Ei sunt vinovaţi pentru copiii cocoşaţi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ei sunt vinovaţi pentru copiii  cocoşaţi!
Ei sunt vinovaţi pentru copiii cocoşaţi!

Ministrul Ecaterina Andronescu, secretarul de stat Adriana Pană şi directorul Liliana Preoteasa au retezat orele de sport. România merge împotriva tendinţei din Uniunea Europeană, unde numărul orelor de sport şi de limbi străine din liceu e în creştere. 

Graşi, cocoşaţi şi sedentari. Liceenii români vor ajunge şi mai bolnavi decât sunt şi pentru că Ministerul Educaţiei nu vede utilitatea orelor de educaţie fizică în şcoală.

În timp ce în ţările europene numărul orelor de sport pe săptămână este de minimum două şi tendinţa este crescătoare, la noi, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi echipa pe care o coordonează le retează din orar tocmai pe acestea.

Justificarea oficialilor din Ministerul Educaţiei este că în acest fel elevii vor avea din această toamnă numai 30 de ore pe săptămână, nu 32-34 ca până acum, şi vor avea mai mult timp liber. Părinţii sunt revoltaţi că educaţia fizică a fost tăiată din planurile-cadru.

Ei susţin că au observat o anumită tendinţă spre sedentarism a copiilor lor. „Şi aşa elevii nu mai fac sport. Dacă le mai ia şi o oră de educaţie fizică din cele două pe care le au, atunci dezvoltarea şi sănătatea lor vor avea de suferit. Copiii au nevoie de mişcare.

Nu poţi să-i ţii cu orele în faţa televizorului sau a calculatorului. E nesănătos. O să aibă de suferit o întreagă generaţie dacă se va aplica această măsură”, spune Doina Breahnă, părinte de la  Federaţia Naţională de Părinţi din România.

Planurile-cadru ar fi trebuit regândite

Specialiştii în educaţie spun însă că şi 30 de ore este mult şi că ministerul ar fi trebuit să regândească în totalitate planurile-cadru, şi nu să taie la întâmplare de unde apucă.

„Numărul de ore pe care le petrece un elev la şcoală ar trebui să fie de maximum 25 într-o săptămână. În acest fel i-ar rămâne suficient timp şi pentru a face mişcare, şi pentru a-şi face temele. Dar la noi se merge în continuare pe mult şi prost, în loc de puţin şi bun”, afirmă Ştefan Vlaston, preşedintele Asociaţiei Edu-Cer.

Eugen Palade, reprezentant al Centrului Educaţiei 2000+, spune că este foarte greu să justifici de ce tai anumite ore, şi nu altele. „În mod normal ar fi trebuit concepute noi planuri-cadru. Acestea de acum au fost făcute prin ‘98, sunt planuri vechi care trebuie revăzute în totalitatea lor”, susţine Eugen Palade.

Reprezentanţii ministerului nu ştiu nici ei prea bine să explice de ce s-a optat tocmai pentru suprimarea educaţiei fizice din orar. „Vorbiţi la biroul de presă de la minister să-mi dea voie să vorbesc şi atunci vorbesc”, a spus Madlen Şerban, directorul Centrului Naţional pentru Dezvoltarea Învăţământului Profesional şi Tehnic.

Liliana Preoteasa, directorul general al Direcţiei de Educaţie Timpurie, Şcoli, Performanţă şi Programe, susţine că, deşi ea apare pe lista de semnături ale noilor programe-cadru, a semnat altcineva în numele ei. „E semnat în numele meu, dar nu de către mine. Eu eram într-o delegaţie şi nu am fost acolo la forma finală a planurilor”, a declarat Preoteasa.

Cum e la alţii

Comparativ cu alte ţări europene, numărul de discipline studiate în liceele româneşti rămâne mare: 15 în medie. În Franţa, elevii au 26 de ore pe săptămână şi studiază 10-12 discipline. În SUA, numărul de discipline studiate la liceu e de şase, iar  numărul de ore ajunge la 20.

În privinţa sportului, ţările europene tind să mărească numărul de ore, de la două, câte sunt în prezent în majoritatea ţărilor, la trei. Anul trecut, Marea Britanie a iniţiat chiar un program prin care elevii sunt încurajaţi să facă mai multă mişcare, potrivit BBC.  Astfel, până în 2012, orarul elevilor va include treptat cinci ore de sport pe săptămână. 

În Danemarca, pe lângă cele două ore de sport săptămânal, elevii, în majoritatea lor cuprinşi în sistemul after school, au câte trei ore de educaţie fizică în fiecare zi. Alte trei ore sunt destinate efectuării temelor şi servirii mesei.

image



Cluburile şcolare duc lipsă de bani

image

Elevii români nu au nici timp şi nici unde să facă sport, chiar dacă vor. Majoritatea şcolilor au dotări slabe, iar cluburile sportive sunt şi ele puţine şi sărace.

„Principalul motiv pentru care copiii nu vin la sport e lipsa de finanţare. Anul trecut a trebuit să retragem echipele din competiţie pentru că nici părinţii nu au făcut faţă cheltuielilor. Un turneu ne costă cam 40.000 lei. Copiii nu vin doar la antrenamente, ci vor să meargă şi la competiţii”, afirmă Nicolae Creţu, director la Clubul Sportiv Şcolar nr 2.

Lipsa de timp şi opoziţia părinţilor sunt alte două cauze pentru care elevii stau mai mult în faţa calculatorului decât pe terenurile de sport.

„Am avea de unde să selectăm elevi, dar talentele se pierd din cauza părinţilor. Ei  nu înţeleg că antrenamentele iau timp. Iar elevii nu au timp. Facem antrenamente şi dimineaţa, şi seara, însă rar cu toată echipa, pentru că ei au ore şi meditaţii”, a spus Marius Buzică, profesor de volei la clubul şcolar din sectorul 4.

image



Liceenii, tot mai obezi şi cu probleme la coloană

image


Un studiu pentru evaluarea dezvoltării fizice a adolescenţilor din trei şcoli bucureştene, făcut de medicii de medicină sportivă, arată că cei mai mulţi elevi au probleme cu greutatea. Specialiştii susţin că tăierea orelor de sport nu face decât să înrăutăţească starea de sănătate a liceenilor.

„Există o legătură esenţială între sănătate, calitatea vieţii şi activitatea fizică regulată. Sportul este singurul mod în care organismul se poate dezvolta în condiţii normale. Iar mişcarea practicată în adolescenţă nu face decât să-i dezvolte tânărului plăcerea de a face mişcare, plăcere cu care va rămâne toată viaţa”, spune Anca Ionescu (foto), medic de medicină sportivă de la Institutul de Medicină Sportivă Bucureşti.

image
image

E o greşeală imensă! Această decizie se va resimţi peste câţiva ani, când vom avea o societate bolnăvicioasă. Orele de sport revigorau elevul.

image


Violeta Beclea
doctor în sport,
atletism

image
image

E o inconştienţă totală! În loc să se facă mai multă mişcare, ei micşorează numărul de ore de sport. O mare gafă din partea Ministerului Educaţiei.

image


Nicu Vlad
campion mondial,
halterofil

image
image

Cea mai mare prostie pe care o puteau face! După ce că se făceau doar două ore pe săptămână, o să fie o generaţie de obezi. Îmi pare foarte rău că au luat o astfel de decizie.

image


Ana Maria Brânză
vicecampioană olimpică, scrimă

Opiniile cititorilor postate pe www.adevarul.ro

Dezastruos!!!
Să se reducă numărul orelor de limbă străină şi de educaţie fizică şi să rămână neatinse orele de religie, desen şi muzică este cea mai mare tâmpenie pe care o poate face Ministerul Educaţiei. Am citit sute de CV-uri (însoţite de foto) ale celor ce caută un loc de muncă, atât din estul, cât şi din vestul Europei.

În niciun CV nu am găsit menţiuni referitoare la cunoaşterea Bibliei, notelor muzicale etc. Şi asta pentru că nu interesează pe niciun angajator (excepţie făcând, bineînţeles, domeniile respective). Pe când cunoaşterea uneia sau a mai multor limbi străine este un avantaj pentru candidat la ocuparea unui loc de muncă. Elena T.

Reduceri până la 0%!
Guvernul este interesat de unde să mai taie, nu cum să vindece, să îmbunătăţească şi să dezvolte societatea românească. Bineînţeles, zonele cele mai afectate sunt învăţământul şi sistemul sanitar. Dac

Opinie
Au tăiat tot ce poate însemna viaţă socială: sportul dezvoltă lucrul în echipă, relaţii sociale, la fel şi limbile străine - oferă un instrument de relaţionare, o abilitate fundamentală în supravieţuire şi încurajează chestiile individuale, cum sunt religia şi desenul. Oare cine ne vrea proşti? Cătălin

Olanda

Acolo este bine, copiii învaţă încă din clasele primare trei limbi străine, fac sport non-stop, se specializează pe un singur domeniu, nu ca la noi. Mihai

Sportul şi limbile străine
Din ce în ce „mai bine”. În scurt timp se va ajunge să se desfiinţeze şcolile! Şi aşa...O să ajungem un popor de analfabeţi. De fapt, nici acum nu suntem prea departe de acest lucru din moment ce la conducere avem numai capete „luminate”. Adriana

După ureche
@citizen x: Se vede că ai trăit într-o perioadă în care nu făceai nimic dacă nu erai obligat şi ca pe oricare lucru pe care eşti obligat să-l faci, îl deteşti sau poate eşti una dintre persoanele alea care se scuteau la sport cu adeverinţe medicale contrafăcute; da, la modul în care este făcut sportul în sistemul educaţional din România, adică inexistent din clasele mici şi mai deloc prezent în clasele mai mari, mi se pare logic să ai o astfel de reacţie. Dar sportul la şcoală nu ar trebui să însemne doar bătutul mingii sau statul degeaba. Ar trebui să însemne educaţie prin sport. un elev

Noua politică
Ce se scoate? Limbi străine şi sport - cheia emigraţiei spre o viaţă mai bună, respectiv a spiritului de echipă. Ce se încurajează? Băgată între altele să nu bată la ochi - religia, cheia supunerii umile, a conformismului, a stagnării. Şi ceva exprimare de ministru, cult de bubuie: „profii de sport“. Las’ că-i termină ei pe profii ăştia, care n-au altceva de făcut decât să înveţe lumea în stânga şi-n dreapta. Ce nevoie mai e şi de profi, n-avem televizor? Mihai

Suntem de râsul lumii!
Vrem performanţe. Vrem tineri sănătoşi etc. Mai bine v-aţi tăia de la conducerea Învăţământului. Americanu

Lobby
Dacă presiunea făcută de profii de muzică sau de preoţi a fost mai mare decât cea a profilor de sport, asta avem! Doar nu vă închipuiţi că reducerea a patru ore săptămânal s-a făcut pe vreun criteriu ştiinţific! Dan

Obezii de la minister
De ce să fac sport, când pot să înţepenesc în clasă lucrând la matematică sau la fizică nişte exerciţii care nu-mi vor folosi niciodată? De ce să slăbesc şi să fiu sănătos prin sport, când la orele de religie doamna îmi spune că Dumnezeu are grijă de mine şi că dacă mor mă duc în Rai? De ce trebuie să învăţ să fac parte şi să lucrez în echipă, când în viaţă am văzut că doar singur şi călcând peste cadavre voi reuşi? Mulţumesc din inimă ministrului Educaţiei, ministerului şi tuturor obezilor care stau pe scaune şi fac legi pentru şansa pe care mi-o oferă cu atâta căldură pentru a ajunge şi eu ca ei!!!! Elev

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite