Nu mai avem voie să râdem de cele sfinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua lege a cultelor interzice ofensa publică adusă simbolurilor religioase

Un articol controversat a fost votat de deputaţi în legea libertăţii religioase şi a regimului general al cultelor care urmează să fie promulgată de preşedintele Traian Băsescu.
Articolul 13 sună astfel: "În România sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase". Referitor la acest articol, am cerut părerea secretarului de stat pentru culte, Adrian Lemeni. Acesta ne-a declarat că "odată ce legea nu impune şi sancţiuni, această prevedere nu ar avea urmări neplăcute".
"Noi am încercat să împiedicăm blasfemia"
Cel care a cerut introducerea acestui articol în lege, şeful comunităţii musulmane din România, muftiul Iusuf Murat, este însă de altă părere. Acesta ne-a declarat pentru Adevărul: "Noi nu am vrut ca în România să se întâmple precum în Occident, pentru a nu da naştere unor conflicte interreligioase". Nu cumva este abuzivă această interzicere, am întrebat?
"Noi am încercat să împiedicăm blasfemia care se aducea oricărei religii. Ne amintim nu numai de conflictul caricaturilor, ci şi de cartea şi filmul
Codul lui Da Vinci
"... Consecinţele încălcării ar trebui să fie conform legislaţiei, după părerea muftiului Iusuf Murat: "Orice legislaţie care se încalcă are şi pedepsele ei. Noi, sincer, nu vrem să ajungem aici." Dar creştinii, în general, au o atitudine mai relaxată şi nu răspund la violenţă prin violenţă. Ne referim la cei care au răspuns la violenţă verbală printr-o violenţă fizică, au fost omorâţi oameni... "Nu în cadrul cultului musulman din România, ne spune muftiul, ci în alte ţări islamice. Populaţia musulmană de aici a demonstrat foarte paşnic."
L-am întrebat pe teologul Radu Preda, expert în probleme de teologie socială, dacă cunoaşte legi similare la nivel european: "Referitor la simbolurile religioase, nu întâlnim un astfel de cadru legal european. Prin acest articol se răspunde de o manieră fermă, chiar exagerată, la derapaje la fel de exagerate. Mă tem că fundalul pe care a venit acest amendament este cel cunoscut, legat de scandalul caricaturilor."
În blugi la "Cina cea de taină"
"Dar să vedem şi partea pozitivă. Pentru cine cunoaşte peisajul european, demult s-a pus problema că nu poţi produce reclame folosind simbolurile religioase. Sunt cunoscute reclamele şocante ale unei firme care vinde jeanşi, anume:
Cina cea de taină
a lui Leonardo Da Vinci se petrece cu toate personajele îmbrăcate în blugi ale mărcii respective."
Mai putem să fim critici la adresa unor ierarhi ai Bisericii, de pildă?
"Să facem distincţia foarte clară între defăimarea adusă simbolurilor religioase şi persoanele care reprezintă un cult sau altul. Un episcop nu este un simbol religios prin biografia lui, ci prin funcţia lui. Legea nu poate interzice simţul critic", concluzionează teologul Radu Preda. Deocamdată, temerea multora este că actualul articol de lege, deloc inspirat, va da apă la moară celor care cer interzicerea simbolurilor religioase în spaţiile publice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite