Top 10: cei mai inteligenţi oameni din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terrence Tao, matematician, coeficient de inteligenţă: 230 (foto: Reed Hutchinson/UCLA)
Terrence Tao, matematician, coeficient de inteligenţă: 230 (foto: Reed Hutchinson/UCLA)

Deşteptăciunea cuiva poate părea subiectiv de comparat: se poate referi la coeficientul de inteligenţă sau la realizări.

Fără a intra în această dezbatere, următoarele 10 persoane sunt, cu siguranţă, printre cei mai deştepţi oameni în viaţă. Ordinea este întâmplătoare, în topul realizat de SuperScholar.org.

Conform clasificărilor făcute de psihologii evaluatori, jumătate dintre oameni au un coeficient de inteligenţă în intervalul 90 – 110. Un procent de 2,5 din populaţie au deficenţe mentale, adică un IQ mai mic de 70, iar procentul geniilor este infim: 0,5% din oamenii de pe planetă, cu un IQ peste 140.

Aceştia sunt cei mai inteligenţi 10 oameni în viaţă, conform sursei menţionate:

1.    Stephen W. Hawking
IQ: 160
Vârsta: 70 de ani
Probabil şi cel mai recunoscut nume din listă, Stephen Hawking a revoluţionat fizica teoretică. Este autorul a şapte cărţi, toate best sellers, care ajută la înţelegerea universului. A primit, în cariera sa, 14 distincţii de recunoaştere a meritelor academice.

Stephen Hawking

2.    Kim Ung – Yong
IQ: 210
Vârsta: 50 de ani
Copil-geniu este puţin spus pentru a-l descrie pe Kim Ung – Yong, care vorbea fluent patru limbi străine la vârsta de 2 ani şi frecventa cursuri de colegiu la patru ani. La opt ani, NASA l-a invitat să studieze în SUA. Adolescent fiind, el lucra deja la NASA. Yong avea cel mai ridicat coeficient de inteligenţă înregistrat vreodată în lume, la testare.

Kim Ung-Yong

3.    Paul Allen
IQ: 170
Vârsta: 59 de ani
Paul Allen este co-fondatorul Microsoft, fiind cu siguranţă una dintre cele mai de succes minţi din această listă. El este a 48-a cea mai bogată persoană din lume, cu o avere estimată la 14,2 miliarde de dolari. Allen deţine numeroase companii, precum şi echipe sportive şi este, în acelaşi timp, şi unul dintre cei mai darnici filantropi de pe planetă.

Paul Allen

4.    Rick Rosner
IQ: 192
Vârsta: 52 de ani
Unul dintre cele mai noncoformiste genii din clasament, Rick Rosner îşi schimba numele la vârsta de 20 de ani pentru a studia mai mult timp la liceu. Cariera practicată de deţinătorul coeficientul de inteligenţă de 192 este aceea de scriitor de televiziune. CV-ul său include o experienţă extrem de colorată, el a lucrat ca stripper, chelner pe rotile şi ca model nud.

image

5.    Garry Kasparov
IQ: 190
Vârsta: 49 de ani
Fan al preşedintelui Rusiei şi fondator al Frontului Civil Unit, Garry Kasparov este cel mai cunoscut pentru performanţele în domeniul şahului. El deţine recordul de longevitate pentru cel mai bine cotat şahist din lume. Kasparov este şi cel mai tânăr campion din istoria şahului, primul din lume la vârsta de 22 de ani. Retras din activitatea de competiţie în anul 2005, Kasparov îşi dedică timpul politicii şi scrie.

Garry Kasparov

6.    Sir Andrew Wiles
IQ: 170
Vârsta: 59 de ani
În anul 1995, matematicianul britanic a demonstrat „ultima teoremă a lui Fermat”, cunoscută în domeniu drept cea mai compicată problemă din lume. El a primit titlul nobilar pentru contribuţia adusă matematicii şi nu mai puţin de 15 distincţii şi premii internaţionale în matematică şi ştiinţe de-a lungul carierei sale.

Andrew Wiles

7.    Judit Polgar
IQ: 170
Vârsta: 36 de ani
Judit Polgar îl detrona pe Bobby Fischer la vârsta de 15 ani, când devenea cea mai tânără mare campioană la şah din lume. Copil-geniu, ea a fost crescută de tatăl ei în cadrul unui experiment de educaţie. Acesta a vrut să demonstreze că se pot obţine rezultate excepţionale prin creşterea copiilor într-un mediu specializat de la o vârstă foarte mică. Ea a obţinut titlul fiind cu o lună mai mică decât Bobby Fischer.

Judit Polgar

8.    Christopher Hirata
IQ: 225
Vârsta: 30 de ani
Christopher Hirata poate stârni invidia şi membrilor Mensa, cu un IQ de 225. La 13 ani, el era cel mai tânăr american care a câştigat vreodată medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Fizică. Un an mai târziu, devenea student la Caltech. La 16 ani, Hirata lucra deja la NASA la proiecte legate de colonizarea planetei Marte. LA vârsta „înaintată” de 22 de ani, el a obţinut doctoratul în astrofizică, la Universitatea Princeton.

Christopher Hirata

9.    Terrence Tao
IQ: 230
Vârsta:  37 de ani
La vârsta de 22 de ani, Terrence Tao era cel mai tânăr profesor universitar din istoria UCLA. După spusele lui, şi-a descoperit pasiunea pentru matematică în timp ce urmărea serialul pentru copii „Sesame Street”. La doi ani, făcea deja calcule aritmetice şi a avansat la nivel de liceu cu studiul matematicii înainte de a împlini nouă ani. La 20 de ani, deja avea diploma de doctorat în matematică, de la Universitatea Princeton. Cu 230 de lucrări de cercetare publicate până în prezent, Tao rămâne şi cel mai tânăr medaliat cu aur la Olimpiada Internaţională de Matematică din toate timpurile. Avea 13 ani.

Terrence Tao, matematician, coeficient de inteligenţă: 230 (foto: Reed Hutchinson/UCLA)

10.    James Woods
IQ: 180
Vârsta: 65 de ani
Mai bine cunoscut pentru cele două nominalizări la Oscar şi cele trei premii Emmy câştigate, James Woods este un geniu, la propriu. El s-a înscris la UCLA pentru aprofundarea studiilor de algebră lineară în timp ce încă urma cursuri de liceu. A acceptat o bursă integrală la MIT la scurt timp după aceea. Aici şi-a descoperit pasiunea pentru actorie, moment în care a abandonat cursurile celui mai renumit institut de tehnologie din lume şi nu s-a uitat niciodată în urmă.

James Woods
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite