Băsescu: Dacă legile pensiilor, salarizării şi bugetului nu trec, România iese din acordul cu FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, la o emisiune a Televiziunii Române, că anul 2011 va aduce o redresare economică şi socială pentru România, însă aceasta nu va fi suficientă pentru creşterea cererii forţei de muncă, şomajul rămânând astfel încă o problemă naţională.

Totodată, şeful statului a vorbit despre necesitatea adoptării de către Parlament a legilor care vizează pensiile, salarizarea şi bugetul pe 2011, în caz contrar România riscând întreruperea acordului cu Fondul Monetar Internaţioanl. Traian Băsescu a precizat, de asemenea, că va repara gafa parlamentarilor privind votarea reducerii TVA la alimente şi neimpozitarea pensiilor mici şi nu va promulga cele două legi.

Despre redresarea economică şi socială a ţării

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, aseară, că România a ieşit din perioada de instabilitate şi că există perspectiva redresării economice şi sociale pentru anul următor. Totuşi, creşterea economică de 1,5% preconizată nu va genera şi o creştere a cererilor de forţă de muncă din partea angajatorilor din ţară.

Ieşirea din criză la care s-a referit, luni seară, preşedintele României vizează depăşirea perioadei în care statul risca să nu poată plăti salariile şi pensiile. Băsescu a spus că perspectiva legată de anul 2011 este de redresare economică şi socială.

Despre pensii, salarizare şi bugetul pe 2011

Traian Băsescu a adus în discuţie şi cele trei legi fără de care este pus în pericol acordul cu FMI. Este vorba de legea pensiilor, legea salarizării şi legea bugetară pe anul 2011. Potrivit şefului de stat, este nevoie de responsabilitatea parlamentarilor pentru ca cele trei acte normative să treacă. În caz contrar, România riscă să iasă din acordul cu FMI.

"Ştiau foarte bine că trebuie să trecem Legea pensiilor, trebuie să trecem Legea salarizării, trebuie să trecem Legea bugetului. Dacă nu vor trece aceste legi, România iese din acordul cu Fondul Monetar. Şi atunci ne vom întreba cum plătim pensiile, cum plătim salariile", a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele ţării a spus că este nevoie de responsabilitatea tuturor politicienilor din cadrul Parlamentului. "Nici domnul Antonescu şi domnul Ponta nu pot spune «Eu nu am nicio responsabilitate faţă de ţară, noi ne ducem, ne pupăm cu mogulii pe frunte, ne lasă să apărem la televizor şi noi ţipăm, spunem că au jandarmii armanent, spunem orice»", a atras atenţia Băsescu.

Referitor la legea salarizării, preşedintele Traian Băsescu a menţionat că Guvernul îşi va asuma răspunderea pentru aceasta, pentru că "nu va avea ce să facă".

Despre salariile bugetariilor

Traian Băsescu a declarat, totodată, că România va avea la dispoziţie 39 de miliarde de lei, în 2011, pentru cheltuieli cu salariile. "Pe tot anul 2011 este convenit, este în acord cu FMI, pentru salarii putem cheltui 39 de miliarde de lei", a precizat Băsescu. Întrebat dacă această sumă înseamnă "cu cei 25% înapoi", Băsescu a răspuns: "Înseamnă cu o bună parte din cei 25% înapoi".

"Orice e posibil în interiorul celor 39 de miliarde. Dacă personalul e suficient de mic numeric pentru a se putea da 100% reducerea de anul trecut, cu siguranţă se va da", a conchis şeful statului.

Preşedintele are programate, marţi, la ora 12.00, consultări cu partidele parlamentare pe tema concluziilor Consiliului European, perspectivelor relaţiei cu FMI şi perspectivelor aderării la spaţiul Schengen. Reprezenanţii puterii vor participa la consultări.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite