Şi universităţile de stat au specializări neacreditate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi universităţile de stat au specializări neacreditate
Şi universităţile de stat au specializări neacreditate

Pe lista neagră se află aproape toate instituţiile de învăţământ superior din Capitală, care nu şi-au acreditat anumite programe de studii sau nu s-au supus evaluării. Cu toate că universităţile încalcă Legea calităţii educaţiei, diplomele celor care au absolvit astfel de programe de studii sunt valabile, potrivit ministrului Educaţiei.

Mai citiţi şi:

Bucureşti: Lista universităţilor cu programe de studii neacreditate

Nu doar studenţii de la “particulare” se pot trezi cu studiile puse sub semnul întrebării. Aşa rezultă din raportul întocmit de Agenţia de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), care cuprinde specializări autorizate, dar fără acreditare şi specializări care nu au fost evaluate o dată la cinci ani, aşa cum prevede legea.

Din prima categorie fac parte instituţii de prestigiu, precum Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative sau Universitatea Naţională de Muzică.

Instituţiile de învăţământ din Capitală care nu s-au supus evaluării periodice la anumite specializări sunt Universitatea Politehnică, Universitatea Tehnică de Construcţii, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ şi Universitatea Naţională de Muzică. Purtătorul de cuvânt al ARACIS, Mihai Floroiu, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“ , că specializările în cauză nu respectă Legea calităţii educaţiei, întrucât o specializare trebuie acreditată după absolvirea a trei generaţii şi evaluată din cinci în cinci ani.

„Nu a fost depus dosarul complet“

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“din Capitală, spre exemplu, apare cu specializările Medicină, Medicină dentară, Farmacie şi tehnică dentară neevaluate o dată la cinci ani, iar cu specializarea Asistenţă de farmacie ca fiind neacreditată. Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Capitală, Florian Popa, a declarat că în prezent se află în perioada de completare a dosarului pentru evaluare şi acreditare la ARACIS. „În urmă cu doi ani, specializările au fost evaluate provizoriu şi avem acordul să funcţionăm. Până în octombrie vom depune dosarul la ARACIS“.  Florian Popa admite că întârzierea este cauzată de o problemă internă. „Probabil că acum doi ani nu a fost dosarul complet, dar important este că problema se va rezolva“, a subliniat acesta.

Şapte specializări neacreditate la Universitatea din Piteşti

Şi universităţile de stat din Piteşti, respectiv din Târgovişte figurează pe lista cu probleme. Şapte specializări din cadrul Universităţii Piteşti trebuie să-şi depună documentaţia de acreditare pentru a-şi putea continua activitatea. Este vorba despre Pedagogia Învăţământului Primar şi Preşcolar, Pedagogia Mizicală, Asistanţă Managerială şi Secretariat, Psihologie şi Asistenţă Medicală Generală, care funcţionează pe bază de autorizaţie provizorie, şi  de specializarea Calculatoare, care a ajuns la a cincea promoţie şi are nevoie întocmirea dosarului pentru prelungirea acreditării. „Cu excepţia Calculatoarelor, toate celelalte specializări incluse pe tabelul de acreditării emis de ARACIS, trebuie să depună dosarele pentru acreditare definitivă. Specializarea Calculatoare trebuie evaluată”, precizează Cancelarul Senatului din cadrul Universităţii Piteşti, profesor doctor universitar Gheorghe Bănică.

Termenul limită de depunere a dosareleor de acdreditare este 1 octombrie, anul acesta, în caz contrar specializările cu probleme din cadrul Univesităţii Piteşti riscă să nu mai funcţioneze începând cu noul an universitar. Cei aproximativ 200 de candidaţi admişi în acest an la cele şapte specialitări menţionate se tem să nu îşi piardă locul pe băncile Universităţii Piteşti, însă Cancelarul Senatului spune că nu vor fi probleme în acest sens:” Au fost şi în acest an suficienţi candidaţi, astfel încât cele şapte specializări să poată funcţiona în condiţii normale şi vă asigur că dosarele de acreditare vor fi depuse în termenul limită”, a mai spus reprezentantul universităţii. (Ionuţ Ghergu - Piteşti)

Universitatea Valahia din Târgovişte a renunţat la unele specializări

Prorectorul Universităţii “Valahia” Târgovişte, Ion Stegăroiu, a declarat pentru “Adevărul de Seară”, că pentru specializările  Management şi Marketing la ID au fost depuse la ARACIS toate documentele, iar săptămâna trecută au fost trimise dosarele. De asemenea, instituţia a renunţat la învăţământul la distanţă pentru specializările Istorie şi Geografie, iar pentru Teologie ortodoxă pastorală termenul de depunere a dosarelor de acreditare este peste doi ani.

Stegăroiu a adăugat că s-a renunţat la alte două specializări, precum Arheologie şi Teologie ortodoxă didactică, iar specializările Conservare şi restaurare şi Teologie ortodoxă socială au fost autorizate să funcţioneze, dar nu au fost candidaţi. Abia de anul trecut au fost completate locurile disponibile, dar încă nu sunt absolvenţi (Ştefania Nicolaescu- Târgovişte).

 Andronescu: „Diplomele absolvenţilor nu sunt ilegale “

 Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat astăzi, pentru „Adevărul de Seară“, că nu se pune problema nerecunoaşterii diplomelor absolvenţilor de la aceste specializări. „Diplomele absolvenţilor nu sunt ilegale. Specializările sunt legale fiindcă ele au fost autorizate. Până în 2004, de acreditare s-a ocupat Consiliul Naţional de Evaluare Academică şi Acreditare. În perioada 2005-2006 nu a existat nicio instituţie care să se ocupe de acreditări, fiindcă nici ARACIS-ul  înfiinţat de fostul ministru Miclea  nu a venit imediat să-i ia locul, ci abia doi ani mai târziu. Nu este aceeaşi chestiune ca în cazul “Spiru Haret”. Acolo, specializările nu au autorizaţie de funcţionare“, a explicat Andronescu.

Ministrul Educaţiei a precizat că şi taxele pe care universităţile trebuie să le plătească pot reprezenta un motiv al tergiversării. Pe site-ul ARACIS nu există un bilanţ al fondurilor, deşi agenţia este plătită de instituţii de învăţământ de stat.

Specializările care încalcă Legea calităţii educaţiei au fost dezvăluite de „Adevărul“ încă de săptămâna trecută. Lista cu programele de studii neacreditate poate fi descărcată de pe http://www.adevarul.ro/articole/bucuresti-lista-programelor-de-studii-neacreditate.html.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite