Între viaţă şi moarte în deşertul Australiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După trei zile fără apă în deşert, exploratorul român Alin Totorean le-a cerut salvatorilor un singur lucru: să-i recupereze rucsacul. Alin Totorean (40 ani) dorea să parcurgă singur, pe jos, prin Australia, circa 1500 de kilometri, timp de zece săptămâni.

Exploratorul român îşi alesese unul dintre cele mai dificile trasee din Australia. Principalele obiective erau Uluru – stânca sfântă a aborigenilor, Lacul Amadeus, Gosses Bluff – un crater de meteorit format acum 140 de milioane de ani, şi traversarea platoului Arnhem până la Marea Arafura.

Această rută, de circa 1.500 kilometri, este extrem de dificilă din cauza canioanelor, a văilor adânci şi a lipsei apei potabile, dar şi din cauza temperaturilor de 47-50 grade Celsius, pe continentul australian fiind vară în această perioadă a anului.

Expediţia din Australia este sponsorizată de Societatea de Geografie, Muzeul Antipa şi revista „Terra Magazin“.

Plecarea

Alin Totorean a plecat în expediţia australiană pe 31 decembrie. El a călătorit singur pentru a observa modul de adaptare a florei şi a faunei la temperaturi extreme şi lipsa precipitaţiilor, precum şi modul de viaţă din micile comunităţi de aborigeni şi influenţa globalizării asupra acestora.

Nevoit să se întoarcă

Pe 26 ianuarie, Alin Totorean a plecat din oraşul Yulara spre Lacul Amadeus, aflat la 45 de kilometri distanţă. Se pare că Alin a luat cu el doar patru litri de apă, pe care i-a consumat în primele două zile de mers.

După mai bine de 30 de kilometri prin deşert, Totorean şi-a dat seama că nu poate ajunge la Lacul Amadeus, aşa că s-a întors către oraşul Yulara pentru a intra într-o zonă în care avea semnal pe telefonul mobil. Pe drum a abandonat rucsacul în care avea mâncarea, camera foto şi actele, dar şi-a păstrat GPS-ul şi telefonul mobil.

Operaţiunea de salvare

După trei zile în care a străbătut deşertul fără un strop de apă şi fără mâncare, românul a reuşit să ajungă în zona cu acoperire GSM. Extenuat, el a sunat la nişte cunoştinţe din România cărora le-a spus coordonatele locului în care se află cu ajutorul GPS-ului.

Ulterior a fost anunţată poliţia australiană din Yulara. Conform publicaţiei „Timesonline”, două ore mai târziu după primirea apelului, un elicopter l-a recuperat pe Totorean, care se afla la circa 18 km de Yulara.

“Te-ai fi aşteptat ca cineva care vrea să fie salvat să sară în sus pentru a ne atrage atenţia, dar el stătea pur şi simplu chircit pe nisip”, a declarat Constable Hamman, ofiţerul însărcinat cu căutarea persoanelor dispărute.

În momentul în care a fost găsit, românul a avut o singură rugăminte. Le-a cerut salvatorilor să se întoarcă şi să-i găsească rucsacul abandonat în deşert. În momentul de faţă, Totorean se află internat în spitalul din localitatea Alice Springs şi va fi externat în câteva zile.

Prietenii spun că va continua drumul

Vestea că Alin Totorean s-a rătăcit în deşertul australian i-a luat prin surprindere pe prietenii săi din Arad, mai ales că aceştia ştiau că el îşi alege cele mai grele trasee. Înainte de a pleca în prima explorare solitară românească a Australiei, Alin s-a întâlnit cu Sorin Rechiţean, prietenul şi colegul său de la Foto Club „Pro Arad”.

„Înainte de a pleca mi-a spus că are temeri în legătură cu traversarea unei localităţi din deşert despre care are informaţii că nu ar fi locuită. Şi atât. Pe mine mă surprinde faptul că s-a avansat ideea că a avut numai 4 litri de apă la el. Nu îmi pot explica de ce. Poate nu a estimat corect distanţa de mers. Când a fost în Atacama, a traversat deşertul cu 30 de litri de apă în spate”, a declarat Sorin Rechiţean.

Acesta ne-a mai spus că este sigur că, orice sfat i-ar da lui Alin, el va continua expediţia, chiar dacă îi va fi foarte greu. La rândul său, Florin Stana ne-a spus că este sigur că Alin va continua expediţia prin deşertul australian. “El îşi pregăteşte foarte minuţios fiecare expediţie.

Nu uită niciodată niciun detaliu. Abia aşteptăm să se întoarcă acasă cu fotografii şi să ne povestească aventura prin care a trecut”, a spus Florin Stana. Preşedintele Foto Club „Pro Arad”, Nelu Scripciuc, l-a sprijinit de fiecare dată când Alin i-a cerut ajutorul.

image

Alin e un băiat super, foarte modest, iar în 2005 a fost ales vicepreşedintele fotoclubului nostru

image


Nelu Scripciuc,
preşedinte Foto Club Pro Arad

Cine e Totorean

Alin Totorean este reporter special pentru revista „Terra Magazin”, vicepreşedinte al Foto Club „Pro Arad” Arad, membru în consiliul de conducere al Asociaţiei Speologice „Speowest” Arad şi custode al Rezervaţiilor Speologice – peştera Duţu şi peştera Sinesie.

De 16 ani de când practică şi speologia, a parcurs unele dintre cele mai dificile peşteri şi avene din ţară. În anul 2003 a fost în prima sa expediţie solitară, în Mongolia, unde a călătorit vreme de două luni şi jumătate. În 2004 a făcut o călătorie de trei săptămâni în Anatolia (Turcia).

Deasupra Australiei
12 ianuarie 2008

Am zburat cu avionul de la Sydney la Alice Springs.A fost mai ieftin decât cu autobuzul… şi aş fi făcut trei zile, cu două escale, până la destinaţie.Aşa că, pe calea aerului, în trei ore şi ceva am aterizat în mijlocul Australiei.Pe măsură ce m-am îndepărtat de coasta vestică, verdele a început să dispară din peisaj.La zece mii de metri sub mine zărisem la început munţi, ape, păduri şi terenuri cultivate… dar pe măsură ce timpul a trecut, deşertul a devenit atotstăpânitor.

Roşul şi galbenul au devenit preponderente… terenul s-a aplatizat…văile seci doar amintesc de curgerea apelor… iar copăceii împrăştiaţi îşi duc cu siguranţă propria luptă de supravieţuire. Stând confortabil pe scaun, în aer condiţionat, a fost uşor să privesc … Dar peste două zile însă, voi lua la pas cale de sute de km toată această ariditate ce stăpâneşte Australia…Cu siguranţă… gâtlejul mi se va usca, iar creierul mi se va coace la peste 50 grade…


Ultima postare a lui Alin Totorean pe blogul personal înainte de a înfrunta deşertul.

Traseul complet: Uluru – stânca sacră a aborigenilor, vor urma: Mount Olga – un grup de stânci din mijlocul deşertului, Salt Lake Amadeus – un imens pustiu de sare (180 km lungime şi 10 km lăţime), Kings Canyon – platoul arid străbătut de canioane adânci, Gosses Bluff – crater de meteorit (5 km diametru) format acum 142 mil. de ani, sudul deşertului Tanami – unul dintre cele mai izolate şi aride locuri din lume, şi traversarea platoului Arnhem, între Cheile Katherine şi ţărmul Mării Arafura.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite