Vom avea încă o vară caniculară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vom avea încă o vară caniculară
Vom avea încă o vară caniculară

Lunile aprilie şi mai vor aduce vreme capricioasă, cu schimbări bruşte de temperatură şi valori termice alternante, potrivit prognozei de lungă durată prezentată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

 În aprilie, în majoritatea zonelor ţării va fi mai rece decât în mod obişnuit, cu excepţia Dobrogei şi a sudului Moldovei, unde valorile termice vor fi apropiate de ­valorile normale a le acestei perioade.

Temperaturile scăzute se vor menţine în sud şi în vest şi în luna mai. În restul ţării, se vor înregistra valori normale, care vor urca până la 30 de grade în zilele cele mai calde. În acelaşi timp însă, în nord şi în centru, minimele ar putea scădea până la valori de iarnă, apropiate de -5 grade.

„Prognozele nu ne arată pe hartă deocamdată dacă vor fi cantităţi de precipitaţii de 200 litri pe metru pătrat, dar asta nu înseamnă că nu pot fi inundaţii în unele judeţe, pe râurile mici”, a declarat directorul ANM, Ion Sandu.

Temperaturi ridicate şi secetă

Vara va aduce temperaturi peste valorile normale şi cantităţi reduse de precipitaţii, ceea ce va accentua seceta, mai ales în sudul şi sud-estul ţării. „Sper să nu se realizeze prognoza aceasta. În iulie şi august, temperaturile sunt uşor peste normă şi pe anumite suprafeţe, simularea noastră arată că va fi secetă”, a mai spus Sandu.

Potrivit acestuia, prog­nozele agrometeorologice anunţă „un an extrem de bun” pentru culturile de grâu, însă recoltele de porumb ar putea fi afectate de seceta extremă care se va instala în Muntenia, Dobrogea şi Moldova începând din august.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite