Cum votaţi la referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a evita inadvertenţele şi confuziile produse la scrutinele organizate în ultimii 17 ani, prezentăm mai jos procedura ce trebuie urmată pentru a vă exprima opţiunea. Constituţia

Pentru a evita inadvertenţele şi confuziile produse la scrutinele organizate în ultimii 17 ani, prezentăm mai jos procedura ce trebuie urmată pentru a vă exprima opţiunea.

Constituţia României stipulează faptul că au dreptul de a participa la referendum toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votului, inclusiv. Excepţie fac debilii sau alienaţii mintal şi persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale. Documentul pe baza căruia puteţi vota este buletinul sau cartea de identitate valabilă ori adeverinţa ce înlocuieşte acest act. După verificarea înscrierii în lista electorală, pe actul de identitate se va aplica timbrul autocolant cu menţiunea "votat". Trebuie să vă prezentanţi la secţia de votare unde sunteţi înscrişi pe listele permanente. Potrivit legislaţiei româneşti în vigoare, votul electronic sau prin corespondenţă nu este permis.

După încheierea votării se anulează buletinele de vot neîntrebuinţate şi se deschid urnele. Persoanele interesate pot formula în scris, în timpul votului, dar şi după închiderea urnelor, întâmpinări şi contestaţii cu privire la vot şi la deschiderea urnelor. Contestaţiile se soluţionează de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare. Partidele politice parlamentare şi-au desemnat delegaţii în birourile electorale de circumscripţie până la 16 mai.

Ce se întâmplă după ce vă exprimaţi opţiunea

Procesele verbale privind rezultatul votului sunt transmise Biroului Electoral Central, în termen de 24 de ore de la închiderea urnelor. BEC centralizează rezultatele la nivel naţional şi le transmite Curţii Constituţionale, cu pază militară, în termen de 24 de ore de la încheierea centralizării.

Curtea Constituţională prezintă Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional şi confirmarea rezultatelor acestuia. Hotărârea privind confirmarea rezultatelor referendumului se publică în Monitorul Oficial.

Procedura de vot în străinătate

În străinătate au fost organizate 178 de secţii de votare, în 93 de ţări, iar în teatrele de operaţiuni militare sunt deschise nouă. Nu există liste electorale, iar urnele mobile nu vor putea fi folosite. Votul se va desfăşura între 8.00 şi 20:00, ora locală.

Ministrul Afacerilor Externe a făcut apel la românii din diaspora să meargă devreme la vot, întrucât procesul ar putea să dureze foarte mult timp. Numărul buletinelor de vot tipărite pentru străinătate este de peste 600.000. MAE a calculat, pe baza estimărilor transmise de ambasade, numărul românilor cu drept de vot aflaţi dincolo de graniţele ţării. Aceasta deşi reprezentanţele diplomatice româneşti nu cunosc cu exactitate numărul concetăţenilor aflaţi în alte state. Cert este că, pentru a-şi putea exprima opţiunea, românii fără documente trebuie să obţină titlu de călătorie.

Lista secţiilor de votare din străinătate
(sursa: mae.ro)

Coordonatele secţiilor de votare din străinătate
(sursa: mae.ro)

Cum se obţin titlurile de călătorie

Procedura de eliberare a titlurilor de călătorie este simplificată dacă persoanele interesate prezintă paşapoarte expirate de mai puţin de un an sau alte acte de identitate cu fotografie. În acest caz, titlul de călătorie va fi eliberat în aceeaşi zi.

Pentru obţinerea titlurilor de călătorie, persoanele interesate vor prezenta documentele cu care se identifică şi două fotografii color, recente, de 3,5 x 4,5 mm, urmând ca la oficiile consulare să primească formularele necesare.

Cetăţenii români cu domiciliul în România, care în ziua referendumului se află într-una din ţările Uniunii Europene, vor da o declaraţie pe proprie răspundere pentru a putea vota. Ei vor fi trecuţi pe liste electorale suplimentare şi vor vota pe baza cărţii de identitate, a cărţii de identitate provizorii, a buletinului de identitate, a paşaportului simplu, diplomatic, de serviciu sau consular.


Ce aveţi de făcut

Cetăţenii care merg mâine la urne vor avea de răspuns cu DA sau NU la o singură întrebare: "Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?". Orice alt răspuns sau completări anulează votul. Prin urmare, dacă doriţi ca şeful statului să fie demis, aplicaţi ştampila pe DA, iar dacă doriţi ca el să rămână în funcţie şi să-şi reia atribuţiile puneţi ştampila pe NU.


Important de ştiut

Pentru a fi valabil, buletinul de vot trebuie să aibă imprimată pe verso ştampila de control a secţiei. Fără aceast însemn, votul este nul. Dacă aţi greşit la aplicarea ştampilei pe buletin, aveţi dreptul să cereţi o singură dată un alt buletin de vot.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite