O treime dintre firme anunţă disponibilizări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape jumătate dintre firme vor îngheţa salariile şi nu vor mai acorda bonusuri. Companiile private vor îngheţa salariile în 2009, vor concedia angajaţi şi vor reduce bonusurile, acestea fiind principalele măsuri de criză anunţate de angajatori.

MAI CITIŢI ŞI:

Agricultura poate genera profit de 50%
Companiile reduc bugetele pentru călătoriile de afaceri
Numele companiilor care încalcă drepturile muncitorilor pot fi aflate pe internet
Ierarhia celor mai bune companii din lume
Manual de supravieţuire pentru agenţii

Măsurile de criză luate de companiile private din România, în acest an, converg către un singur punct: reducerea costurilor. Un studiu realizat de firma de cercetare Hewitt Associates relevă faptul că 49% din firme vor îngheţa salariile, 33% vor face reduceri de personal, iar 30% vor micşora bonusurile.

Firmele, nesigure pe evoluţia afacerii

În privinţa rezultatelor financiare anticipate, aproape 22% din firmele chestionate nu au „nicio idee“ despre cum vor evolua indicatorii economici ai afacerii proprii.

În ciuda evoluţiei economice, 14,8% din firmele chestionate estimează o creştere a performanţei, în timp ce 19,7% consideră că afacerile vor stagna.

„Ponderea celor care nu ştiu cum va evolua performanţa lor economică este foarte mare în România, în comparaţie cu Europa Centrală şi de Est, unde aceştia reprezintă doar 1,4%“, a declarat, pentru Mediafax, Svetlana Simidchieva, reprezentant pentru România al Hewitt.

Românii îşi fac griji pentru locul de muncă

Având în vedere cele trei măsuri de criză abordate de companii (îngheţarea salariilor, reducerile de personal şi micşorarea bonusurilor), studiul relevă faptul că mai puţin de 50% din angajaţii români din mediul privat sunt informaţi când au loc aceste schimbări majore în organizaţie.

Implicarea angajatului, peste media UE

Concluzia pe acest segment al cercetării este că 45% din salariaţii din sectorul privat îşi fac griji pentru locul de muncă.

Studiul a măsurat şi nivelul de implicare a angajaţilor din România, iar cifrele arată că media în ţara noastră este de 54%, uşor peste media europeană, de 53%.

Coordonatele cercetării au condus la un top al celor mai bune companii româneşti în care să lucrezi. În aceste companii, însă, gradul de implicare a angajaţilor români este depăşit de cel al europenilor, exprimând un raport de 74% la 82%.

Studiul a fost făcut în această primăvară şi finalizat în luna aprilie, pe un eşantion de 61 de companii multinaţionale şi locale. Firmele fac parte din cinci domenii distincte: industria farmaceutică, bunuri de larg consum, piaţa bancară, IT şi producţie.

Cei mai buni angajatori

Companii mici şi mijlocii:

- Adobe (IT)
- Syngenta (Chimie)
- Ţucă, Zbârcea & Asociaţii (Consultanţă legală)
- Microsoft (IT)
- Neogen (IT)
- Companii mari:
- McDonald’s (Servicii de consum/Restaurante)
- Provident (Financiar)
- Henkel (Bunuri de larg consum)
- Holcim (Materiale de construcţii)
- Macromex (Distribuţie bunuri de larg consum)
SURSA: HEWITT

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite