77 de vameşi şi poliţişti au fost reţinuţi sub acuzaţia de luare de mită (UPDATE, FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

77 de poliţişti şi vameşi, de la Vama Siret, au fost reţinuţi în acestă dimineaţă, după ce timp de cel puţin şase luni de zile au fost filaţi.

Ora 17.47Până în acest moment ştim sigur că au fost reţinuţi pentru audieri, patru şefi de tură de la vama Siret. Atribuţiile acestora au fost preluate de adjuncţi", a spus Liana Barbu, purtătorul de cuvânt Direcţia Regională Vamală Iaşi.

Mai mulţi poliţişti şi vameşi au fost aduşi la audieri la DNA Bucureşti.

UPDATE 15.00  Şeful Punctului de trecere al Frontierei Siret,comisarul-şef Aurel Anea (foto), este printre cei ridicaţi de mascaţi. Acesta are, potrivit declaraţiei de avere din 2009, terenuri şi case în Suceava şi Constanţa şi un apartament tot în Suceava. Bunurile au fost cumpărate în 2005 şi 2006. Familia Anea mai deţine şi un autoturism Opel, cumpărat din 2002. Şeful Punctului de Trecere al Punctului de Frontieră are şi datorii la bănci, crerdite peste 40.000 de euro. Salariu menţionat de Anea în declaraţia din 2009 era de 46.700 de lei anual.

image

UPDATE 08.35 La această oră a fost redeschis traficul la vama Siret dinspre România spre Ucraina.

Au fost efectuate şi percheziţii la domiciliu în judeţul Suceava, iar cei 77 de poliţişti şi vameşi sunt acuzaţi de trafic de ţigări dinspre Ucraina şi de luare de mită.

CITEŞTE ŞI:

VIDEO/Vezi aici cum s-au transformat poliţiştii de frontieră gălăţeni în contrabandişti

Descinderile de la Siret i-au luat prin surprindere pe şefii Regionalei Vamale Iaşi

Activitatea în vamă a fost blocată, cozile de maşini întinzându-se pe aproape doi kilometri, potrivit Realitatea TV,  iar 11 maşini de mascaţi şi 2 de jandarmerie se află acolo.

image

UPDATE 09.15 Poliţiştii de frontieră şi vameşii din Siret sunt săltaţi de mascaţi

Locuinţele vameşilor şi poliţiştilor de frontieră sunt percheziţionate, iar cei vizaţi sunt săltaţi de jandarmi de la domiciliu. Atât Poliţia de Frontieră, cât şi celelalte structuri ale MAI implicate în ampla acţiune de reţinere a lucrătorilor Vamei Siret suspectaţi de trafic de ţigări şi luare de mită refuză să dea detalii până la finalizarea acesteia.



În Rădăuţi, Siret şi celelalte localităţi unde-şi au domiciliul vameşii şi poliţiştii de frontieră este agitaţie mare. Vecinii acestora au fost treziţi din somn de sirenele dubelor de jandarmi şi ale mascaţilor. Descinderile sunt în plină desfăşurare.

image



La acţiune participă DNA Suceava, Poliţia Judeţeană, Poliţia de Frontieră şi Jandarmeria Suceava.

image

UPDATE 10.00 "Foarte puţini din cei reţinuţi vor fi condamnaţi"

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor ProLex, Vasile Lincu, este de părere că această amplă acţiune nu va avea finalitatea pe care mulţi şi-ar dori-o. "Cei 77 reţinuţi azi sunt doar cei care erau pe tură în Vama Siret. Important este să meargă pe fir, la beneficiarii direcţi. Foarte puţini din  cei reţinuţi vor fi condamnaţi, sunt sigur, pentru că nu au curajul să meargă până la adevăraţii beneficiari ai contrabandei de ţigări", ne-a spus Vasile Lincu.

Acesta şi-a întărit spusele amintind de cazul de anul trecut al şefului Vămii Siret, Ioan Tudor, care după ce a avut o captură de 24.000 de pachete de ţigări a fost schimbat din funcţie chiar în aceeaşi zi. "După trei zile a fost mutat la 60-70 km de locul de muncă pentru că a avut curaj să captureze acele ţigări", a spus Vasile Lincu.

UPDATE 11.15 Primarul oraşului Siret spune că e vorba de o acţiune de imagine

„E clar că acţiunea este una de imagine. Depozitele de ţigări nu sunt la vameşi acasă, nici la poliţiştii de frontieră. Oraşul Siret nu e nici măcar vârful, căci peste tot se face contrabandă, şi în Rădăuţi, şi în Suceava. Şi noi ne-am săturat de problemele acestea legate ”, a declarat Adrian Popoiu, primarul oraşului Siret.

UPDATE 12.00

77 de poliţişti de frontieră şi vameşi de la Vama Siret au fost reţinuţi azi dimineaţă fiind acuzaţi că au luat mită pentru a permite contrabanda cu ţigări aduse din Ucraina. Printre aceştia se numără ofiţeri, subofiţeri şi şefi de tură care au fost filaţi timp de şase luni de zile.
 
„După ce acţiunea se va finaliza vom face publice detaliile cu privire la descinderile de azi de la Vama Siret”, a declarat comisarul Ilie Poroch-Seriţan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava.

La primele ore ale dimineţii de azi mai multe echipaje formate din ofiţeri de poliţie, jandarmi şi procurori au venit din Bucureşti şi alte judeţe ale ţării pentru a descinde la Vama Siret şi Punctul de trecere al Frontierei Siret.

Timp de aproximativ două ore activitatea Vamei Siret a fost blocată, cozile de maşini ajungând până la 3 km. Oamenilor blocaţi în trafic li s-a spus că nu mai funcţionau calculatoarele, motiv pentru care activitatea a fost întreruptă.


120 de persoane au fost audiate de organele de anchetă prezente la faţa locului, în jurul amiezii, printre care cei 77 de poliţişti de frontieră şi vameşi din Suceava, Rădăuţi şi Siret care au fost reţinuţi, dar şi contrabandişti de ţigări. Potrivit unor surse, 60 dintre acestea vor pleca spre Bucureşti, pentru audieri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite