EXCLUSIV „Ţâganu”, „Naşul” prostituţiei din estul Spaniei agăţa prin metoda „lover boy”. Mărturia emoţionantă a unei fete care se prostitua din dragoste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Ţaganu” a fost trimis în judecată de către procurorii DIICOT în două dosare complexe de trafic de carne vie: trafic de minori şi constituirea unui grup de crimă organizată.

Vlad Costel (50 de ani), zis „Naşul, zis „Ţaganu”,  zis „Il Padrino”, originar din Călăraşi, este unul din liderii temuţi al lumii interlope din Spania. Închis în penitenciarele din România, el nu a putut ajunge astăzi în localiatatea Alicante, unde îl aşteaptă două procese pentru proxenetism şi alte infracţiuni, din cauza zăpezilor căzute în ultimele zile în Bucureşti.

"Naşul" prostituţiei din estul Spaniei, blocat de ninsoare la Bucureşti

Jurnalişti spanioli: „Un imperiu care s-a clădit pe exploatarea sexuală, umilirea şi maltratarea a sute de fete”


Costel a început de jos, formându-şi treptat „un imperiu”, „cu mână de fier”, scrie cotidianul La Verdad. Un imperiu care s-a clădit pe exploatarea sexuală, umilirea şi maltratarea a sute de fete, multe dintre ele minore. Decenii după, cruzimea sa, lipsa de scrupule şi teroarea pe care o inspiră subordonaţilor l-au adus în fruntea proxeneţilor care controlează prostituţia română în Europa, adaugă sursa citată.


DIICOT l-a trimis în  judecată în două dosare

Procurorii Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT)- Biroul Teritorial Călăraşi l-au trimis în judecată pe „Ţaganu”, alături mai mulţi membri ai familiei sale,  în două dosare de crimă organizată. Cauzele se află pe rolul Tribunalului Călăraşi. În perioada 2006-2009, , gruparea coordonată de „Ţaganu” a strâns milioane de euro din prostutuaţie şi, potrivit procurorilor, avea ramnificaţii în Spania, Germania, Grecia şi Franţa.

Cum a evoluat tactica de abordare a prostituatelor

Procurorii DIICOT care au monitorizat gruparea lui „Ţaganu” au arătat că „modificări esenţiale au apărut de-a lungul timpului şi în privinţa tacticii abordate de infractori în racolarea şi exploatarea în folosul lor a fetelor, schimbând modul de operare dintr-unul specific infracţiunii de trafic de persoane, într-unul circumscris infracţiunii de proxenetism, folosind cu „măiestrie” şi succes metoda des întâlnită în asemenea cauze şi denumită în literatura de specialitate „lover boy” (în care autorii, profitând de naivitatea fetelor, reuşesc să le convingă că sunt îndrăgostiţi de ele şi să le determine să obţină bani practicând prostituţia pentru a se putea întreţine, acestea fiind convinse că se prostituează pentru iubiţii lor, fără a avea cunoştinţă de faptul că aceştia aplică aceeaşi metodă mai multor fete).”

 
Prostituata Veronica, prostituată din dragoste

Una din prostituate, Veronica, care a fost agăţată prin metoda „lover boy” a povestit procurorilor cum a  ajuns să plece din Călăraşi şi să se prostitueze în localitatea Val Doise.  Ea a fost agăţată de Doru Vlad, fiul lui „Ţaganu.” Mărturia ei, spun procurorii, arată modul în care a evoluat această organizaţie.

„Înţeleg că am fost o marionetă în mâinile lor”

 „ …Un fost iubit mi-a făcut cunoştinţă cu Doru. Îl cunosc de 2 ani….La sfârşitul lui iunie 2010, m-am mutat cu el într-o casă din cartierul Gambeta, Călăraşi, casă ce aparţine familiei sale. Acum înţeleg ce s-a întâmplat: se plângea că nu avem bani, că suntem săraci, că trebuie să ne facem un viitor împreună. Pentru el, soluţia era să plecăm în Franţa, deoarece doar aici puteam face bani. Primeam declaraţii de iubire zilnic. Tot timpul era:«ce ne facem?, ce ne facem?». Mai sublinia şi situaţia fratelui meu care este bolnav.

Ţin să precizez că el nu muncea…. Tatăl său este Vlad Costel. Noi suntem «proastele» care plătim. Trebuie să înţelegeţi mecanismul: nu sună niciodată să spună că are nevoie de bani. În săptămâna mea suna şi spunea: «trimite, trimite, am nevoie; cât poţi trimite?». Trebuie să-şi fi spus: tata primeşte şi eu nu… trebuie să primesc şi eu de pe proprietatea mea. Nu credeam că voi vorbi astfel într-o zi. Înţeleg că am fost o marionetă în mâinile lor.

„Dacă mă iubeşti, te duci în Franţa!”

În luna în care am stat la el, era pretextul că nu avem bani. Mi-a spus că trebuie să se ocupe de animalele din casă, de la fermă. Minţea iar, dar spunea că nu trebuie să ceară bani de la tatăl său. Şi am avut dreptul la fraza: «dacă mă iubeşti, te duci în Franţa». Ştiu că era de acord ca să mă prostituez. Sunt cunoscuţi acasă pentru lucrul acesta. Este meseria lor. Dar din prostie, la început m-am îndrăgostit.

„Este unul dintre oamenii cei mai puternici”

Au oameni în toată Europa care lucrează pentru ei. Au relaţii. Cu două zile înainte de a pleca, mi-a prezentat-o pe vara sa, Irina Petre. Este vorba despre fata celor zişi «Calman», propria fată. Acum înţelegeţi că a avut loc un transfer de putere între Irina şi Finul. Deci «Calman» este din familie, cumnatul lui «Ţaganu», Vlad Costel. Este unul dintre oamenii cei mai puternici. Toată lumea ştie cine este.

„Ştiau ca şi mine că vor ajunge în Franţa pentru a ne prostitua pentru «iubiţii» noştri”

Am aflat că două bagaje, două fete pentru prostituţie fuseseră deja trimise în Franţa: Elena – Flori, şi Nicoleta. Nu o să mă învârt în jurul cozii dar e cert că aceste fete, ştiau ca şi mine că vor ajunge în Franţa pentru a ne prostitua pentru «iubiţii» noştri, pentru că aveam nevoie de bani. Metodă simplă şi rapidă. Ele au ajuns în Franţa la 2 august, însoţite de Robert Cucurigu, cu avionul. Ultimul era iubitul lui Flori.

„Ei erau acolo doar pentru a ne încălzi sentimental”


Irina Petre a venit cu mine în Franţa, la 05 august cu autobuzul, compania Lion. Precizez că ea nu se prostituează şi nici nu a făcut-o. …. Ei erau acolo doar pentru a ne încălzi sentimental. Aşa funcţionează reţeaua. Noi am venit să ne prostituăm pentru tatăl. La început el «mânca» jumătate din ce făceam. Apoi, iubiţii ştiau cum să pape cealaltă jumătate, deci toţi banii. Asta se numeşte «prostie» desăvârşită. …Tatăl …era în puşcărie şi se ocupa de toate astea de acolo. Are aghiotanţi care îi fac treaba. Pe noi ne numesc prostituate, dar de fapt ei sunt «curvele». Nu regret experienţa din Franţa, m-am simţit bine din când în când…

„Eu te susţin”, „puiul meu”


Deci, în România, înainte de plecare, Doru m-a convins. Era «schema clasică»: «hai iubita mea, avem nevoie de bani», «eu te susţin», «puiul meu». E păcat că nu ne-aţi reţinut când era Irina. Este o adevărată matroană, o viperă. Toate fetele sunt nemulţumite. O să vă povestesc. Eu am ajuns la ora 17 în Franţa. Am mers la hotelul Formula 1 unde locuiau Flori, Nicoleta şi Robert. Am făcut un duş şi am ieşit la treabă la miezul nopţii. Fata lui Tzitzi, la vremea aceea, Madelina, al cărui nume de familie nu-l ştiu, le-a arătat lui Flori şi Nicoleta locul, care le-a explicat preţurile, serviciile, parcarea, locul de execuţie.

„A fost foarte greu la început să lucrez pe stradă”

 În prima seară Flori mi-a arătat locul şi mi-a explicat restul, aşa cum a făcut Madelina. A fost foarte greu la început să lucrez pe stradă. … O cameră era pe numele meu pentru mine şi fete, iar cealaltă pentru Irina şi Robert, care sunt din aceeaşi familie, aşa că nu erau probleme. Am rămas doar patru zile şi îmi reproşau mereu că nu ştiu să fac nimic. Atunci am plecat în Germania la o prietenă. Eram furioasă, devenisem neom, dar «iubitul» meu, Doru Vlad a avut grijă să mă facă      să-mi revin. Mi-a încărcat bateriile, şi m-am întors.

„Ne impunea ţinuta vestimentară: mereu fustă şi tocuri foarte înalte”

Programul impus de Irina era: de la 19 seara până la 05 dimineaţa pentru a face câţi mai mulţi bani posibili. Ea ne impunea ţinuta vestimentară: mereu fustă şi tocuri foarte înalte. Nu sunt genul meu, eu prefer pantofii sport, dar… erau foarte tare machiate. … Pentru noi, ea număra ţigările, aveam dreptul la un pachet pe zi. Ceream ţigări de la clienţi ca fă facem economii. Au venit să mă ia de la Gara de Est Sorin, Flori, Irina, Nicoleta şi Robert. În acea zi, a apărut şi Simona. O ştiam de la Călăraşi, din baruri, discoteci.

A venit în ziua în care eu m-am întors din Germania…. Sorin «Călugăru» trebuia să ne cazeze şi a găsit hotelul din Pontoise, acolo unde ne-aţi găsit. … În camera în care l-aţi găsit pe Finul, mai erau Irina şi Robert, care reprezentau familia Ţaganu. Trebuie să precizez că noi, cele patru fete, plăteam camera lui Irina şi Robert.

„Finul a apărut în organigramă, în schemă, în plan”

Primul incident: momentul în care Nicoleta a fugit cu un român. Robert s-a întors acasă de teama vreunei razii a poliţiei. Suntem în septembrie. Două zile mai târziu, «Covrig», Finul a apărut în organigramă, în schemă, în plan. M-am dus la aeroport cu Irina şi Sorin pentru a-l întâmpina pe micul înger, Finul. El era cunoscut pentru furturi, îl ştiam din vedere din România, dar nu am vorbit niciodată. El s-a instalat singur în camera Irinei. Aceasta a dormit cu noi încă patru nopţi. Camera ei era numită bucătăria. Finul ştia exact care este rolul său. Trebuia să ne supravegheze ca să nu fugim, să adune banii, Irina şi el au rămas o seară să ne supravegheze pe «canapea» şi în parcare. Reamintesc că Irina nu se prostitua.

„Finul îşi făcea bine treaba de intendenţă: făcea cumpărături cu banii noştri, pregătea de mâncare”


«Finul» venea deseori pe Bld. Mac Donald, la locul nostru de activitate, ca să ne supravegheze. … Flori a devenit una din cele mai bune amante la vorbitor, adică îi ducea lucruri la vorbitor. Aşa a început. Precizez că cea care este amanta şefului, 75 % este pentru ea, 25 % pentru şeful. Finul îşi făcea bine treaba de intendenţă: făcea cumpărături cu banii noştri, pregătea de mâncare. Trebuie spus că Finul era plătit de noi la cererea lui Ţaganu, fie o dată pe luna, aproximativ 50 – 100 euro de la fiecare, cât vroiam. Erau nişte cheltuieli: 150 euro pentru hotel, 50 de euro pentru Finul, cumpărăturile, ţigările sunt scumpe.

Se prostitua cu pentru soţul ei, „falsul iubit”

De aceea trimiteam pe rând. Apoi mai era «Ada», Adriana care a venit din Italia. Ea se prostitua acolo. Ea a venit să se prostitueze în Franţa pentru soţul ei, «falsul iubit», pentru Cuciularu Eugen, la fel ca şi pentru Vlad Costel. Era împărţită între aceşti doi peşti. …Irina a plecat la două zile după ce a venit Finul. În ziua aceea a venit «Ada». Suntem tot în septembrie 2010. Irinei i-a fost frică, de aceea s-a întors. Erau cam multe persoane în zonă. Din acest moment nu mai am nimic de spus despre Irina. La fel ca pentru Robert, din momentul în care au plecat. Ei au predat ştafeta.

O precizare pentru Finul: el poartă numele de familie al soţiei sale, Tudor, dar adevăratul nume este «David Constantin». În România este permis să iei numele soţiei. …

„Ţaganu”, 11 copii cu amantele

Trecem la Gropeneanu Mădălina-Florentina. Ea a crescut în casa lui «Ţaganu», după legea ţigănească, familia alege o femeie ţigancă pentru băiat. Ea avea 15-16 ani când a intrat în familia Ţaganu. Ea este soţia aleasă. Ştiu că ea a plecat la un moment dat, că l-a părăsit pe Doru. Acum vreo 6 luni a plecat cu un alt bărbat. Doru nu vroia să o ia din nou, atunci a luat-o tatăl. Face parte din legile ţigăneşti. De ştiut că Ţaganu e căsătorit cu o femeie Sonia, mama lui Doru. Are mai multe amante cu care are copii. Totuşi, el are 11 copii legitimi. Nu pot să vă spun dacă sunt toţi cu Sonia. …

Agenda cu banii

La sfârşitul săptămânii, fetele trebuiau totuşi să anunţe câţi bani au câştigat. Este un mod de a ne controla, de a şti ce se întâmplă în timpul săptămânii noastre. Lucrul care era ciudat e că în timpul săptămânii noastre, dacă refuzam să mergem să muncim, ne suna ca să mergem. Vreau să spun Finul, tatăl sau Doru. Mai era o problemă. Noi nu am lucrat niciodată duminica şi de trei săptămâni, Ţaganu ne-a cerut să lucrăm duminica. Cealaltă săptămână, dădeam toţi banii noştri. Finul era foarte atent, ca să ştie ce cheltuiam. El mi-a cerut chiar să o supraveghez pe Diana, deoarece credea că ascunde bani. ….

La început a existat o agendă neagră începută de Irina pentru a avea o evidenţă a sumelor. Fiecare trecea suma pe care o câştigase. Caietul circula în fiecare cameră şi fiecare fată scria suma pe care o câştigase.

Banii trimişi „Ţaganului” prin Money Gram sau Western Union

După ce Irina a plecat s-a ocupat de caiet Finul. … Am fost desemnată de către Ţaganu pentru a primi bani şi a-i trimite. … Eu doar am trimis aceşti bani. Eram un instrument în mâinile lor. Ei m-au folosit. … Nu existau bani adunaţi de mine sau de alte fete. Fetele erau de acord ca banii să fie trecuţi într-un caiet, iar asta mergea în camera alăturată. … Mă întorceam de la muncă, scoteam banii de la ciorap, notam suma şi puneam banii în caiet. Toate fetele făceau la fel. Acel caiet rămânea la noi, deoarece Finul nu era acolo.

Puneam caietul sub noptieră până când el venea şi lua caietul. Sumele de bani pe care trebuia să le trimit în România, fie Finul, fie Irina, la început mi le dădeau în mână şi trebuia să merg să îi trimit prin Monnaie Gramme sau Western Union. … M-au lăsat pe mine să fac asta pentru ca acoliţii lor să nu îşi asume riscuri. Dacă nu ne atingeam de bani eram liniştite.  Nu puteaţi să ne faceţi nimic. Fiecare trecea suma ei …. «Ştii, aşa o să cădem amândoi!» … Am supravegheat şi am păzit… făceam de toate în ultimele trei săptămâni ca să nu merg să muncesc, fugeam. …


Reţeaua a fost investigată şi de procurorii spanioli

Procurorii DIICOT  au colaborat îna ceste anchete cu autorităţile spaniole  care au stabilit în urma investigaţiilor efectuate identitatea mai multor membri ai grupării, respectiv:
- şeful organizaţiei Vlad Costel alias „Ţaganu”, poreclit şi Naşul – Il Padrino (fapt confirmat şi de conversaţiile puse sub urmărire);
- fiul numitului Naşul – Vlad Doru care printre alte funcţii îşi asumă şefia organizaţiei în lipsa tatălui său;
- Victor Coman numit şi Victor, proxenetul care a obligat una din martorele audiate să întreţină relaţii sexuale sub ameninţări, care i-a obţinut acesteia documentaţia şi banii necesari pentru a veni în Spania împreună cu alte două fete (Iulia şi Sonia);
- Daniela Cristina Ioniţă zisă „Dana” persoană care controla şi colecta toţi banii câştigaţi de fete şi care la sosirea în Spania le explica acestora ce au de făcut;
- Veronica Antonescu alias „Vera” care de asemenea îndeplineşte funcţia de control şi care a ajutat-o pe Dana să-i aplice martorei protejate o tăietură pe braţ;
- Monica Alina Lupu, persoană care lucrează pentru organizaţie, asigurând transportul fetelor şi care a şi fost arestată la domiciliul său a doua zi după efectuarea percheziţiilor.

„S-o trimit în Grecia să-mi facă şi mie să-mi achit maşina”

Potrivit anchetatorilor, foarte relevantă pentru atitudinea şi rolul pe care-l aveau fetele în viaţa lui Costel Vlad este discuţia pe care acesta o poartă în data de 28 august 2010 cu  Bogdan Ciobotaru, zis „Boby” despre una din prostituate, Ionela. Cei doi voiau să o trimită în Grecia, urmând „să ciugulească amândoi de acolo” manipulând-o cu multă abilitate şi escrocându-i sentimentele faţă de Boby.


Bogdan Ciobotaru: Ionela ce să zică…Nu vrea să se întoarcă la matale!
Vlad Costel: A…şi ce-a zis!
Bogdan Ciobotaru Nu vrea să se întoarcă deloc…C-a făcut destul jumătate-jumătate, că cutare, că cutare….că nu se mai întoarce.
Vlad Costel:  Vrea să meargă cu tine la treabă?
Bogdan Ciobotaru Păi cred că merge dacă-i bag io în cap. Da acum io cum pot s-o iau pă…S-o iau pă ea, să mă duc la treabă cu ea când ea a fost femeia matale. Şi matale m-ai băgat pe mine acolo! Am mâncat şi io d’acolo! …Să plec io cu ea în Grecia, s-o trimit în Grecia să-mi facă şi mie să-mi achit maşina…Sau cât dracu mi-o face! O iau şi p-aia din Spania şi le ţin şi io acolo o lună de zile. Cât pot! Poate mi-achit şi io maşina.
Vlad Costel: Ia-o! Ia-o!.
Bogdan Ciobotaru Şi după ce mi-achit maşina…Ai şi matale parte! Fără să ştie ea!
Vlad Costel:  Bine frate! Ia-o şi o duci!
Bogdan Ciobotaru Matale nu ştii nimic de noi! Nu ai treabă cu ea, cu mine!
Vlad Costel:  Decât s-o ia altul, mai bine ia-o tu!
Bogdan Ciobotaru O las aşa nea Costele şi-o pierdem! O ia bulangii ăia de la Slobozia!
Vlad Costel: Ia-o tu! Dă-o dracu s-o ia d-aici de jegoasă.
Bogdan Ciobotaru Şi poate-i fac capu mare şi o aduc la matale iar! A doua oară!
Vlad Costel:  Nu mă! Ia-o şi fă-ţi treaba cu ea acolo. Şi după ce-ţi achiţi datoriile mergem amândoi la ciuguleală!...Ţi-achiţi tu treaba şi p-ormă ciugulim amândoi d-acolo!


„Mă duceam şi-i aruncam două sticle de benzină la apartament!”

Vlad Costel: Şi ce să-i zici lui jegoasa aia? Fă n’auzi la Costel câte are-n cap… Te făcea ca să te duci la  el şi să munceşti numai pentru el!...Acuma în secunda unu când era plecată la muncă mă duceam şi-i aruncam 2 sticle de benzină la apartament! Dacă io vroiam s-o fac să vină la muncă. Ea singură mă ruga…C-o ruinam. O lăsam săracă. Femeia face ce-i zici tu! Ai auzit? Găseşte-te cu ea! Şi dă-o-n d’alea cu ea… Mai întâi… şi dacă n-o suportă. Trebuie să fii pervers, să fii bandit. Merge şi stă lângă tine cât vrei tu!...că i-am zis io la-nceput: Fă te las! Gata! că p-astelalte cum le-am lăsat?! O iau şi pă Mădălina aia! Ştii, Mădălina care a fost plecată!...Se întoarce acasă. Le ruinează fratele tău! Le lasă sărace toată viaţa!...Îi bine 300 euro pe săptămână pentru mine să mi-i pui deoparte?
Bogdan Ciobotaru A, cum să nu!. Şi…Da nu să nu ştie ea!
Vlad Costel: Ea nu ştie nimic! Dacă ea vede…Ea e…Să ştii de la mine, ea e prăduitoarea lui Sonia. Ai auzit?...Şi m-a legat fraiera! M-a vândut! De 3 ori m-a vândut!...E pe bune cu Sonia! E prăduitoarea!”


Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite