„Am venit la vot ori de câte ori am avut ocazia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea ieşenilor prezenţi la urne până la ora 12.00 spun că au votat „din datorie“. Alegerile parlamentare la Iaşi au fost marcate, încă de la prima oră, de inci¬dente legate de organizare.

Ziua alegerilor i-a scos din casă, odată cu răsăritul soarelui, pe ieşenii de vârsta a treia. În cartierul Tătăraşi, primul vot a fost dat de Elena Săpunaru, în jurul orei 7.15, la secţia de la şcoala generală „Ionel Teodoreanu”.

„Am vrut să îmi iau de o grijă, pentru că de aici mă duc la biserică şi apoi acasă, unde voi urmări desfăşurarea alegerilor”, a declarat femeia ieşită la pensie.

Bătrânii, primii la vot

La aceeaşi secţie s-a înregistrat şi un caz de vot cu însoţitor. Maria Răpceanu, în vârstă de 67 de ani, a fost ajutată de fiul ei să îşi exprime opţiunea, din cauză că este nevăzătoare de gradul I.

„Eu lucrez mai târziu şi nu are cine să o ducă pe mama, mai ales că ea nu a lipsit niciodată de la vot”, a spus Viorel Răpceanu, fiul pensionarei.

De altfel, aproape toţi ieşenii care au ieşit la vot dis-de-dimineaţă sunt cetăţeni de vârsta a treia. „Dintotdeauna am mers la vot devreme pentru ca apoi să ieşim la iarbă verde”, a declarat cu zâmbetul pe buze familia Macovei, care a votat în Bularga.

Speră să schimbe clasa politică

În ceea ce priveşte motivaţia, toţi ieşenii chestionaţi şi-au manifestat dorinţa unei schimbări a clasei politice din Parlament.
„Am votat pentru că sper că lucrurile se vor schimba în bine”, a declarat Vasile Petruţ, de 60 de ani. Majoritatea votanţilor ieşeni.

ne-au spus că nu susţin un anumit candidat, nu au preferinţe politice, dar au ales să se prezinte la scrutin din datorie sau obişnuinţă.

,,Am 70 de ani şi am venit la vot ori de câte ori am avut ocazia. Aşa mă simt eu în rând cu oamenii, cu societatea”, a spus Dumitru Aelenei, pensionar, alegător la şcoala ,,Gheorghe Brătianu”.  Dacă alegătorii mai în vârstă nu şi-au propus să susţină un anumit candidat, nici cei mai tineri nu sunt prea încântaţi de politicienii pe care sunt nevoiţi să pună ştampila.
„Nu întotdeauna cei pe care îi votezi sunt chiar ce ţi-ai dori, dar mă prezint la vot mai mult dintr-o rigoare personală”, a declarat Maximilian Diac, asistent universitar.

Incidente
O secţie din comuna ieşeană Moşna s-a deschis cu o oră jumătate întârziere, după ce membrii comisiei au constatat că primiseră buletinele de vot şi stampila de control destinate altui colegiu electoral.

La o secţie de votare din Ungheni membrii comisiei primiseră doar buletine de vot pentru Senat. Ulterior, le-au fost livrate şi cele pentru Camera Deputaţilor.

La mai multe secţii din municipiul Iaşi s-a constatat că buletinele de vot pentru Camera Deputaţilor erau tipărite greşit. În loc de 12 nume de candidaţi, apăreau 25.

Biroul Electoral Judeţean a mai constatat că mai mulţi membri ai comisiilor de votare s-au înscris pe listele suplimentare. Ei au luat această măsură deoarece erau înscrişi ca alegători la alte circumscripţii, dar nu puteau părăsi secţiile unde au fost delegaţi.

În comuna Cotnari, dimineaţa se distribuia gratuit o publicaţie electorală. Alina Busuioc

Se votează până la ora 21.00

Ieşenii îşi aleg astăzi cei cinci deputaţi şi doi se¬natori care-i vor reprezenta în Parlament în următorii patru ani. Pentru prima dată în România se aplică regula votului uninominal, conform principiului „oameni, nu liste“. La Iaşi sunt 234 de secţii de votare aferente celor cinci circumscripţii electorale decupate în oraş. Ieşenii pot să-şi exprime opţiu¬nea electorală, până la ora 21.00, doar în cartierul unde îşi au domiciliul.

VOCEA STRAZII:

image

Am votat pentru că sper că lucrurile se vor schimba în bine

image



Vasile Petruţ, PENSIONAR

image

Am ieşit prima la vot pentru că am vrut să îmi iau de o grijă. Voi urmări alegerile la televizor

image



Elena Săpunaru, PENSIONARĂ

image

Am venit tot timpul la vot. Nu am nicio preferinţă, dar aleg din datorie

image



Adriana Vasiluţă, PENSIONAR

image

Votez dintotdeauna. Este un exerciţiu democratic pe care nu vreau să-l ratez

image



Maximilian Diac, ASISTENT UNIVERSITAR

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite