a dus într-o baracă improvizată, tot în gospodăria lui, iar pe altele le ţine chiar sub cerul liber. Costică Beşa este îngrijorat că acestea s-ar putea deteriora, deşi atrag privirile multora. Actualul primar promite să caute sponsori care să-i refacă muzeul.

„Îl vom ajuta să îşi construiască muzeul pe care şi-l doreşte atât de mult. Vom încerca să găsim sprijin la sponsori. Este mai greu, dar vom reuşi“, a precizat edilul Costică Hârşu.

Cântă la zece instrumente

Costică Beşa cântă la peste zece instrumente muzicale. Cobza, cimpoiul, fluierul sau ocarina nu mai prezintă nici un mister pentru el. Cu ani în urmă, Costică Beşa şi-a retezat două degete la circular, pe când lucra la miniatura unei case ţărăneşti pentru muzeul său. Un chirurg din Focşani i le-a pus însă la loc, iar acum rapsodul  poate să cânte din nou la instrumentele preferate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite