Cine e de vină că oraşul Craiova e neguvernabil?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uciderea lui Caiac scoate la iveală neputinţa autorităţilor în faţa interlopilor Şefii Poliţiei spun că pericolul vine acum de la noii capi tineri dornici de afirmare şi le cer

Uciderea lui Caiac scoate la iveală neputinţa autorităţilor în faţa interlopilor

Şefii Poliţiei spun că pericolul vine acum de la noii capi tineri dornici de afirmare şi le cer ofiţerilor din subordine "toleranţă zero" faţă de prieteniile cu interlopii.

Echipe mixte de anchetatori de la DIICOT Bucureşti se află la Craiova în vederea destructurării clanurilor mafiote, precizează surse judiciare. Cercetările se efectuează atât în ceea ce priveşte tulburarea ordinii publice, cât şi pe linie economică, fiind în vizor afacerile interlopilor craioveni.

În Bănie au fost trimise şi cadre ale Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), dar şi ofiţeri ai unor servicii de protecţie internă. Înmormântarea liderului interlop ucis, Mihai Pârvu, zis Caiac, a fost, de asemenea, filată şi filmată de mai multe servicii, precizează aceleaşi surse.

În acest context, în Craiova este linişte, capii grupărilor evitând să-şi facă apariţia, în weekendul abia încheiat, prin baruri şi cluburi. Singurii care au putut fi zăriţi sunt cei din liniile doi şi trei.

Puştii dornici de afirmare, un pericol

Şeful Poliţiei doljene, comisarul-şef Gheorghe Bică, este de părere că în oraş nu vor mai avea loc incidente armate o bună perioadă de timp: "Moartea lui Caiac, prin împuşcare cu o armă cu glonţ, este un mare semnal! Şi-au dat seama că şi ei pot muri, că nu sunt supraoameni! Vă garantez eu că nu veţi mai vedea, curând, prin oraş, răfuieli armate. Poate va mai fi câte un scandal, pe ici, pe colo, dar nimic de amploare".

Pericolul pare a veni, însă, nu de la liderii grupărilor deja consacrate, ci de la puştii dornici de afirmare. Potrivit adjunctului şefului Poliţiei doljene, comisarul-şef Liviu Ţiulescu, au fost identificate şi sunt monitorizate 19 găşti de cartier, pe lângă celebrele "Frăţia", "Mândria" şi grupările rromilor. "Sunt găşti de colţ de stradă, de colţ de bloc, dar le monitorizăm deoarece de aici se pot ridica viitori lideri violenţi", susţine comisarul-şef Ţiulescu.

Poliţiştii să răspundă pentru faptele lor!

Personaj controversat, comisarul-şef Gheorghe Bică este considerat de unele voci drept responsabil de apariţia grupărilor mafiote, care ar fi luat avânt pe timpul mandatului său de şef al Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog (CZCCOA) Craiova.

Pe de altă parte, nu puţine sunt vocile care îl susţin pe comisarul-şef Bică, despre care sunt de părere că este singurul ofiţer care i-a ţinut în frâu, de-a lungul timpului, pe interlopi. În aceeaşi ordine de idei, aceleaşi voci susţin că Gheorghe Bică s-ar număra printre puţinii ofiţeri căruia interlopii îi ştiu de frică.

Discursul acestuia este clar: "A venit vremea ca fiecare poliţist să răspundă pentru faptele sale. Dacă vreunul este prieten cu interlopi, dacă stă cu ei la masă, dacă se afişează cu ei prin oraş, va fi drastic tras la răspundere. Aşa ceva nu va fi tolerat!", declară comisarul-şef Gheorghe Bică.

Parchetul Dolj, "raiul" deficienţelor

Un control al Inspecţiei Judiciare a CSM la parchetele din judeţul Dolj a evidenţiat grave deficienţe privind activitatea managerială a prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, Gheorghe Stoian. În urma verificărilor, CSM a constatat că Stoian nu s-a implicat în activitatea de soluţionare a cauzelor vechi.

Astfel că au fost identificare peste 20 de dosare în care nu se mai efectuase niciun act de urmărire penală de peste un an de zile. Mai mult, nu s-a luat nicio măsură pentru prelucrarea tuturor ordinelor procurorului general.

Poliţia Română nu ştia că interlopii deţin arme de foc

Şeful Poliţiei Române, chestorul Gheorghe Popa, a precizat, în urma solicitării ziarului "Adevărul", că "la nivelul IGPR au existat informaţii cu privire la fenomenul infracţional din municipiul Craiova".

Poliţia Română avea date cu privire la stările conflictuale existe între membrii grupurilor infracţionale. Comisarul-şef susţine însă că IGPR nu ştia că liderii principalelor grupări deţineau arme de foc, deşi Poliţia Română a fost sprijinită cu informaţii despre situaţia din Craiova de către Direcţia Generală Anticorupţie, SRI şi DGIPI.

Cu toate acestea, trebuie spus că, pe plan local, s-au organizat în ultimele luni mai multe acţiuni în urma cărora au fost confiscate nu mai puţin de 80 de arme, din care 10 arme letale. Gheorghe Popa declară că "se va acţiona cu fermitate pentru asigurarea unui climat corespunzător de respectarea legii".

Ultimul control al IGPR la Poliţia Dolj, finalizat în urmă cu trei luni, arată însă că numărul omorurilor în stradă crescuse anul trecut cu 300%, iar în prima parte a anului 2008, acesta a scăzut cu 50%.

De altfel, fostul şef al IPJ Dolj Georgel Enescu a fost schimbat în februarie a.c, în urma conflictelor de stradă tot mai numeroase petrecute în special în Craiova. În urma controlului a rezultat faptul că în mandatul fostei echipe manageriale a Poliţiei Dolj infracţionalitatea din judeţ a crescut cu 23%.

Fără informatori

Mai mult, controlul a reliefat lipsa informatorilor în rândul lumii interlope, lipsa schimbului de informaţii cu structurile specializate pe acest segment, valorificarea incorectă a informaţiilor utile, dar şi lipsa evidenţelor cu suspecţi. Deşi, procentual, numărul violenţelor stradale în Dolj a scăzut după schimbarea echipei manageriale, conflictele nu au încetat.

În primele şase luni ale anului au fost înregistrate 8 crime petrecute în stradă şi numeroase conflicte între membrii grupărilor interlope din Craiova, ultimul dintre ele soldat cu uciderea lui Mihai Pârvu (Caiac).

Reacţie tardivă a lui David

Ministrul de Interne Cristian David a transmis un mesaj foarte dur poliţiştilor. El a admis că fenomenul este îngrijorător şi a taxat prieteniile dintre interlopi şi oamenii legii, fie că e vorba de magistraţi sau de poliţişti.

Declaraţiile lui David vin însă într-un moment-cheie, când lucrurile au scăpat practic de sub control. Ministrul a anunţat că va fi înfiinţată o nouă structură poliţienească în cadrul Ministerului Public, care să aibă competenţe specifice la nivelul fiecărei zone.

Instituţii responsabile

Serviciul Român de Informaţii susţine că a transmis "instituţiilor în drept" informaţii despre conexiunile dezvoltate între interlopii din Craiova şi "diverse medii şi arii de activitate", prin care au fost "afectate atribute ale statului de drept".

Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă are atribuţii privind culegerea de informaţii în vederea asigurării protecţiei interne din MIRA şi trebuie să sesizeze eventualele legături dintre cadrele de Poliţie şi mediul infracţional.

Poliţia Română, prin instituţiile din subordine, are atribuţii pe linia asigurării ordinii şi liniştii publice. Poliţiştii, în frunte cu ministrul de Interne, Cristi David, s-au plâns de faptul că instanţele ar pune interlopii reţinuţi în libertate.

Ministerul Public, prin Parchetele din subordine, are atribuţii de coordonare a cercetării efectuate de către organele de Poliţie.

Instanţele motivează că persoanele care au fost eliberate fie nu prezentau pericol social, fie au existat vicii de procedură.

8 crime s-au comis pe stradă în Craiova în primele şase luni ale acestui an

Este toleranţă zero faţă de orice complicitate între agenţi, ofiţeri şi orice membri ai grupărilor infracţionale
Cristian David, ministru de Interne

La nivelul IGPR nu au existat informaţii cu privire la deţinerea de arme letale de către liderii grupărilor interlope
Gheorghe Popa, şeful Poliţiei Române

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite