"Nu suntem nici oraş turistic, nici industrial, trebuie să ne căutăm locul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

fost în PNţCD, au urmat cinci ani ca independent, iar de două luni conduceţi filiala Mureş a Partidului Democrat…- După ce am fost prefect numit de Convenţie, veneam dinspre un partid

fost în PNţCD, au urmat cinci ani ca independent, iar de două luni conduceţi filiala Mureş a Partidului Democrat…
- După ce am fost prefect numit de Convenţie, veneam dinspre un partid sancţionat dur de electorat. Puteam continua o carieră de chirurg, însă am intrat în joc văzând că oamenii cred în mine, în acest Târgu Mureş polarizat etnic. Un primar independent este ca un prim-ministru nesusţinut de echipa guvernamentală sau de parlament. În aceste condiţii, doar seriozitatea proiectelor propuse au făcut posibil ca 90% din ele să fie votate de consiliul local…
- …majoritar UDMR!
- În Târgu Mureş, comportamentul aleşilor maghiari e diferit faţă de zonele unde nu deţin majoritatea. De pildă, pentru centura oraşului, parcul industrial şi groapa ecologică, variantele primăriei au fost, politic, învinse de cele ale Consiliului Judeţean, dirijat tot de UDMR - ultimele două, eşecuri răsunătoare, cu investiţii de zeci de milioane de euro. Mai nou, CJ a decis ca centrul Zonei Metropolitane să nu fie Târgu Mureşul, ci Corunca, o comună cu primar maghiar. Apoi, schimbarea sensului unor hotărâri de consiliu. Fiind un oraş înghesuit, noi am fi dorit să facem parcări şi garaje, contractate prin credit furnizor, iar banii se rambursau din chirii. Consilierii s-au opus, spunând să le dăm asociaţiilor de proprietari, care au făcut o serie de abuzuri.
- Cum fructificaţi funcţia de vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România?
- Parlamentul, regiile şi companiile naţionale s-au comportat ca nişte comisii de lichidare a CAP-urilor. Astfel, nouă ni s-a impus, prin lege, să vindem spaţii, să înstrăinăm clădiri - adică să-mi vând averea. O mare frustrare ne-a creat-o privatizarea distribuţiilor, de gaz, apă şi curent electric, iar acum aceste companii au un comportament ostil. Astfel, E ON Ruhrgas nu dă niciun ban pentru că ne foloseşte terenurile pe unde îşi trage conductele. În 2006 au întârziat două luni înlocuirea conductelor de gaz, iar eu nu pot acoperi cu asfalt unele străzi. Prevăd că la fel se va întâmpla şi cu distribuţiile de energie electrică. De aceea, am iniţiat, în Asociaţia Municipiilor, posibilitatea de a da în judecată E ON Ruhrgas, dorind să vedem actul de privatizare al Distrigaz Nord.
- Este Primăria Târgu Mureş bogată?
- Pe an ce trece ne tot înstrăinăm bunurile. Guvernul nu e preocupat de patrimoniul administraţiilor locale, iar parlamentul a hotărât să vândă spaţiile comerciale. Poate că eu vreau să cumpăr spaţiul respectiv, să îl închiriez sau să-l dau gratis pentru a încuraja un anumit mediu de afaceri. De ce nu s-a privatizat managementul? - ca primar independent nu puteam pune întrebarea aceasta…
- Pledaţi pentru vot uninominal în alegeri?
- Fiind aleşi de cetăţeni, unii de mai multe ori, primarii sunt exemplul viu în acest sens. PD a cerut votul uninominal, asta pentru că Traian Băsescu a fost primar, preşedintele partidului este primar, ca şi mulţi alţi primari de municipii pe care PD-ul îi are actualmente. Ideal ar fi ca primarii să nu fie rodul unor compromisuri politice, ci să intre în campanie cu programul propriu şi cu o echipă de jumătate plus unu din consilieri, iar restul să fie aleşi uninominal pe liste de partid. La fel, după modelul ungar, primarul să poată candida în parlament şi să aibă astfel o reală autoritate.
- Cum vedeţi viitorul Târgu Mureşului?
- Ca un loc al dezvoltării târgurilor, expoziţiilor, a centrelor de comunicare. Noi nu suntem nici oraş eminamente turistic şi nici unul industrial, trebuie deci să ne căutăm locul. Pentru asta am nevoie de terenuri şi de maximum de facilităţi. Dacă guvernul va înţelege corect principiul subsidiarităţii, unul creştin-democrat, aceste proiecte vor prinde viaţă.
- Veţi mai candida pentru un mandat?
- Încă mai am pasiunea actului administrativ. Îmi voi mai depune o dată candidatura, dacă sondajele mă indică pe primul loc. şi voi avea întotdeauna atâta decenţă să nu plictisesc şi să nu cerşesc un vot. Succesele nu sunt în Palatul Victoria, ci alături de cetăţean, pentru că România reală este cea pe care o păstorim noi, primarii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite