O tonă de carne cu dioxină sechestrată în Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două mari unităţi distribuitoare de produse din carne din judeţul Bacău au avut, ieri, în depozite o tonă de carne contaminată cu dioxină. Medicii Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) au pus

Două mari unităţi distribuitoare de produse din carne din judeţul Bacău au avut, ieri, în depozite o tonă de carne contaminată cu dioxină. Medicii Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) au pus sub sechestru 549 de kilograme de carne din depozitele firmei Carmun din Poiana Sărată şi 120 de kilograme de la societatea Copanex din Bacău. Restul cantităţii, până la o tonă, a fost deja distribuită de firma Copanex în circuitul public alimentar. Ieri, toţi medicii veterinari din Bacău erau în alertă. ”Am format echipe care verifică toate magazinele din lista de distribuţie a firmei Copanex. Urmează să facem identificarea cantităţilor de carne contaminată, în vederea sechestrării. În România nu avem posibilitatea să efectuăm analize pentru depistarea dioxinei. Obligaţia îi revine producătorului irlandez”, ne-a declarat medicul veterinar Ghoerghiţă Vlad, şeful Biroului Igienă şi Sănătate Publică Veterinară a DSV. Controalele efectuate în cele 91 de unităţi verificate de reprezentanţii DSV au mai scos la iveală existenţa unor cantităţi mici şi în magazinele şi hipermarketurile din oraş. ”S-au descoperit în şapte magazine din oraş 50 de kilograme de carne contaminată. Aceasta este cifra din acte, urmează să stabilim cât s-a vândut”, a mai spus Gheorghiţă Vlad.


Limita admisă la dioxină, depăşită de 200 de ori
Alerta medicilor veterinari  băcăuani a fost declanşată după scandalul internaţional care a izbucnit pe această temă. Carnea de porc importată din Irlanda avea valorile dioxinei de 200 de ori mai mari decât valoarea maximă admisă. ”Pericolul pentru sănătatea populaţiei nu este de o gravitate ridicată pentru că organismul uman ar acumula o cantitate infimă de dioxină din consumul a 100-200 de grame de carne”, a precizat doctoral Gheorghiţă Vlad. Pericolul mare, spun specialiştii, apare numai atunci când se consumă în cantităţi mari carne cu dioxină şi pe timp îndelungat. Băcăuanii care cumpărau ieri carne din carmangeriile pieţelor nu erau panicaţi de scandalul dioxinei. ”Cumpăr numai carne proaspătă din carmangerii. Aici ştiu sigur că se aprovizionează de la producători români, nu din străinătate”, a spus Emilia Artene.

300 de kilograme de carne de la Copanex a fost deja distribuită în reţeaua publică alimentară
Gheorghiţă Vlad, şef Birou Igienă şi Sănătate Publică Veterinară

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite