“Îmi trebuie un cadou, de unde-l iau? - Târgurile de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgurile de Crăciun şi-au deschis şi în acest an porţile pentru cei care doresc să cumpere cadouri.  Deşi unii vorbesc de criză, recesiunea nu se vede în magazine. Cumpărătorii

Târgurile de Crăciun şi-au deschis şi în acest an porţile pentru cei care doresc să cumpere cadouri.  Deşi unii vorbesc de criză, recesiunea nu se vede în magazine. Cumpărătorii intră, încearcă, pipăie şi miros toate bunătăţile, caută tot ce este deosebit.  Participanţii la târguri aduc de fiecare dată noutăţi, dar şi produse tradiţionale astfel că toate gusturile sunt satisfăcute. 

Bineînţeles că strategia este bine pusă la punct. Dacă intri la un târg, primele standuri vor fi cele care împrăştie mirosul de sărbătoare: coroniţe de brad, ciocolată, cafea aromată cu vanilie, rom, whisky sau ceai. Dacă ai păşit înăuntru, sigr nu mai poţi ieşi fără să cumperi ceva.

Bucureşti – Sala Dalles

Sala Dalles este deja de câţiva ani locul obişnuit al celor care vor să cumpere cadouri, atât de Crăciun, cât şi de Paşte.  Plasată la Universitate, lângă Hotel Intercontinental, Sala Dalles este deschisă între 29 noiembrie şi 24 decembrie, între orele 10.00 – 20.30.

Cărtureşti – în cinci oraşe

În afară de „Cartea, ceaiul, muzica, dichis-ul” obişnuit, la Cărtureşti găseşti acum şi un târg de sărbători, cu o grămadă de bunătăţi, de noutăţi, în aceeaşi casă minunată din strada Arthur Verona, în Bucureşti, în zilele de 22- 23 decembrie între 10.00 şi 22.00, iar pe 24 decembrie între 10.00 şi 17.00.  În zilele de Crăciun, pe 25 şi 26, va fi închis, pe 27 decembrie, între 11.00 şi 21.00, pe 28, între 12.00 şi 20.00, pe 29 decembrie, între 10.00 şi 21.00, iar pe 29, 30 decembrie şi 1,2 ianuarie va fi închis.

O parte dintre produse le poţi găsi însă şi în librăriile de la Muzeul Ţăranului Român sau din strada Edgar Quinet în Bucureşti. De asemenea, Cărtureşti găseşti şi în Timişoara – Mercy, Cluj, Suceava, Iaşi, Timişoara Demetriade şi Constanţa. Acestea vor fi deschise după programul propriu.

O altă variantă pentru alegerea unui cadou frumos şi special ar fi să mergeţi la magazinele cu produse hand made. Puteţi opta pentru cel de pe strada Ion Câmpineanu, în centru, sau spre rondul Coşbuc - la Interesart, vizavi de restaurantul Jariştea.

image

Târgul de cadouri deştepte

Cel mai cu dichis loc de făcut cumpărături pentru Sărbători la Bucureşti este Libraria Cărtureşti, din strada Arthur Verona.  Din 5 decembrie, aici s-a deschis „Târgul Cărtureştilor, micul târg de cadouri deştepte”.  În afara produselor pe care le găseşti în mod obişnuit în libraria- ceainărie din centrul Bucureştilor  - cărţi, filme, muzică, ceaiuri aromate şi ceşti de ceramică fină, găseşti mai nou şi alte lucruri care să îţi pot încânta inteligenţa, dar şi simţurile.
Cărţile, albumele de artă şi cataloagele sunt cele mai multe. În plus, în Târg, unde se poate intra şi prin Verona 15, nu numai prin Verona 13 - intrarea principală a librariei, găseşti ciocolată fină, vinuri rafinate şi o grămadă de cadouri pentru copii.

image

Un calendar deosebit



Aduse de puţin timp la Cărtureşti, calendarele pentru 2009 ale editurii LEM Art Group îţi atrag privirile de cum intri. Ai din ce alege, chiar dacă le vrei pentru tine, chiar dacă le vrei pentru un prieten bun sau dacă ai nevoie de un cadou ceva mai protocolar. Imaginile cu care au fost ilustrate sunt de cea mai bună calitate: picturi tradiţionale japoneze, cu faruri de navigaţie celebre, cu oraşe europene, porţelanuri pentru ceai sau animale. Preţul este rezonabil: 35 lei.

image

Un cadou delicios: Ciocolată şi turtă dulce


Ciocolata pe care au adus-o librarii de la Cărtureşti este deosebită. Este ciocolată belgiană bio, Galler, cu arome deosebite - de la vanilie, zmeură, cafea neagră sau cu praline. Se vinde sub formă de batoane, la preţul de 10 lei bucata.
Turta dulce în formă de figurine a devenit un cadou obişnuit, care face însă o impresie deosebită şi provoacă plăcere maximă papilelor gustative. Totuşi, nu o puteţi găsi doar la Cărtureşti, ci şi la Muzeul Ţăranului Român sau la Sala Dalles. Preţul porneşte de la 10 lei.

image

Un origami special: brăduţ din hârtie


O combinaţie reuşită între arta tradiţională japoneză de creare de decoraţiuni din hârtie, origami, şi brăduţul nostru împodobit de Crăciun. Este un cadou potrivit pentru copii mari şi mici. Se află în cutii şi se „instalează” foarte uşor. Chiar dacă este confecţionat din hârtie, îl putem încadra la capitolul brazi ecologici pentru că nu trebuie să tăiem cu copac real pentru a-l împodobi. Preţul este relativ piperat: 60 de lei.

image

Sala Dalles miroase a brad şi turtă dulce


Fiind amplasată chiar în centrul Capitalei, Sala Dalles a fost vizitată de mulţi cumpărători în aceste zile. Primul lucru spre care ne-a „tras aţa” a fost standul cu ciocolată Schwermer şi Caferel. Doamna de la stand ne-a spus că cel mai bine a vândut figurinele produse firma germana de dulciuri - CD-uri, mouse-uri, telefoane mobile din ciocolată fină, cu masă redusă de cacao, astfel că poate fi consumată chiar şi de copiii de peste un an.

Figurinele din ciocolată bio au preţuri rezonabile începând cu 6.5 lei, dar torturile din ciocolată decorate cu figurine pot ajunge până la 64 lei. De asemenea, aici poţi găsi şi dulciuri fără gluten, pentru cei care au intoleranţă la această substanţă, sau pentru diabetici, cu îndulcitori din porumb.

image

Bijuteriile, întotdeauna un cadou potrivit pentru o doamnă

Rocă de smarald montată în argint, cu crenguţe de coral. Spune asta şi orice femeie va fi încântată. Topaz, ametist verde- piatră foarte rară în lumea întreagă, rubine şi smaralde, dar şi pietre mai puţin cunoscute, cum ar fi labradoritul, de culoare albăstrui - toate le găsiţi la standul Beatrice Mantu, la Sala Dalles. Ea ne-a explicat că seturile se vând cel mai bine şi spune cu încântare că româncele au început să cunoască pietrele preţioase şi semipreţioase şi să le aprecieze. În afara târgului, pe Beatrice Mantu şi bijuteriile sale le găsiţi în Bucureşti în Pavilion H, în Sibiu, Constanţa, Arad şi Oradea.

image

Păpuşi, marionete, globuri cu lucrătură de argint


Păpuşile sunt realizate manual de designerul Ana Ponta. Şoricei umpluţi cu levănţică, marionete de toate formele şi mărimile tocmai bune să încânţi un copil sau o grădiniţă întreagă. Preţurile varianză în funcţie de dimensiuni, putând ajunge la 300 de lei pentru cea mai mare păpuşă. Cumpărătorii au preferat îngeraşii şi globuleţele de brad. Globurile, lucrate şi ele manual, costă de la 65 lei până la 150 lei – unul lucrat cu fir de argint.

image

Hand made, foarte la modă în România


Românii au început să caute din ce în ce mai mult lucruri unicat, făcute manual şi sunt din ce în ce mai atenţi la detalii. Un astfel de loc în care poţi găsi de la rochii, până la bijuterii, măşti veneţiene sau felicitări făcute manual este magazinul Valentinei Popescu, Interesart, amplasat faţă în faţă cu restaurantul Jariştea, pe lângă rondul Coşbuc.

image

De unde iei brad ecologic

Cadouri, cadouri, dar ne trebuie şi brad. Pomi buni de împodobit găseşti la Universitate, la o căsuţă din lemn, lângă Fântâna de la Facultatea de  Arhitectură. Programul este de la 8.00 la 22.00, până pe 24 decembrie. Aici există brăduţi şi molizi în ghivece, care după Sărbători urmează a fi plantaţi. Dacă cei care i-au cumpărat nu au un loc unde să îi planteze, pe 11 ianuarie, la Cişmigiu, se colectează pentru a fi plantaţi la Mogoşoaia, peste o groapă de gunoi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite