Cel mai mare tun imobilar din istoria Iaşiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

vânzare tot ce doresc. Mă sperie ce se poate întâmpla. Acolo sunt peste 150 de hectare de pământ, hale industriale şi mii de tone de fier vechi. Fortus poate deveni cel mai mare tun imobiliar

vânzare tot ce doresc. Mă sperie ce se poate întâmpla. Acolo sunt peste 150 de hectare de pământ, hale industriale şi mii de tone de fier vechi. Fortus poate deveni cel mai mare tun imobiliar din istoria Iaşiului", a spus prefectul de Iaşi.
"Metalimport-export vinde pe sub mână hale şi terenuri"
El s-a pronunţat pentru rezilierea contractului de privatizare încheiat cu societatea Metalimportexport, susţinând că există mai multe încălcări ale contractului care ar justifica această măsură. "Cei de la Metalimportexport au mai încercat să vândă, pe sub mână, hale şi terenuri. În plus, un control recent al Gărzii Financiare a evidenţiat faptul că proprietarul Metalimportexport s-a împrumutat, practic, de la Fortus. Dacă anul trecut Metalimportexport datora Fortus 700-800.000 lei noi, în prezent ei au de achitat 1,59 milioane de lei. Banii s-au scurs prin vânzări de utilaje şi tot felul de contracte. De exemplu, Metalimportexport a vândut unei firme italiene, cu 14 miliarde de lei vechi, un utilaj de la Fortus care, practic, nu-i aparţinea. Aceşti bani nu au ajuns niciodată la Fortus", a susţinut prefectul. Potrivit acestuia, Metalimportexport se împrumută de la Fortus, în condiţiile în care societatea datorează celor 1.800 de angajaţi ai săi salarii restante în valoare de 36 miliarde de lei vechi.
Dezbatere publică privind soarta combinatului
Prefectul de Iaşi va iniţia o dezbatere publică privind situaţia combinatului, la care sunt invitaţi toţi parlamentarii locali. "O soluţie ar fi ca, în cazul în care Metalimportexport vinde acele bunuri, aceasta să se facă transparent, prin licitaţie. Sau, dacă va fi făcută o lichidare acolo, atunci să o facă statul, să-şi recupereze datoriile, iar combinatul să continue să funcţioneze", spune prefectul. Societatea Fortus este fostul combinatul de utilaj greu din Iaşi şi a fost preluată, în iunie 2003, de grupul Metalimportexport, prin privatizare. La vremea respectivă, Guvernul Năstase a promis că va radia datoriile societăţii, însă acest lucru nu s-a întâmplat, astfel că societatea nu şi-a putut achita datoriile. La sfârşitul anului trecut, Finanţele au declanşat procedurile de executare silită pentru recuperarea acestora. În prezent, Fortus e reprofilat pe utilaje agricole.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite