Cifrele traficului de fiinţe umane, în prima jumătate a anului 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primele şase luni ale anului, peste 330 de victime ale traficului de fiinţe umane au fost idenficiate de forţele de ordine române, care au destructurat 28 de grupări infracţionale, compuse din peste 290 de persoane. Principalele forme de exploatare sunt de natură sexuală sau prin muncă forţată, desfăşurate atât în România, cât şi în Italia, Spania, Germania, Grecia şi Cehia.

Citeşte şi:
Copiii orfani din România, „la ofertă" pentru turiştii pedofili din lume

Pedo-pornografia şi "turismul sexual" se dezvoltă alarmant/ Printre victime, şi copii români

Aproape 1.000 de copii, victime ale exploatării prin muncă, în 2009

Inspectoratul General al Poliţiei România a anunţat, joi, structurile de combatere a criminalităţii organizate au identificat 338 de victime ale traficului de fiinţe umane, în primul semestru din 2010. Acestor rezultate ale Poliţiei li se adaugată anihilarea a 28 de reţele infracţionale, formate din 291 de persoane, dintre care 117 au fost arestate. Potrivit IGPR, în semestrul I al anului curent, 609 suspecţi de trafic de fiinţe umane au fost investigaţi.

Află câte persoane venite din Orientul Îndepărtat, care au încercat să ajungă în Europa de Vest prin ţara noastră, au fost reţinute de Poliţia Română

Pentru desfăşurarea activităţilor criminale de trafic uman, reţelele au dezvoltat colaborări cu grupările de falsificatori de documente şi cu cele care acţionează în domeniul spălării banilor. Totodată, în ultima perioadă mai ales, traficanţii de fiinţe umane au dezvoltat legături cu grupurile axate pe criminalitatea informatică.

Exploatare sexuală şi muncă forţată, în România şi peste hotare

Cea mai frecventă formă de exploatare în traficul de fiinţe este cea sexuală, în 2010, 155 de astfel de victime fiind identificate în România, dar şi peste hotare, în Italia, în Germania şi în Spania.

Persoanele exploatate prin muncă forţată, salvate de forţele de ordine, sunt în număr de 128. Principalele domenii în care se practică traficarea prin muncă forţată sunt agricultura, construcţiile şi serviciile hoteliere, victimele fiind obligate să lucreze în ţări precum Spania, Italia, Grecia, Cehia, dar şi România.

Cu o pondere mai redusă s-au înregistrat alte forme de exploatare, respectiv 40 victime traficate prin obligarea la practicarea cerşetoriei, una obligată la comiterea de furturi şi în 13 cazuri a fost tentativă de traficare, a anunţat IGPR.

Află care sunt principalele metode de convingere a victimelor pentru a se supune exploatatorilor

Pe aceeaşi temă:
Intrarea României în UE a intensificat traficul sexual cu minori în Spania

O treime din prostituatele din Occident sunt românce sau bulgăroaice

13 arestări şi o sută de românce exploatate între Ravenna şi Rimini

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite